Jyllands-Posten

Spaniens premiermin­ister går mod nederlag

Højrefløj og separatist­er afviser finanslov, Spanien risikerer valg midt i følsom retssag.

- JETTE ELBAEK MARESSA

Spaniens premiermin­ister, Pedro Sanchez, balancerer på en knivsaeg, når han onsdag sender sit forslag til finanslov til afstemning i det spanske parlament. På Twitter har han allerede taget forskud på sit nederlag og beklaget sig over, at hverken højrefløje­n eller Catalonien­s separatist­er vil støtte finanslove­n. Det betyder, at Spanien kastes ud i en politisk krise og muligvis nyvalg allerede i april.

Mens Sanchez kaempede for sit politiske liv i parlamente­t, satte 12 anklagede catalonier­e sig på anklagebae­nkene i Madrids smukt dekorerede højesteret. Fordelt på fire røde baenke havde de overskud til både at smile og vinke til kameraerne, som filmer den proces, som er udråbt til Spaniens vigtigste siden general Francos død. De 12 er tiltalt for bl.a. folkeoprør, folkeforfø­relse, lydighedsn­aegtelse, misbrug af offentlige midler og risikerer op mod 25 års faengsel. Partiet Vox kraever 74 år.

Uden for retssagen illustrere­de to demonstrat­ioner det delte Spanien. I den ene stod Catalonien­s praesident, Quim Torra, som op til retssagen flere steder har fastslået, at et selvstaend­igt Catalonien fortsat er målet, og at de 12 anklagede er politiske fanger.

I en anden demonstrat­ion blev der viftet med spanske flag med et leve for Spaniens enhed. Blandt demonstran­terne sås også falangiste­rnes fane og lederen af det fremadstor­mende højrenatio­nalistiske parti Vox, Santiago Abascal. Han benyttede lejlighede­n til at beklage, at Quim Torra ikke var på anklagebae­nken.

I Catalonien braendte ”komiteen for republikke­ns forsvar” bildaek af i gaderne i Barcelona og Girona.

Processen er henlagt til en af højesteret­s rummelige sale og er et tilløbssty­kke med lange køer af mennesker, som ventede på at komme ind til den historiske retssag.

Andreu Van den Eyde, som er forsvarer for en af de hovedankla­gede, tidligere vicepraesi­dent Oriol Junqueras, gjorde det på retssagens første dag klart, at der har vaeret brud på stort set alle Junqueras fundamenta­le rettighede­r. De anklagede godtgør, at internatio­nal lov står over den spanske forfatning, og at de derfor havde ret til at afholde folkeafste­mningen om løsrivelse, selv om den var erklaeret forfatning­sstridig.

 ?? FOTO: EMILIO NARANJO/REUTERS ?? Retssalen i højesteret i Madrid var taet pakket, da Spanien tirsdag tog hul på historisk retssag. Her ses de 12 anklagede.
FOTO: EMILIO NARANJO/REUTERS Retssalen i højesteret i Madrid var taet pakket, da Spanien tirsdag tog hul på historisk retssag. Her ses de 12 anklagede.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark