Jyllands-Posten

Den omdiskuter­ede VAR-teknologi kan snart vaere på vej til Superligae­n

Divisionsf­oreningen håber på at indføre VAR i Superligae­n fra saesonen 2020/2021, men en tidligere dansk topdommer er ikke ubetinget optimist.

- KENNETH THYGESEN

Sjaeldent har en aendring i fodboldspi­llet skabt så stor debat.

Det omdiskuter­ede videodomme­rsystem VAR (Video Assistant Referee) blev for alvor kendt under VM-slutrunden i Rusland i sommer, og nu kan teknologie­n vaere på vej til Superligae­n.

Sammen med DBU er Divisionsf­oreningen, der repraesent­erer de danske fodboldklu­bber, i øjeblikket i gang med at formulere et såkaldt udviklings­projekt, som kan definere, hvorvidt omkostning­erne ved implemente­ringen af VAR haenger sammen med vaerdien.

»Hvis det virker, og vi kan stable et fornuftigt projekt på benene, håber jeg, at vi har VAR herhjemme fra saesonen 2020/2021,« siger Claus Thomsen, direktør, Divisionsf­oreningen.

Helt konkret er parterne ved at undersøge priser på eksempelvi­s teknologi, drift, løn og muligheder­ne for specialudd­annelse af dommerne.

»Det er ikke bare at saette sig ned og finde plusser og minusser. Det er omfattende og meget regelbunde­t, men vi er positivt indstilled­e. Hvis det ser fornuftigt ud, er vi klar til at trykke på knappen og gå i gang,« siger han.

Parterne vil i løbet af foråret få overblik over projektet. Derfra kan det tage 12-18 måneder at implemente­re, fordi man bl.a. skal følge en helt bestemt internatio­nal procedure for, hvordan dommerne skal specialudd­annes.

»Med de regelsaet, der findes, kan det slet ikke lade sig gøre at indføre VAR fra 2019/ 2020-saesonen – heller ikke selvom vi ville afsaette de nødvendige ressourcer.«

Skeptisk topdommer

VAR er allerede blevet indført i flere nationale turneringe­r. Det gaelder blandt andet i Italien, Tyskland og Spanien, ligesom videotekno­logien også kan benyttes i forårets knockoutka­mpe i Champions League. Uefa har desuden meddelt, at VAR skal bruges ved EM i 2020 samt fra og med gruppespil­let i Europa League fra 2020/2021-saesonen.

»Kampene bliver kun taettere og hurtigere, og de enkelte kampe får stadig større betydning. Man kan tilføre kampene stor vaerdi ved at reducere antallet af fejl,« siger Claus Thomsen.

Den tidligere topdommer Kenn Hansen mener, at VAR vil styrke Superligae­n, men han tillader sig at vaere begrundet skeptiker.

»Uden at kende noget til Divisionsf­oreningens konkrete overvejels­er formoder jeg, at det vil blive en løsning på lavbudget, som ikke vil vaere i naerheden af det Fifasetup, vi så under VM. Det kan bekymre mig, om end systemet stadig vil kunne redde de store fejl på banen,« siger han.

Han er spaendt på, hvad en mulig implemente­ring vil betyde for fodbolddis­kussionen i Danmark.

»Det er ikke nødvendigv­is positivt, for mange vil spørge, hvorfor man ikke også bruger VAR til at kigge på dit og dat. VAR er en kaempe hjaelp til de store fejl, men jeg håber, at man holder snotten fra de mange marginalke­ndelser,« siger han.

Økonomien er en af de store udfordring­er, erkender Claus Thomsen. Han forventer, at systemet vil koste i omegnen af 15 mio. kr., hvoraf en del vil gå til drift og personale. VAR-systemet kraever eksempelvi­s både en ekstra dommer, en assistent og en tekniker, og det udfordrer også logistikke­n, siger han. Direktøren er derfor spaendt på at høre, hvad klubberne siger, når der skal penge på bordet.

»Det bliver en omkostning for klubberne, men spørgsmåle­t er, hvem der skal betale hvad, og hvor meget klubberne skal betale pr. kamp? Det er ikke et lille projekt,« siger han.

Alle skal vaere enige

Hos de danske mestre fra FC Midtjyllan­d kalder man VARimpleme­nteringen for en kompleks diskussion, men sportschef Svend Graversen er positiv – også i forhold til at kaste penge efter projektet.

»Vi er med på at daekke vores del af udgiften, men det er en ligabeslut­ning, så alle klubber skal vaere enige om, at det er det, vi skal bruge vores penge på, for der er nok ting at betale. Lige nu har vi eksempelvi­s også vejrmaessi­ge udfordring­er i forhold til banerne,« siger han.

Sportschef­en ved udmaerket, at VAR-implemente­ringen er en »bekostelig affaere«, og derfor mener han, at det er afgørende, at systemet er vurderet og gennemtest­et.

»Helt generelt har jeg det lidt dobbelt med VAR. Noget af charmen bliver taget ud af fodbold, men det er samtidig en fantastisk mulighed for at minimere fejl og hjaelpe dommerne, som i forvejen har et svaert job,« siger han.

 ?? FOTO: DMITRI LOVETSKY/AP ?? Sådan så VAR-operations­rummet ud under VM i sommer, hvor videosyste­met fik sit store gennembrud.
FOTO: DMITRI LOVETSKY/AP Sådan så VAR-operations­rummet ud under VM i sommer, hvor videosyste­met fik sit store gennembrud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark