Jyllands-Posten

»Den sidste rejse skal ikke vaere en lang rejse for at spare et par kroner«

Levende dyr køres ud af EU for at blive halalslagt­et i Mellemøste­n, siger Jørn Dohrmann, der i denne uge søger Europa-Parlamente­ts opbakning til at styrke EUsamarbej­det om at hjaelpe dyrene.

- MARTIN KAAE

I ingenmands­landet mellem Bulgarien og Tyrkiet holdt raekkerne af lastbiler. Uden for vognene kunne man ind imellem høre dyrene brøle, inde i dem stod køerne mast sammen, mens temperatur­en passerede de 30 grader. I nogle vogne var vandskålen­e tomme. Andre havde så lav frihøjde, at køerne dårligt kunne stå oprejst.

»Det var forfaerdel­igt og faktisk ret skraemmend­e. De står der og brøler, og de står der i mindst seks timer, mens de venter på toldpapire­rne. Jeg var der i fire dage, og jeg så ingen komme igennem på mindre end seks timer,« fortaeller Jørn Dohrmann (DF).

»Der var også nogle køer, der var kørt helt fra Spanien, men som de ikke ville have ind i Tyrkiet på grund af frygt for sygdom. De stod der en hel uge, mens det blev afklaret.«

Jørn Dohrmann sidder på sit kontor på 11. sal i EuropaParl­amentet og beretter om sit besøg i sommer. Han var rejst derned, fordi han tidligere i perioden i Landbrugsu­dvalget fik opgaven med at udarbejde en rapport, der skal styrke dyrevelfae­rden under transporte­r. Omfanget er stigende. Vilkårene rapportere­s ofte forfaerdel­ige. Og på torsdag når Dohrmanns rapport frem til den endelige afstemning i parlamente­t. I udvalget fik den i sidste måned støtte af 22 mod 12 stemmer.

Et vink med en vognstang

Vedtages den torsdag, vil det ifølge Dohrmann »vaere et klart vink med en vognstang til den naeste kommission«, der tiltraeder i efteråret.

»Det her kommer til at indgå i reformen af landbrugss­tøtten, som haenger sammen med budgettet. Og hvis den naeste kommissaer ikke lytter, så bliver det svaert at få noget igennem parlamente­t,« forudsiger Dohrmann, der endnu ikke selv har afgjort, om han genopstill­er ved valget til maj.

I rapporten har Dohrmann lagt op til stramninge­r for at beskytte de flere millioner dyr, der hvert år forlader EU i biler og på skibe for at blive slaget i tredjeland. De fleste i Tyrkiet, men dyrevaerns­organisati­oner mener, at nogle fortsaette­r til Irak og sågar Singapore.

»Nogle lastbiler holdt i køen sammen med kølevogne og godstransp­ort. Men hvorfor laver man ikke en hurtigbane, så de kan køre direkte igennem ligesom busserne? Jeg vil nødig vaere et dyr og stå på sådan et lad i seks timer for at blive toldbehand­let,« siger Dohrmann.

Et af hans centrale forslag er, at det skal »vaere forbudt at transporte­re levende dyr til tredjeland­e, medmindre normerne for transport af

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark