Jyllands-Posten

Lundbeck klar med storstilet vaekstplan

MEDICINALI­NDUSTRI: Lundbecks nye topchef vil investere massivt for at sikre fremtiden, men det er usikkert, om selskabet kan skabe vaerdi, lyder vurderinge­n.

- KASPER BRØNDGAARD BENJAMIN W. CHRISTENSE­N

Mens den nye Lundbeck-topchef, Deborah Dunsire, gør klar til at kaste milliarder efter opkøb, stiller flere analytiker­e spørgsmål ved, om strategien vil lykkes. Usikkerhed­erne tårner sig nemlig op, og kun én ting står lysende klart: Det bliver dyrt.

»Lundbecks nye CEO vil skabe et Lundbeck med baeredygti­g vaekst. I de seneste 20 år har det vist sig at vaere en udfordring,« skriver Danske Bank i en ny analyse.

»Spørgsmåle­t er nu, om vi kan stole på, at selskabet kan skabe vaerdi gennem sin M&A-strategi (opkøb, red.). Det er vanskeligt at sige,« lyder det fra Danske Bank, hvis analytiker­e omtaler opkøbsemne­r taet på markedet som »meget dyre.«

Lundbeck leverede i sidste uge et rekordregn­skab, men det bedstsaelg­ende laegemidde­l er allerede gået af patent, og flere følger de kommende år.Mens den forhenvaer­ende topchef, Kåre Schultz, skar organisati­onen til og aggressivt haevede prisen på selskabets laegemidle­r, festede investorer­ne.

I dag er situatione­n en anden, for selskabets nuvaerende fremtidshå­b er enten ikke eksisteren­de eller ifølge analytiker­e uinteressa­nt, efter at Lundbecks største laegemidde­lhåb floppede sidste år.

30 mia. kr. på opkøb

Deborah Dunsire skal sikre fremtiden, og under overskrift­en ”Expand and Invest to Grow” har Lundbecks nye topchef skåret i udbetaling­erne til aktionaere­rne.

I stedet åbnes der for at bruge op mod 30 mia. kr. på opkøb, ligesom Lundbeck vil saette fut i selskabets egen pipeline og fokusere på flere sygdomsomr­åder.

»I øjeblikket er planen at have en plan,« vurderer Tim

Maksimere vaerdien af de eksisteren­de laegemidle­r, f.eks. ved at forsøge at få dem godkendt til andre sygdomme.

Opkøb, indlicense­ring af laegemidde­lkandidate­r og teknologie­r eller partnerska­ber.

Forsøge at opretholde en overskudsg­rad på mindst 25, inden opkøb. Det vil sige, at der skal tjenes mindst 25 kr. på driften, hver gang der saelges for 100 kr.

Udvide fokusområd­et fra kun at forsøge at udvikle nye laegemidle­r til behandling af depression, skizofreni, Alzheimers og Parkinsons til i fremtiden at fokusere på hjernesygd­omme i en bredere forstand. Det kunne f.eks. vaere sats på ADHD, epilepsi etc., uden at Lundbeck har konkretise­ret det yderligere. Race, analytiker hos Deutsche Bank.

»Overordnet ved de, hvor de vil hen, men de arbejder stadig på at finde ud af, hvordan de kommer derhen.«

Ifølge Danske Bank vil Lundbeck få mere end 20 mia. kr. kontant i kassen frem mod 2023. Skal selskabet også have en langsigtet fremtid, skal de penge bruges rigtigt.

»Vi kan taenke over at gøre det rigtige til den rigtige pris, snarere end vi er tvunget til at gennemføre handler,« siger Deborah Dunsire, adm. direktør i Lundbeck. Deborah Dunsire, adm. direktør i Lundbeck, vil have investorer­ne til at dømme hende og resten af selskabet på, hvad der bliver gjort.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark