Jyllands-Posten

Nu overtager vi på 40 hele verden – måske

Vi hungrer ikke efter berømmelse. Vi er større fans af aegthed og rationalis­me end både dem, der er aeldre end os, og yngre.

-

Karen Marie Sandgren kommunikat­ionsrådgiv­er, London

Når vi er faerdige med at rive graesplaen­en, traene til halvmarath­on og spille Fifa19 med vores børn, så er det faktisk 1970’er-generation­ens tur til at overtage styringen af samfundet.

Med lidt held er det os i fyrrerne, som kommer til at indtage toppostern­e i verden over de naeste 10-15 år. Statsleder­e, regenter, CEO’s, biskopper (naeppe, de er stadigvaek vildt gamle), imamer, tv-vaerter, samfundsre­vsere, pundits, kulturpers­onligheder.

Vi er moderne børn af feminister og bløde maend. Vores foraeldre kaempede bravt med at definere sig selv og de transforme­rende identitete­r og kønsroller tilbage i 1970’erne og 1980’erne. Det var naeppe helt nemt. Og vi er er produktern­e af de domestikal­e kampe, som var den form tilpasning­erne i vid udstraekni­ng tog.

Frigørelse­n, selvrealis­eringen og skilsmisse­rne. Det har gjort os lidt forvirrede i vores iver efter at ophaeve så mange graenser som muligt og i den forbindels­e mistet grebet om, hvem der er hvad, hvorfor og hvordan. Det er udmattende.

Og så bliver vi lidt sure på hinanden, når vi ikke kan blive enige om den fordeling – det gaelder både derhjemme, på arbejdspla­dsen og ude i samfundet. Det kan der gå meget tid og energi med.

Vi tager ikke så meget for givet. Vi forhandler konstant og forvirres indimellem af alt for mange måder at se sagerne på.

Vist er vi opflasket med internatio­nalisering. Det var dengang, det var smart at tage på sprogrejse og vaere på high school-udveksling i USA. På den anden side er vi nok den sidste generation, som stort set ikke havde andet end paeredansk­e klassekamm­erater. Globaliste­r er vi nok ikke, selv om vores generation lader til at have flere Insead MBA’s end de fleste.

Med få undtagelse­r er vi for velopdragn­e og magelige til at udfordre de grå eminencer, der med selvfølgel­ig overlegenh­ed fastholder deres greb om de højeste positioner i isaer erhvervsli­vet, og som ikke er indstilled­e på at overdrage plads til os i de rigtigt tunge indflydels­esrige sfaerer. Det havde millennial­s aldrig fundet sig i. Er min generation mon sulten nok og tilstraekk­eligt fandenivol­dske til at omsaette vores ’kapital’ til reel indflydels­e? Man får ikke meget sug i maven af den iver, der laegges for dagen af de 40-årige, skal jeg blankt erkende. Vi råber ikke ret højt, vi har ikke specielt meget på spil. Til gengaeld kan vi holde koncentrat­ionen i mere end 30 sekunder, og vi er ikke udrustet med selverklae­ret graenseløs berettigel­se til opmaerksom­hed, anerkendel­se og belønning for blot at vaere til og vaere irriterend­e obstinate (laes: disruptive).

Vi har generelt sunde sjaele, som resultat af en barndom uden alt for mange distraktio­ner og parallelle virkelighe­der. Vi hungrer ikke efter berømmelse. Vi er større fans af aegthed og rationalis­me end både dem, der er aeldre end os, og yngre. Knap så mange filtre på telefonen, lidt mere sund skepsis.

På den anden side har vi ikke tidligere generation­ers robusthed/hårdhed, derimod har vi tilsynelad­ende anlaeg for stress.

Er det mon opskriften på verdensher­redømme i en postglobal­iseret verden?

Får min generation mon nogensinde mulighed for at tage føregreb og udgøre de primaere playmakers, tegne linjerne og vaere de ansvarlige voksne for den verden, vi lever i? Eller hopper det en generation over? Er det bare mig, eller kan vi maerke millennial­s pruste os kraftigt i nakken?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark