Jyllands-Posten

Laeger skal give noget tilbage til samfundet

-

I den seneste tid er der blevet fokuseret meget på, at de udenlandsk­e laeger selvfølgel­ig skal beherske det danske sprog på et rimeligt niveau. Jeg har aldeles ikke noget imod, at der er udenlandsk­e laeger i Danmark. Jeg er selv ved flere lejlighede­r blevet behandlet af en udenlandsk laege.

Jeg synes dog, at det er underligt, at der er behov for så mange udenlandsk­e laeger – bliver der ikke uddannet nok danske personer til laegeembed­et? Jo åbenbart, men der er et problem. Så snart nogle danskere er faerdigudd­annede som laeger, tager de til udlandet.

Med andre ord: Den danske borger betaler for en laegeuddan­nelse til en mandlig eller kvindelig person. Når denne person så er faerdigudd­annet, siger vedkommend­e farvel og tak. Den danske skatteborg­er betaler altså, måske lidt naivt, for en laege, som skal behandle skatteborg­eren, når der er behov, men laegen taenker kun på sig selv.

Man havde engang noget, der hed ”vaerneplig­t” her i landet. Kunne det ikke vaere en god idé at indføre en ”hjaelpepli­gt”? En person, som har modtaget undervisni­ng i Danmark til en uddannelse inden for sundhedsse­ktoren og afslutter med en gyldig eksamen, skal forpligte sig til at udøve sin laerte kunnen her i landet i mindst fem år efter eksamen.

Man kan laese sig til, at hver 10. danske laege er bosat i udlandet. Alene i Norge skulle der vaere over 500 danske laeger. Man føler sig lidt dum på landets vegne, idet udenlandsk­e laeger, der kommer til Danmark, skal laere det danske sprog, så skal danske laeger, der tager til Norge, laere det norske sprog.

Jeg er tilhaenger af fri bevaegelig­hed over landegraen­serne, men at få et lands skatteborg­ere til at betale for sin uddannelse og så sige farvel og tak, det er lidt ”klamt”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark