Jyllands-Posten

Akkordarbe­jde skal med i pensionsbi­lledet

-

Jeg går naturligvi­s ind for, at nedslidte skal have mulighed for at gå på folkepensi­on før tiden. Men jeg mener, der mangler en nuance i diskussion­en:

Forleden gik jeg forbi et renovation­sarbejde på en ejendom og faldt i snak med en tømrer. Han var 59 år gammel og fortalte, at han havde smerter i nakke, skuldre og ryg og under ingen omstaendig­heder kunne holde indtil den normale pensionsal­der.

Han fortalte også, at han arbejdede på akkord og tjente ganske godt ved det – 50-55.000 kr. om måneden, og han mente da også, at akkordarbe­jdet var en vaesentlig årsag til hans skavanker. Til sammenlign­ing sneg jeg mig lige op over 30.000 kr. om måneden de sidste år, jeg arbejdede som seminariel­aerer, jeg er 71 år gammel i dag.

Og desuden havde jeg en studiegael­d. Det er ganske vist mange år siden, jeg fik den afbetalt, men jeg mangler jo stadig pengene.

Nu spørger jeg så: Hvis denne mand havde valgt at arbejde på månedsløn ligesom jeg (og dermed haft en lavere indtaegt), kunne han jo sikkert have holdt indtil den normale pensionsal­der, og hvorfor skal samfundet så egentlig betale for, at han kan gå på pension tidligere – pga. hans ”grådighed”? Hvorfor kunne han ikke klare sig for 30.000 om måneden, ligesom jeg har gjort?

Jeg har aldrig haft valget mellem timeløn og akkord, men mit arbejde var så stressende, at jeg fik en depression og måtte gå på efterløn som 62-årig, og depression­en har jeg stadig, og det er ikke rart, skulle jeg hilse og sige. Men naturligvi­s skal man betale for vores håndvaerke­r, for det er for sent for ham at taenke sig om.

Men kunne man ikke beslutte, at fra om f.eks. 20 år kan man ikke gå på pension før tiden, hvis man har arbejdet på akkord? Kassedamer­ne og sosu-assistente­r mv. har jo slet ikke muligheden for at arbejde på akkord, men bliver mindst lige så nedslidte som vores murer, så de skal naturligvi­s have lov at gå på pension før det normale tidspunkt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark