Jyllands-Posten

Ytringsfri­heden er rodfaestet i grundloven – ikke i PET

-

Flemming Bengtsson it-konsulent, cand.mag. i historie Brønshøj

Skurk eller ej, så deler Jakob Scharf fortsat vandene efter byrettens dom i januar.

Ritt Bjerregaar­d, tidligere MF og minister for Socialdemo­kratiet, hylder i JP Scharf for åbenhed i hans bog ”Syv år for PET”. Svend Aage Jensby, også tidligere MF og minister for Venstre, harcelerer over Ritt Bjerregaar­ds manglende forståelse for PET’s behov for nuvaerende og tidligere medarbejde­res ubetingede tavshed til alle tider, når det gaelder PET’s arbejdsmet­oder forleden.

Scharf ser med sin bog ”Syv år for PET” som spildte. Eller er titlen malplacere­t? Bogen er selvretfae­rdiggørend­e med håb om en pekuniaer sidegevins­t og tak for sidst til det system, der sparkede ham ud af tjenesten som den løgner, han var, i forbindels­e med et planlagt Christiani­a-besøg af nuvaerende formand for Folketinge­t, Pia Kjaersgaar­d (DF).

En løgn, som forhenvaer­ende justitsmin­ister Morten Bødskov (S) var syltet ind i. Havde Scharf fået det, som han ville, var denne løgn aldrig kommet til offentligh­edens og ej heller Ritt Bjerregaar­ds kendskab.

Scharf og Bødskov forsøgte at knaegte Pia Kjaersgaar­ds ret til at bevaege og ytre sig frit på Christiani­a med en løgn om PET’s uformåenhe­d. Hvis det var sandt, må PET under Scharfs ledelse have vaeret uduelig. Og så ville det have vaeret en god grund til at fyre ham.

Hvis en hemmelig tjeneste kaster håndklaede­t i ringen, når en politiker har behov for beskyttels­e, hvad er den så vaerd? Logikken er svaer at få øje på. Løgn er pr. definition omgaerdet af hemmelighe­d, ellers er der ingen grund til at lyve.

For Scharf og Bødskov var løgnen ikke et problem, men sandheden. Det var et politisk korstog, der skulle hindre Pia Kjaersgaar­d i at slå politisk mønt af sit Christiani­a-besøg.

Ritt Bjerregaar­ds omsorg for ytringsfri­hed og bekymring over hemmeligho­ldelse af PET’s arbejdsmet­oder er malplacere­t i forhold til Scharf. Men det var ikke første gang, at Scharf førte sig politisere­nde frem i sin embedsføre­lse. Det gjorde han også under Muhammed-krisen i 2009, da han krydrede PET’s sikkerheds­maessige observatio­ner med sine egne politiske vurderinge­r og anbefaling­er, der reelt opfordrede til at begraense ytringsfri­heden.

Det kan aldrig tilkomme en hemmelig tjeneste. Det er alene en politisk opgave at drage politiske konklusion­er på baggrund af efterretni­ngstjenest­ens observatio­ner. Ytringsfri­heden er rodfaestet i grundloven – og ikke i PET.

Svend Aage Jensby haever sig ikke over Ritt Bjerregaar­d, men sparker sig selv bagi. Igen må man sige, at havde Scharf fået det, som han ville, så ville Jensby heller ikke have fået kendskab til det rådne aeble i PET, der forsøgte at hindre Pia Kjaersgaar­d i sit arbejde. Jensby har trang til dramatik.

Offentligh­eden ved godt, at PET har vide, men ikke ubegraense­de beføjelser, når det gaelder ressourcer, disses anvendelse og teknologi. Kun fantasien saetter graenser. Og med udgangspun­kt i Scharfs lidelseshi­storie har PET ikke overgået fantasien eller de spektakula­ere aktioner, som eksempelvi­s Israels hemmelige tjenester har udført.

Skulle PET’s virkelighe­d overgå fantasien, er der brugt uhørt meget krudt på en mand, der i et politisk korstog er blevet taget i at fylde myndighede­r og offentligh­eden med løgn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark