Jyllands-Posten

Både Gordon Banks og Pelé troede, at der var mål

Målmanden Gordon Banks er stille sovet ind. Han huskes bl.a. for en mesterlig redning ved VM i 1970 og sin VM-titel med England i 1966.

-

Gordon Banks stod på mål for det engelske landshold, der vandt VM på hjemmebane i 1966, hvilket fortsat er Englands eneste titel på landsholds­niveau.

»Det er med stor sorg, at vi kan meddele, at Gordon er sovet stille ind,« oplyser hans familie. Gordon Banks spillede i alt 73 landskampe, inden han trak sig tilbage fra topfodbold i 1973.

Tre år tidligere havde han lagt yderligere et lag på sin berømmelse med sin redning af Pelés hovedstød i gruppekamp­en mellem England og de senere verdensmes­tre fra Brasilien ved VM i Mexico.

Den brasilians­ke angriber var steget til vejrs og headede kraftfuldt bolden mod højre side af målet.

Gordon Banks bevaegede sig hurtigt fra den modsatte side af målet og nåede mirakuløst ned til bolden og reddede den.

En feberredni­ng

Den engelske keeper har senere udtalt ifølge The Guardian, at Pelé efter redningen sagde til Banks, at han troede, han ville score.

»Det gjorde vi begge,« svarede Banks tilbage til den brasilians­ke stjerne.

Redningen er blevet beskrevet som den bedste nogensinde.

Kampen endte dog alligevel med en brasilians­k sejr på 1-0 på et mål af Jairzinho.

Gordon Banks indledte sin profession­elle karriere i Chesterfie­ld, inden han i 1959 skiftede til Leicester.

Her etablerede han sig som topmålmand, og det var som Leicester-keeper, at han i 1963 fik debut på landsholde­t.

Fire år senere skrev han kontrakt med Stoke, som han repraesent­erede i de efterfølge­nde seks saesoner.

På klubplan var han med til at vinde Liga Cuppen to gange. Med Leicester i 1964 og med Stoke otte år senere.

Et biluheld i 1972 kostede ham synet på det ene øje, hvilket tvang ham til at indstille den profession­elle karriere den følgende sommer.

Fire år senere gjorde han et kortvarigt comeback for Fort Lauderdale Strikers i den amerikansk­e liga, inden han endegyldig­t lagde handskerne på hylden.

Da den aktive karriere var forbi, forsøgte Banks sig som manager i den halvtidspr­ofessionel­le klub Telford United, men blev fyret i december 1980. Gordon Banks, 81 år

 ?? ARKIVFOTO: DAVID BEBBER ?? Gordon Banks stod for en feberredni­ng på en afslutning af Pele, da England og Brasilien spille gruppekamp ved VM i Mexico i 1970. Her ses de to en del år senere.
ARKIVFOTO: DAVID BEBBER Gordon Banks stod for en feberredni­ng på en afslutning af Pele, da England og Brasilien spille gruppekamp ved VM i Mexico i 1970. Her ses de to en del år senere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark