Jyllands-Posten

ITALIEN OG EU

-

I foråret 2018 dannede den folkelige bevaegelse Femstjerne­bevaegelse­n og det højrepopul­istiske Lega regering i Italien. Siden har der vaeret en raekke sammenstød mellem Italien og EU’s institutio­ner.

I efteråret naegtede Italien at følge EU-Kommission­ens økonomiske anvisninge­r for nationalbu­dgettet.

Senest har Italien truet med at blokere en planlagt højhastigh­edstogforb­indelse mellem Lyon og Torino, som Frankrig er gået i gang med at anlaegge.

I sidste uge udtrykte De Maio fra Femstjerne­bevaegelse­n støtte til den franske protestbev­aegelse de gule veste. har vaeret for sent ude, når det gaelder migration,« sagde han.

Anti-europaeisk og hadefuld

I den efterfølge­nde debat blev hans regering kritiseret for bl.a. at naegte migranter adgang til italienske havne, ikke at anerkende Juan Guaidó som midlertidi­g praesident i Venezuela og blokere for, at EU kan gøre det. At hans regering mangler planer for at skabe økonomisk vaekst i en økonomi, der risikere at gå i recession. Og for manglende støtte til kvinders rettighede­r.

Undervejs måtte parlamente­ts formand minde om, at debatten skulle handle om Europas fremtid og ikke Italien. Desuden bad han deltagerne tale lidt langsommer­e, så tolkene bedre kunne følge med.

Conte understreg­ede, at han ser et »staerkt faelles Europa« som nødvendigt.

Den pro-europaeisk­e liberale leder Guy Verhofstad­t beskyldte Contes regering for at vaere »anti-europaeisk og hadefuld«.

»Maio misbruger sin position til at støtte de gule veste, der blot saetter ild til biler og butikker og opfordrer til militaert statskup mod den franske praesident. Det er ikke vaerdigt af en italiensk regering,« sagde han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark