Jyllands-Posten

Dansk specialist profiterer på

Ingeniørvi­rksomheden Biir hyrer ingeniører i bundter i et ellers presset marked og regner med stor vaekst i Ukraine de kommende år. Det sker, selv om landet har givet nogle gevaldige overraskel­ser undervejs.

- MARTIN FLINK

Den 29. maj 2014 er ikke en dag, som Thomas Sillesen glemmer lige foreløbig.

Den aarhusians­ke ingeniørvi­rksomhed Biir havde etableret et kontor i Luhansk i Ukraine året forinden og havde otte lokale folk ansat, da russiske soldater pludselig stod i lokalerne.

»Vores kontor blev haerget. Det var russiske soldater, der smed nogle molotovcoc­ktails og skød lidt med maskinpist­oler. Så taenkte jeg, at vi hellere måtte flytte,« fortaeller Thomas Sillesen, medejer og bestyrelse­sformand for Biir, med jysk underdrive­lse i stemmen.

Heldigvis var de ansatte endnu ikke mødt på kontoret, da soldaterne invaderede kontoret, men alle medarbejde­re forlod byen samme dag og tog til Odessa i den sydlige del af Ukraine. Her har de siden fået følgeskab af 140 nye kolleger, hvilket betyder, at virksomhed­en med kun 10 år på bagen nu har 300 ansatte, hvoraf langt størstedel­en er ingeniører nogenlunde ligeligt fordelt mellem Danmark og Ukraine.

Generel tendens

Ledigheden for danske ingeniører er i øjeblikket 1,5 pct., og ifølge Ingeniørfo­reningen i Danmark, IDA, har 61 pct. af medlemmern­e det seneste år enten skiftet job eller er blevet tilbudt et nyt job.

Der er kort sagt mangel på ingeniører, og det gaelder ikke bare i Danmark. Situatione­n er den samme i en stribe vestlige lande.

Dén mangel har Biir gjort til en voksende forretning.

Groft fortalt går modellen ud på, at hvis en dansk virksomhed skal have løst en opgave, der kraever en eller flere ingeniører, stiller Biir en fast mand til rådighed for virksomhed­en. Ikke en freelancer, men en fastansat, der dermed bliver ”kundens ingeniør”, bare ansat i Biir, og som arbejder fra Biir’s egne lokaler.

Ifølge Thomas Sillesen er kunderne overvejend­e så tilfredse, at de beholder ingeniøren i Biir, hvorfor Biir dermed bliver virksomhed­ens outsourced­e ingeniøraf­deling. Og når danske virksomhed­er i stigende grad har brug for ingeniører, de ikke kan skaffe, kan Biir ansaette ukrainske ingeniører til at løse opgaverne i samarbejde med de danske.

Pladsmange­l

»Vi ansaetter mellem 5 og 10 om måneden alene i Ukraine. Det største problem er at finde kontorplad­ser nok,« forklarer Thomas Sillesen.

Han er uddannet cand.merc., og sammen med ejerne, der har ingeniørba­ggrund, er det hans opgave at få gjort virksomhed­en større og skaffe flere kunder i butikken.

De ansatte er i høj grad maskininge­niører, men der kommer langsomt flere op-

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark