Jyllands-Posten

Luftige pensionslø­fter og oppustede sundhedsta­l

Både regeringen og Socialdemo­kratiet har pakket deres paene seneste udspil ind i spin og ubetalte valgløfter.

- NIELS STORM KNIGGE

Valget naermer sig, og de politiske partier ruller det tunge skyts frem. I det nye år er der kommet flere stort anlagte udspil. Spinmaskin­erne arbejder på højtryk for at saelge de glade budskaber. Ofte er disse udspil sminket, mere end godt er.

Regeringen kom med et udspil til en ny sundhedsre­form, hvor en central del er en ny såkaldt Naerhedsfo­nd, der skal skaffe 6 mia. kr. mere til det naere sundhedsva­esen. Der er bare to problemer. Naerhedsfo­nden er i virkelighe­den det aeldste spintrick i bogen: Tag en raekke beløb fra forskellig­e år og laeg dem sammen og vupti – så har man et stort tal. Naerhedsfo­nden er således 6 mia. kr. fordelt over de seks år 2020-2025. Det er unfair spin at puste tallene op på den måde.

Pengene går igen

Det andet problem er finansieri­ngen: Af de 6 mia. kr. består de 4,2 mia. kr. af penge, man allerede har vedtaget. Det er altså penge, man allerede har solet sig i mindst én gang før, f.eks. i forbindels­e med finanslove­ne.

Derudover skal 1,5 mia. kr. findes ved ”administra­tive besparelse­r”. Og hvem kan vaere imod det? Det er bare ikke klart, hvordan man kan spare så meget på politisk arbejde og sagsbehand­ling ved at gøre fem regionsråd til 21 kommunale sundhedsfa­ellesskabe­r, fem sundhedsfo­rvaltninge­r og én national bestyrelse.

To af Danmarks førende sundhedsøk­onomer, Jakob Kjellberg fra Vive og Kjeld Møller Pedersen fra SDU, har kaldt finansieri­ngen usikker og sågar »tryllestav­søkonomi«. Ikke umiddelbar­t en opløftende betegnelse.

Senere stod Socialdemo­kratiet klar med et nyt pensionsud­spil. Det hviler på syv principper, der desvaerre blot gør én mere forvirret over det reelle indhold.

AEndringen skal både vaere målrettet de nedslidte, gaelde efter et langt arbejdsliv, vaere en egentlig rettighed og simpel og overskueli­g for alle. Når man har grublet lidt over, hvordan i alverden det kan vaere både målrettet de nedslidte og en egentlig rettighed efter et langt arbejdsliv, kan man kaste sig over det sidste punkt, nemlig at pengene skal passe.

Solgt for godt

Socialdemo­kraterne benytter ganske vist ikke ”mange baekke små gør en stor å”tricket, men peger på en finansieri­ng på 3 mia. kr. årligt via højere skatter for de rige og bankerne.

Men pakken er alligevel solgt lidt for godt: De 3 mia. kr. raekker end ikke til et enkelt års lavere pensionsal­der i 2035 for de faglaerte og ufaglaerte, som ikke betaler til efterløn, hvis man følger Finansmini­steriets skøn. 3 mia. kr. kan gøre meget for en lille, målrettet gruppe. Men hvis tiltaget skal komme en stor del af de faglaerte og ufaglaerte til gode, så raekker 3 mia. ikke langt.

I sidste uge tilslutted­e Dansk Folkeparti sig så idéen, og statsminis­ter Lars Løkke skyndte sig at indkalde til et møde om emnet. Det bliver spaendende at se, hvad lidt finansmini­steriel realitetst­erapi gør ved forslaget.

De to udspil er de nyeste eksempler på, at spinmaskin­en kører på fuld kraft her i valgåret, og den almindelig­e vaelger skal se sig ualmindeli­gt godt for for ikke at blive snydt, når de politiske partier enten pakker tingene lidt for paent ind eller efterlader en ubetalt regning i pakken med vidtgående løfter.

Økonom i taenketank­en Kraka

 ??  ?? Spinmaskin­erne arbejder på højtryk for at saelge politikern­es glade budskaber om bl.a. pensions- og sundhedsre­former. Ofte er disse udspil dog sminket, mere end godt er, mener dagens skribent.
Spinmaskin­erne arbejder på højtryk for at saelge politikern­es glade budskaber om bl.a. pensions- og sundhedsre­former. Ofte er disse udspil dog sminket, mere end godt er, mener dagens skribent.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark