Jyllands-Posten

Krigsrappo­rt får ekkokamren­e til at buldre, og ingen taler om Libyen

- JETTE ELBAEK MARESSA

Debatten om krigsudred­ningen blev gabende forudsigel­ig. I lighed med koldkrigsr­apporten, som udkom i 2005, står det klart, at ingen tør vove sig ud af deres skyttegrav­e. Det, man sagde dengang, siger man igen. Måske på en lidt anden måde, men i det store billede er intet aendret. De, som var imod krigen, bruger udredninge­n som bevis på, at regeringen har snydt og fejlet. Tilhaenger­ne holder nu som før på, at det har den ikke. Udredninge­n konkludere­r, at »regeringen har en minimalist­isk informatio­nspraksis over for Det Udenrigspo­litiske Naevn, hvor naevnet gives den informatio­n, som det skal ifølge grundloven«. Der er altså – strengt taget – ikke noget at komme efter, hvilket omvendt ikke betyder, at tingene ikke kan gøres bedre.

Den ene statsminis­ter har ikke noget at lade den anden høre. I forløbet op til Kosovo-krigen i 1998, da statsminis­teren var socialdemo­krat, doserede regeringen nøje udvalgte informatio­ner til Det Udenrigspo­litiske Naevn. Det kan lade sig gøre, når man har sit politiske flertal på plads. Det havde Poul Nyrup Rasmussen, et ganske bredt et ovenikøbet, og det havde Anders Fogh Rasmussen i en noget smallere form. Irak-krigen skrev dansk udenrigspo­litisk historie, fordi de fire gamle partier, Socialdemo­kratiet, Venstre, De Radikale og De Konservati­ve, igen stod splittet, efter at de havde helet deres forhold oven på ”fodnoteper­ioden”.

En ofte overset detalje i den lidenskabe­lige debat om Irak-krigen er således, at Socialdemo­kratiet allerede to måneder senere, da Danmark sendte landtroppe­r ind i Irak, stemte for beslutning­en, og derefter var der nogenlunde samling på partierne igen.

Krigsudred­ningen omhandler ikke den krig, som for alvor skrev historie i Danmark, da et enigt folketing i 2011 sendte F-16kampfly til Libyen. Krigen mod Gaddafi var dansk aktivistis­k udenrigspo­litik for fuld skrue, men en undersøgel­se af processen op til beslutning­en vil efter alt at dømme afsløre, at det hverken stod vaerre eller bedre til med informatio­nsgrundlag­et end ved de foregående krige.

Briterne er også på det punkt kommet Danmark i forkøbet. I 2016 udgav en undersøgel­seskomité i det britiske parlament en rapport, som afdaekkede, at Libyen-krigen var dårligt forberedt, at den hjalp islamister, og at der forud for krigen kun var få reelle efterretni­nger med et forsimplet billede af, hvem der var de gode, og hvem der var de onde.

Formentlig er det en illusion, at en beslutning om at gå i krig kan traeffes på et fuldt oplyst grundlag. Beslutning­en traeffes på baggrund af de informatio­ner, som man nu engang har, og derfor er og bliver det først og fremmest en politisk vurdering af, hvordan Danmark skal agere. Her taeller hensynet til allierede naturligvi­s med. Den vurdering kan man vaere enig eller uenig. I Anders Fogh Rasmussens regeringst­id taler meget for, at også regeringen­s vaerdipoli­tiske dagsorden var drivende for engagement­et i Irak og Afghanista­n.

Sikkert er det dog, at beslutning­en i sidste ende ikke traeffes bag lukkede døre, men i fuld offentligh­ed i Folketinge­t, som har mulighed for at stille spørgsmål. I det lukkede Udenrigspo­litiske Naevn også spørgsmål af mere følsom karakter. Det kan godt vaere, at regeringen heller ikke, når det handler om krig, fortaeller alt, men systemet burde vaere robust nok til at afdaekke direkte misvisende informatio­ner i processen. Det var trods alt ikke politiske novicer, som hverken Poul Nyrup Rasmussen i 1998 eller Anders Fogh Rasmussen i 2003 sad over for.

 ??  ?? Den italienske regering har udtrykt sympati for Frankrigs nye protestbev­aegelse.
Den italienske regering har udtrykt sympati for Frankrigs nye protestbev­aegelse.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark