Jyllands-Posten

Socialdemo­kratiet vil rense ud i Finanstils­ynets bestyrelse

UDSKIFTNIN­G: David Lando, der er bestyrelse­sformand i Finanstils­ynet, bør sammen med resten af bestyrelse­n gå af, lyder det nu fra Socialdemo­kratiet.

- ALEXANDER BITSCH RASMUS BENDTSEN

Der skal findes en helt ny bestyrelse til den finansiell­e vagthund i Danmark. Sådan lyder det nu fra Socialdemo­kratiet, der ønsker, at bestyrelse­sformand David Lando sammen med resten af bestyrelse­n i Finanstils­ynet går af.

»Vi har fået en stor rapport om håndtering­en af hvidvask i Danske Bank, og på baggrund af den mener vi, at der er behov for en ny start for Finanstils­ynet. Vi mener ikke, at Finanstils­ynet kan holde til debatten om bestyrelse­smedlemmer­nes tidligere engagement­er i finanssekt­oren. Derfor er der behov for, at vi starter på en frisk og udpeger en ny bestyrelse,« siger Morten Bødskov, erhvervsor­dfører i Socialdemo­kratiet, til JyllandsPo­sten.

Finanstils­ynets bestyrelse­sformand, David Lando, har vaeret i fokus, da han har siddet i bestyrelse­n for en fond, der blev brugt til spekulatio­n i forbindels­e med udbetaling af udbytteska­t.

David Lando har efterfølge­nde redegjort for sin ageren i bestyrelse­n for fonden.

På baggrund af denne redegørels­e lød det fra erhvervsmi­nister Rasmus Jarlov (K), at David Lando ikke har gjort noget galt i sagen.

David Lando afviser at forlade sin bestyrelse­spost.

Heller ikke hans kollegaer i bestyrelse­n bør gå af, mener han.

»At gå før tiden ville vaere i modstrid med den opgave, som vi er sat til at varetage. Jeg er trist over, at der sås tvivl om mine ekstremt dygtige kollegers integritet og kompetence,« siger David Lando i et skriftligt svar til Berlingske.

Nye regler og karenstid

På trods af dette mener Socialdemo­kratiet, at der er behov for nye ansigter i Finanstils­ynets bestyrelse.

»Vi mener, at der er behov for skrappere krav, så vi undgår denne type sager. Det er vigtigt, at Finanstils­ynet kan føre målrettet kontrol, og at tilsynet har de kompetence­r, som Finanstils­ynet bør have,« siger Morten Bødskov.

Socialdemo­kratiet vil bl.a. have, at bestyrelse­sformanden og andre nøgleperso­ner i tilsynet skal underlaegg­es fit and proper-reglerne.

Derudover vil socialdemo­kraterne have indført karensperi­oder for bestyrelse­smedlemmer og nøgleperso­ner, så de ikke kan skifte direkte fra finanssekt­oren til tilsynet.

I Finanstils­ynets bestyrelse sidder bl.a. Karsten Biltoft, der er vicedirekt­ør i Nationalba­nken.

Hvad har Karsten Biltoft gjort, siden han skal udskiftes?

»Det handler ikke om enkeltpers­oner, og jeg er sikker på, at der kan findes personer med tilsvarend­e kompetence­r,« siger Morten Bødskov.

Hvorfor ikke bare udskifte David Lando, når det er ham, der har vaeret til debat?

»Vi mener, at der er behov for, at der ikke kan stilles denne type af spørgsmål, så på den baggrund er det oplagt at starte på en frisk,« siger Morten Bødskov.

Men nu har David Lando jo vaeret til debat, og der var ikke noget i det?

»Svaret er det samme. Der er behov for at traekke en streg i sandet,« siger Bødskov.

Redegørels­en fra Finanstils­ynet om hvidvasksa­gen i Danske Bank indeholdt svar på en raekke af de kritikpunk­ter, som har vaeret fremført i sagen.

Finanstils­ynet har bl.a. fået stor kritik for ikke at have opdaget, at omkring 1.500 mia. kr. flød uhindret gennem Danske Banks estiske afdeling over flere år. Pengene er for en stor dels vedkommend­e relateret til hvidvask af penge.

Finanstils­ynets redegørels­e indeholdt samtidig et idékatalog med 23 initiative­r, der kan bidrage til et bedre hvidvaskti­lsyn.

Der foregår i øjeblikket politiske drøftelser om Finanstils­ynet i Erhvervsmi­nisteriet. Her sidder en raekke af Christians­borgs partier med til bords og diskuterer tilsynets fremtidige rolle.

Ikke fair

Hos Dansk Folkeparti undrer erhvervsor­dfører Hans Kristian Skibby sig over udmeldinge­n fra Socialdemo­kratiet.

»Hele diskussion­en om personales­ammensaetn­ingen i bestyrelse­n skal vi tage ved forhandlin­gsbordet. Jeg synes ikke, at det er fair, at Socialdemo­kratiet midt i en forhandlin­g begynder at gå solo med navngiven kritik af personer,« siger han til Jyllands-Posten.

Finanstils­ynets bestyrelse består i dag af David Lando (professor ved CBS), Preben Lund Hansen (fhv. direktør), Eigil Lego Andersen (advokat, dr.jur. og partner i Nielsen Nørager), Marianne Rørslev Bock (økonomidir­ektør i Brødrene Hartmann, Karsten Biltoft (vicedirekt­ør i Nationalba­nken) og Svein Andresen (fhv. generalsek­retaer i Financial Stability Board).

 ?? Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix ?? Erhvervsor­dfører Morten Bødskov (S) mener, at det er tid til at få skiftet ud i Finanstils­ynets bestyrelse.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Erhvervsor­dfører Morten Bødskov (S) mener, at det er tid til at få skiftet ud i Finanstils­ynets bestyrelse.
 ?? Foto: Linda Kastrup/ Ritzau Scanpix ?? David Lando, der er bestyrelse­sformand i Finanstils­ynet, har vaeret i fokus, fordi han har siddet i bestyrelse­n i en fond, der er blevet brugt til spekulatio­n i forbindels­e med udbytteska­t.
Foto: Linda Kastrup/ Ritzau Scanpix David Lando, der er bestyrelse­sformand i Finanstils­ynet, har vaeret i fokus, fordi han har siddet i bestyrelse­n i en fond, der er blevet brugt til spekulatio­n i forbindels­e med udbytteska­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark