Jyllands-Posten

Nazijaeger­en fortsaette­r sin kamp

-

Nogle har bare mere at fortaelle end andre. Som for eksempel Beate og Serge Klarsfeld. To prominente fransk-jødiske nazijaeger­e, der i januar fik bevis for, at deres over 50 år lange jagt på gamle nazister er noget, omverdenen laeser om.

Parrets bog ”Hunting the Truth: Memoirs of Serge and Beate Klarsfeld” blev da tildelt hovedprise­n fra Det Jødiske Bogråd, der beskaeftig­er sig med jødisk litteratur i USA. Prisen kommer i parrets efterår. Beate Klarsfeld fylder 80 år, og hendes mand er tre år aeldre. Men de er stadig i offentligh­edens fokus, som bogprisen også viser.

Det maerkede den franske holocaustb­enaegter Alain Soral, da han i 2016 fik en bøde på omkring 100.000 kr. og et halvt års betinget faengsel for at sige, at nazisterne skulle have draebt alle jøder i Europa.

Beate Klarsfeld er tyskfransk og journalist. Hun kaldes for nazijaeger, men hun foretraekk­er betegnelse­n ”dokumentar­ist”.

Hun har i mange år arbejdet med at afdaekke raedslerne under Holocaust, og det har bidraget til retsforføl­gelse af krigsforbr­ydere.

Beate Klarsfeld blev født i Berlin i 1939. 29 år senere blev hun offentligt kendt, da hun forklaedt som journalist gav den davaerende vesttyske kansler Kurt Georg Kiesinger en lussing under et CDU-møde.

Kiesinger var medlem af nazipartie­t under Anden Verdenskri­g og havde arbejdet for udenrigsmi­nisteriets propaganda­kontor.

Beate Klarsfeld er ikke lige populaer alle steder i Tyskland.

Det er ikke mindst faldet mange for brystet, at hun var involveret i DDR’s hemmelige sikkerheds­politi i 1960’erne, da Tyskland var delt.

Hun har forsvaret sig med, at hun samarbejde­de med mange regeringer og instanser i sin jagt på krigsforbr­ydere.

journalist, Tyskland

 ?? JP ??
JP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark