Jyllands-Posten

En konkurs kostede alt. Nu prøver Michael Mathiesen igen

Michael Mathiesen forsøger mange år efter konkursen i 2M Invest at etablere et venturesel­skab med ambitioner om en snarlig børsnoteri­ng.

- JESPER HØBERG

I 1990’erne blev Michael Mathiesen kendt som en gulddreng i dansk erhvervsli­v. Men de seneste år har han naermest vaeret forsvundet fra erhvervspr­essens spalter.

Michael Mathiesen stod bag det børsnotere­de investerin­gsselskab 2M Invest, der under stor bevågenhed gik konkurs i 2002, og som også strippede ham selv for alle vaerdier.

Nu forsøger han at genopfinde 2M Invest i en version 2.0 med fokus på Afrika.

Michael Mathiesen voksede op i indre København og spillede ishockey på eliteplan som ung.

Han laeste hd i udenrigsha­ndel, men nåede aldrig at aflevere sin hovedopgav­e, inden han blev ivaerksaet­ter.

Sparkede karrieren i gang

Først etablerede han Pentakaede­n, der handlede med hjemmecomp­utere, men det var it-firmaet Dataco, der for alvor sparkede hans karriere i gang.

Dataco lavede netvaerksl­øsninger til datakommun­ikation, og Michael Mathiesen var med til at stifte virksomhed­en og fik bl.a. Lønmodtage­rnes Dyrtidsfon­d og Dansk Ingeniørfo­renings Pensionska­sse med ind som investorer.

Virksomhed­en blev et lille vaekstmira­kel, og da den blev solgt i 1990 til britiske Dowty Group plc, scorede han ifølge eget udsagn lidt over 50 mio. kr. Han fortsatte som direktør indtil 1992, hvorefter han gik i gang med at etablere 2M Invest.

Idéen var at skabe en venturevir­ksomhed, der med investerin­ger og viden kunne hjaelpe små it-virksomhed­er ud over rampen.

2M Invest fik med årene opbygget en solid portefølje af virksomhed­er, og i 2000 blev selskabet børsnotere­t.

Så ramte dotcomkris­en, og selv om virksomhed­en overlevede finansmark­edernes rundbarber­ing af it-aktier, så sluttede det alligevel i sommeren 2002, da bankerne ikke ville vaere med laengere.

Samtidig trak Michael Mathiesen sig som formand for it-branchefor­eningen.

»Jeg syntes, det var aergerligt. Jeg gik ud ad døren med ni gode år og et lorteår,« siger han i dag.

Troede på selskabet

Han havde selv investeret alle sine penge i virksomhed­en og havde ikke solgt ud af aktier undervejs.

»Det var vigtigt både for mig og for andre, at jeg viste, at jeg troede på selskabet. Der er ingen tvivl om, at det ser dumt ud i bakspejlet, men dengang syntes alle, det var en fantastisk attitude,« siger Michael Mathiesen, der afviser, at han har fortrudt.

»Fortryde er ikke et ord, der ligger til mig. Selvfølgel­ig er det supertrist, at så mange penge forsvinder, men jeg er nok den, der har brugt faerrest kalorier på at taenke de tanker, for jeg kan ikke bruge det til noget.«

Firma gik konkurs

Efter konkursen har han forsøgt sig med flere projekter, herunder det børsnotere­de Cellpoint, der solgte headset til mobiltelef­oner.

Mathiesen forlod det endegyldig­t i 2010, og siden er virksomhed­en gået konkurs. Da var Michael Mathiesen for laengst rejst til Afrika, hvor han ifølge eget udsagn netvaerked­e og bl.a. handlede med aedelmetal­ler.

I 2015 dukkede han pludselig op i interview i Danmark igen, da han fortalte om sit nye projekt, 2M Digital Value, der arrangered­e itkonferen­cer for virksomhed­er.

Selskabets aktivitete­r blev siden overtaget af det amerikansk­e konsulentf­irma Frost & Sullivan, og nu har Michael Mathiesen så kastet sig over en genstart af det gamle 2M Invest i firmaet Bambwa.

Selskabet skal investere i afrikanske startups eller nordiske virksomhed­er med et afrikansk potentiale, og indtil videre er der ifølge Mathiesen investeret 2,5 mio. dollars i tre virksomhed­er på vegne af primaert en gruppe private svenske investorer.

Netop nu arbejder

Michael Mathiesen på at skaffe flere investorer og mere kapital, og planen er en børsnoteri­ng inden for halvandet år.

Krammet eller arresteret

»Resten af mit liv skal jeg vaere på rejse med Bambwa, og jeg har ikke forestille­t mig, at mit liv skal vaere kort,« siger han.

Ifølge Mathiesen stammer ordet Bambwa i øvrigt fra swahili og kan oversaette­s på to måder: at blive krammet eller at blive arresteret.

»Jeg foretraekk­er det første,« siger han. direktør, Charlotten­lund

 ?? FOTO: NIELS HOUGAARD ?? Michael Mathiesen blev udråbt som it-guru i 1990'erne. Siden mistede han alt.
FOTO: NIELS HOUGAARD Michael Mathiesen blev udråbt som it-guru i 1990'erne. Siden mistede han alt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark