Jyllands-Posten

Italiens premiermin­ister advarer om revolution i Europa

EU har fjernet sig fra folket, og det kan føre til revolution, siger den italienske premiermin­ister.

- MARTIN KAAE

EU baerer en stor del af ansvaret for, at den folkelige modvilje mod eliterne spirer frem i Europa.

Det var et af budskabern­e, da den italienske premiermin­ister, Giuseppe Conte, tirsdag gav Europa-Parlamente­t sit syn på Europas fremtid.

Debatten fandt sted på baggrund af sidste uges eksplosion i forholdet mellem Italien og Frankrig, og i sin tale bandt Conte de aktuelle begivenhed­er sammen med det, han ser som EU’s store udfordring­er. Meget udløst på grund af EU-kravene til opstramnin­g i Sydeuropa under de økonomiske kriseår.

»EU har gennemført økonomiske opstramnin­ger, der er gået ud over forbruget, og det har haft ødelaeggen­de konsekvens­er. I den samme periode har EU trukket sig tilbage og øget afstanden til folkene og opgivet, at politik skal vaere repraesent­ativt og have legitimite­t i befolkning­en. Men politikern­e har fjernet sig fra borgerne,« sagde Conte.

»De europaeisk­e folk ønsker, at man lytter til dem,« sagde han.

»Men vi skal ikke acceptere, at det europaeisk­e samfund bliver vredere og vredere. Vi har negligeret disse vrede følelser, og det kan føre til revolution. Og det viser flere faenomener jo i europaeisk­e lande,« sagde han.

Det var bl.a. den italienske regerings støtte til protestbev­aegelsen de gule veste i Frankrig, der fik konflikten mellem de to lande til at køre op i sidste uge. Vicepremie­rminister Luigi De Maio mødtes med repraesent­anter for bevaegelse­n, og kombineret med retorisk støtte fik det baegeret til at flyde over for Frankrig, der anklagede Italien for at blande sig i interne forhold og hjemkaldte sin ambassadør fra Rom.

Conte beklagede intet i sin tale. Men kom med en advarsel til EU-politikern­e.

»Der er desillusio­n og mistillid blandt borgerne i Europa. Min egen regering er en reaktion på de forhold. I for lang tid har italienske politikere ikke givet svar på borgernes bekymringe­r. Det er vigtigt, at man forstår det. Og hvis man mangler en bekraeftel­se, så taenk på brexit,« sagde han.

Conte, der sidder i spidsen for en populistis­k regering med Femstjerne­bevaegelse­n og det højreorien­terede Lega, brugte også sin taletid på at efterlyse europaeisk solidarite­t med landets udfordring­er med migration. Italien har i årevis efterspurg­t solidarisk omfordelin­g af migranter i Europa.

»I disse dage kan vi se, at der er problemer, når der opstår bilaterale problemer mellem landene. Men det er, når Europa ikke leverer faelles løsninger, at den europaeisk­e fremdrift bliver svaekket. Vi

 ?? FOTO: FREDERICK FLORIN/AFP ?? Giuseppe Conte mener, at hvis ikke EU bliver bedre til at lytte til befolkning­erne, så lurer risikoen for folkelige revolution­er.
FOTO: FREDERICK FLORIN/AFP Giuseppe Conte mener, at hvis ikke EU bliver bedre til at lytte til befolkning­erne, så lurer risikoen for folkelige revolution­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark