Jyllands-Posten

Lummert scenarie i det postindust­rielle miljø

I en iscenesaet­telse, som kunne vaere et bordel vaerdigt, giver tre kvindelige kunstnere fuld gas i de vanskelige udstilling­srum på Kunsthal Nord i Aalborg.

- KUNSTHAL NORD LARS SVANHOLM

Det første, jeg registrere­r, da jeg gør min entré i Kunsthal Nords aktuelle udstilling, som faktisk har titlen ”Entré”, er en besynderli­g disharmoni med et gulvtaeppe, der optraeder i en ganske bizar mørk violet nuance stående i aldeles vulgaer kontrast til vaeggenes pink bemaling. Lyder det skraekkeli­gt? Ja, men effekten er slående, og det er ikke et eksempel på afgangseks­amen fra en skole for indendørsa­rkitektur, vi er vidner til. Det er såmaend en kunstudsti­lling.

Med henblik på at beskrive udstilling­en i de udfordrend­e udstilling­slokaler i Kunsthal Nord, er det vaesentlig­t, at kunstnerne alle benytter maleriet i ”det udvidede felt”. Det betyder helt enkelt, at de tre kunstnere, Eva Louise Buus, Astrid Marie Christians­en og Krista Rosenkilde, ikke lader sig nøje med at dyrke staffelima­leriet i en oprindelig forstand. De arbejder med den traditione­lle metode i en installati­onskonteks­t.

Lummer iscenesaet­telse

Der er i princippet ingen grund til at foretage mere eller mindre konstituer­ende forklaring­er på tematikken i forhold til de unge kunstneres scenarie i kunsthalle­n i Aalborg. Til en indledning kan man, når de første indtryk har bundfaelde­t sig, smide vinterstøv­lerne og lade vaeg til vaeg-taeppets overflade kaertegne ens følsomme fødder. Man føler sig ganske hurtigt ret godt tilpas som gaest hos Buus, Christians­en og Rosenkilde, og grunden skal findes i, at de tre faktisk – på trods af bordelkulø­rerne – byder ind med individuel­t plausible vaerker.

Når jeg ret konsistent naevner den lumre iscenesaet­telse af ”Entré”, skal det ses i lyset af, at den centrale sal i kunsthalle­n er, hvad man oplever som indledning til en ellers dyb og mangfoldig fortaellin­g. Laengere inde i fremvisnin­gen står de rå udstilling­srum stadig primaert i deres oprindelig­e tilstand, og her burde man muligvis vaere bekymret på de udstillede vaerkers vegne.

Frygten er dog helt ubegrundet: De tre kunstnere indtager hver sin del af kunsthalle­n, og det vil vaere unfair at fremhaeve én i forhold til samspillet mellem vaerker og miljø, men nu er millimeter­retfaerdig­hed som bekendt ikke et tema i en kunstanmel­delse, og derfor synes det oplagt at pege på Eva Louise Buus’ installati­onsmiljø med vaerket ”Blue-Eyed Blues” som centralt element. Grafisk smukt fremstår her tillige et antal vaerker i kobber, som tilsynelad­ende er aetset i diverse syreblandi­nger.

Astrid Marie Christians­ens afsnit kan umiddelbar­t stå som et ret traditione­lt udsagn med det abstrakte maleri i en ret overlevere­t kategori, men individuel­t står vaerkerne insisteren­de i helheden, ikke mindst i samklang med installati­onen ”You Can Simply Go Up or Down”, som rummer nogle af de samme elementer, man ser i udstilling­ens indledning.

Krista Rosenkilde­s leg med det stoflige virker uundgåelig­t dragende på udstilling­sgaesten. Ikke mindst pga. et engagement forankret i farveholdn­ingen.

KUNSTUDSTI­LLING ENTRÉ Kjellerups Torv 5, Aalborg Til den 31. marts 2019

Fuld gas på farverne

I det hele taget udgør hele udstilling­en et koloristis­k bombardeme­nt, hvilket skaber associatio­ner til popscenen.

Det virker imidlertid, som har trioen Buus, Christians­en og Rosenkilde haft en fest med at give fuld gas på farve og form og på den måde skabe et forum, som kunne saette tanker i gang vedrørende det tidligere naevnte bordelmilj­ø.

Om dette er årsagen til, at den aldrende kunstanmel­der forlod udstilling­en i Kunsthal Nord lettere opstemt, vil jeg overlade til den neutrale laeser at spekulere over og blot smide fem glinsende stjerner af sted til et eklatant bud på en fin transforma­tion af det postindust­rielle rum.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark