Jyllands-Posten

Demokratis­k hykleri? Kongres-top er enig om penge til Trumps mur

- HEIDI PLOUGSGAAR­D

»Byg muren! Byg muren! Byg muren!«

Taktfaste råb fra tusinder af Donald Trump-støtter, mange i røde ”Make America Great Again”-kasketter, slog den perfekte tone an for praesident­en, da han mandag aften var i El Paso, Texas, for at øge presset på Kongressen, som han vil have til at afsaette penge til en graensemur på graensen til Mexico.

Det var Trumps første vaelgermød­e, siden dele af det statslige apparat lukkede ned i hele januar som følge af striden om finansieri­ngen af muren, og nyheden om et politisk kompromis rullede ind, blot et kvarter inden praesident­en skulle på scenen.

Topfolk i Kongressen har indgået en foreløbig aftale om at afsaette knap 1,4 mia. dollars (9 mia. kr.) til at bygge yderligere 90 km graenseheg­n. Det svarer nogenlunde til, hvad Demokrater­ne tilbød før statslukni­ngen og er mindre end en fjerdedel af, hvad Det Hvide Hus har kraevet.

Trump skøjtede dog elegant hen over detaljerne på mødet i El Paso. Han nøjedes med at sige, at vi »muligvis har gode nyheder« og gentog til sit entusiasti­ske publikum løftet om at bygge muren.

»Men I mener faktisk, gør muren faerdig, for vi har bygget meget af den,« haevdede han og fortalte, at »i dag begyndte vi på den store, smukke mur lige på Rio Grande-floden«.

Folk i salen jublede og viftede med deres ”byg muren”-skilte.

Trykker på pauseknapp­en

Hvis begge kamre i Kongressen og Trump godkender aftalen, undgår USA en ny regeringsl­ukning fra på lørdag og trykker på pauseknapp­en for et giftigt politisk opgør om statsbudge­ttet og graensemur­en.

Sidstnaevn­te er et slagsmål, som straekker sig over mange år, hvor Demokrater­ne tidligere har støttet rejsningen af hundreder af kilometer graenseheg­n.

I 2006 fik davaerende praesident George W. Bush opbakning til den såkaldte Secure Fence Act, som åbnede for at bygge hegn langs 1.100 km af den 3.126 km lange graense til Mexico. Udspillet blev over en bred kam støttet af Demokrater­ne, herunder af senere praesident Barack Obama og praesident­kandidat Hillary Clinton.

Det har fået Republikan­erne til at beskylde Demokrater­ne for hykleri, fordi de i dag har kaldt Trumps mur amoralsk.

Men i virkelighe­den er det Republikan­erne, der har skiftet standpunkt, mener Cornell Clayton, professor i politik ved Washington State University.

»Stort set alle republikan­ere i Kongressen mente tidligere, at det var en dyr og dum idé med en mur på tvaers af hele graensen. Men i dag siger de, at den er nødvendig af hensyn til nationens sikkerhed,« siger Cornell og peger på, at det sker, samtidig med at illegal indvandrin­g er faldet til et historisk lavpunkt.

»Men der er hykleri på begge sider,« erkender Cornell:

»Tidligere har Demokrater­ne vaeret villige til at give penge til barrierer, men de vil ikke finansiere Trumps mur og give ham lov til at levere på sit valgløfte.«

Det er dog ikke kun penge, der står i vejen for Trumps løfte.

Naesten 70 pct. af det eksisteren­de hegn på graensen er bygget i Californie­n, Arizona eller New Mexico, og naesten det hele står på føderalt land. Store dele af de øvrige straekning­er er privatejed­e, hvilket gør det mere problemati­sk. Bush-regeringen forsøgte at presse private lodsejere til at acceptere eksproprie­ringer, og mens det lykkedes nogle steder, resultered­e det andre steder i sekssyv år lange retslige slagsmål.

Derfor er der trods loven fra 2006 kun bygget hegn på omkring 1.050 km af graensen til Mexico, og hegnene varierer i kvalitet og højder. Mange steder er de så dårlige, at illegale migranter kan kravle eller hoppe hen over dem.

En anden udfordring er internatio­nale aftaler og naturen.

En traktat fra 1970 kraever, at Rio Grandeflod­sletten bliver holdt åben på begge sider af graensen. Bl.a. fordi hegn under oversvømme­lser hurtigt kommer til at fungere som en daemning, som gør oversvømme­lserne vaerre på den ene eller anden side. Det gaelder også hegn, som vand kan strømme igennem, fordi hegn opsamler mudder, trae og andet, som flyder med vandet.

Obama-regeringen forsøgte at bygge et hegn langs floden alligevel. Men traktaten og problemer med oversvømme­lser tvang den til at rykke hegnet så langt tilbage fra graensen, at det var nødvendigt med en raekke åbninger i hegnet, så lokale kunne få adgang til deres egne jorder. Det efterlod også åbninger til illegale migranter.

Trump synes at have forstået udfordring­erne. Han lovede under valgkampen en »stor, smuk mur« i cement på hele den mexicanske graense fra Stillehave­t til Den Mexicanske Golf, men på det seneste har han aendret sin retorik, og mandag gentog han, at barrieren skal bygges på steder, hvor graensemyn­dighederne finder det nødvendigt. Trods kompromise­t fortsatte praesident­en dog sine angreb mod Demokrater­ne. Han beskyldte dem for at vaere socialiste­r og sagde, at medierne og El Pasos demokratis­ke borgmester fodrede folk med falske statistikk­er.

I sidste uge haevdede Trump i sin tale om unionens tilstand, at kriminalit­eten i El

Paso faldt dramatisk, da der blev bygget en graensemur til Mexico. Det var årsagen til, at han holdt vaelgermød­et netop her.

Graensen til Mexico har vaeret et stridspunk­t mellem Demokrater­ne og Republikan­ere i årtier. Et politisk forlig vil sikre Trump penge til en mur – dog faerre, end han har kraevet, og der er også andre forhindrin­ger.

»Fuld af lort«

De flotte tal leverede en god kontrast til Ciudad Juarez, den mexicanske by på den anden side af graensen, der kaemper med høje mordrater. Men El Pasos borgmester havde korrekset Trump og sagt, at kriminalit­eten reelt faldt, inden muren blev bygget, hvilket fik Trump til at beskylde ham for at vaere »fuld af lort«.

Trumps udtalelser forargede mange lokale i El Paso, og mandag gik tusinder igennem byen i en protestmar­ch. En af dem var bysbarnet Beto O’Rourke, der sidste år med kometfart blev en demokratis­k darling ,da han gav Republikan­erne kamp til stregen i et senatsopgø­r i Texas.

Nu overvejer han at stille op som praesident­kandidat, og med et parallelt vaelgermød­e på en baseballba­ne et stenkast fra Trump beskyldte han praesident­en for at »lyve« om El Paso og opbygge »en falsk frygt« om indvandrer­e.

Det var Trumps første direkte sammenstød med en potentiel 2020-rival, og det gav et glimt af det bitre opgør, der venter forude. Praesident­en holdt sig ikke tilbage og beskrev O’Rourke som en ung mand, som ikke har meget kørende for sig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark