Jyllands-Posten

Trump kan ende med at aendre verdensord­enen

Den amerikansk­e praesident synes parat til at bruge alle midler for at fjerne USA’s handelsund­erskud.

- POUL SKYTTE CHRISTOFFE­RSEN

Merkantili­smen havde sin storhedsti­d i Europa i det 16-18. århundrede. Det vigtigste mål var at øge eksporten og begraense importen, om nødvendigt ved krig og koloniseri­ng. Den forsvandt som følge af nye magters opståen, herunder USA.

Det er et paradoks, at den nu er på vej tilbage anført af en amerikansk praesident. Donald Trump synes parat til at bruge alle midler for at fjerne USA’s handelsund­erskud. Han forstår tilsynelad­ende ikke, at et underskud opstår, når et land forbruger og investerer mere, end det producerer.

Når det amerikansk­e underskud er stigende og har slået rekord under Trump, skyldes det isaer, at amerikansk forbrug er pustet kunstigt op gennem ufinansier­ede skattelett­elser. En protektion­istisk handelspol­itik løser intet og fører kun til øgede omkostning­er og lavere langsigtet vaekst – og medfører ikke en tilbageven­den af industriar­bejdsplads­er, som Trump påstår.

Som Danmark har vist, er nøglen øget produktivi­tet og større brug af teknologi – ikke protektion­isme. Stigende lønninger i Østeuropa og i Kina hjaelper også til.

Trump indledte et korstog sidste år med at indføre told på stål og aluminium. Han misbrugte groft Verdenshan­delsorgani­tonens (WTO) regler, der tillader brug af importrest­riktioner, når nationale sikkerheds­interesser står på spil. Samtidig angreb han WTO’s konfliktlø­sningssyst­em.

For øjeblikket er opmaerksom­heden rettet mod USA’s forhandlin­ger med Kina. Hvis der ikke opnås et resultat inden den 1.

Det andet hovedeleme­nt i Trumps offensiv er et krav om køb af amerikansk­e produkter som sojabønner, olie og naturgas (hvor USA med frackingte­knologien er blevet storekspor­tør), samt kinesisk åbning for amerikansk­e investerin­ger i udvalgte sektorer.

Praesident Trump har aftalt et møde med praesident Xi Jinping i slutningen af måneden – et tegn på, at en aftale er på vej. En aflysning af handelskon­flikten vil vaere gode nyheder for verdensøko­nomien. Men det er afgørende, hvor vaegten laegges i konfliktlø­sningen.

Desvaerre tyder meget på, at det bliver på de bilatteral­e markedsåbn­inger. De er ikke svaere at gennemføre i en økonomi som den kinesiske med staerk statsstyri­ng, men ikke i en markedsøko­nomi som vores. Det er starten på en merkantili­stisk regulering af verdenshan­dlen.

Vil en succes med Kina inspirere Trump til en gentagelse på andre markeder, herunder EU?

Sidste forår blev der truet med told på biler, men en handelskri­g blev afvaerget ved en midlertidi­g fredsaftal­e i juli mellem Trump og kommission­sformand Juncker. I stedet for at bekrige hinanden skulle der gøres et forsøg på at etablere en langsigtet EU-USA-aftale bl.a. om toldfri handel med industriva­rer og gensidigt samarbejde om normer og standarder.

Begge parter er ved nu at have deres forhandlin­gsmandater på plads. Det europaeisk­e vil svare til juli-aftalen, hvorimod det amerikansk­e er meget bredt og omfatter bl.a. eksport af hormonbøff­er og klorkyllin­ger. Så det bliver svaert at nå et resultat, og kun muligt, hvis der gives tilstraekk­elig tid.

Samtidig vil Trump den 17. februar få beføjelse til at traekke toldvåbnet mod biler inden for en tidsfrist på 90 dage. Det er afgørende, at europaeern­e ikke blinker, hvis amerikaner­ne i stedet for at forhandle på ny starter en toldkonfli­kt. Sker det, har EU intet andet valg end at svare igen. Det er ikke et spørgsmål om at beskytte europaeisk bilindustr­i, men at gribe ind over for en udvikling, der undergrave­r det internatio­nale handelssys­tem.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark