Jyllands-Posten

Ingeniører og djøf’ere saetter jobindhold over løn

JOBSKIFTE: Godt arbejdsmil­jø, spaendende opgaver, ansvar og god ledelse er vigtigere end højere løn, når højtuddann­ede overvejer, om de skal skifte job.

- MARTIN FLINK

Lønnen er vigtig, men ikke det vigtigste, når højtuddann­ede akademiker­e som ingeniører, jurister og økonomer skal vaelge nyt job.

De ser i stigende grad på, hvordan et nyt job kan hjaelpe dem i deres videre karriere, og om indholdet i jobbet giver dem nogle spaendende opgaver og andre muligheder end tidligere.

Det er udmeldinge­n fra fagforenin­gerne Djøf, der organisere­r 96.000 primaert jurister og økonomer, og Ingeniørfo­reningen i Danmark, IDA, der har lidt under 70.000 medlemmer.

»Det er nemmere for folk at skifte i dag, fordi der er flere job, og her oplever vi, at det vigtigste for medlemmern­e er jobindhold­et, dvs. muligheder­ne i jobbet og det at få mere ansvar og avancere op i systemet,« forklarer Frederik Iuel, der er chefkonsul­ent og karriererå­dgiver i Djøf.

Djøf har i en rundspørge givet medlemmern­e mulighed for at krydse af, hvorfor de skiftede job i løbet af de seneste 12 måneder. De kunne saette flere krydser, og blandt de 559 deltagere gjorde 52 pct. det på grund af jobindhold­et, mens 34 pct. skiftede, fordi de var blevet traette af deres gamle job. 27 pct. angiver løn som faktor.

De bløde vaerdier

Ifølge Frederik Iuel er arbejdsgiv­erne mere opmaerksom­me på de ”bløde vaerdier” og opsøger i stigende grad også kandidater­ne, eksempelvi­s ved at deltage i arrangemen­ter og netvaerk.

»De vil gerne høre, hvad de skal gøre for at tiltraekke folk, så de snakker om opgaverne, mulighed for at udvikle sig, god ledelse og gode kolleger,« siger han.

Juliane Neiiendam er formand for de Ansattes Råd i IDA, og her maerker man samme tendens.

»Vi kan også se, at lønnen ikke er det eneste. De går meget efter et arbejde, der giver mening. Det skal vaere spaendende og med indflydels­e, et godt psykisk arbejdsmil­jø med et godt forhold til kolleger og chefen, og så skal der vaere gode muligheder for efter- og videreudda­nnelse,« forklarer hun.

Efterspørg­slen efter ingeniører er dog så høj, at 6 af 10 enten har skiftet job eller er blevet tilbudt et job inden for de seneste 12 måneder, viser en spørgeunde­rsøgelse fra IDA.

Med til historien hører dog, at lønnen for disse grupper i forvejen er blandt de højeste. Eksempelvi­s er startlønne­n for en privatansa­t ingeniør omkring 39.000 kr. om måneden, og ifølge Neiiendam har der vaeret reallønsst­igninger på 3 pct. om året de seneste tre år.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark