Jyllands-Posten

Lundbeck jagter det naeste guld, men

Lundbeck-topchef Deborah Dunsire er på opkøbsjagt, men de åbenlyse muligheder, der ville kunne løse vaekstprob­lematikken på kort tid, er få.

- KASPER BRØNDGAARD BENJAMIN W. CHRISTENSE­N

Hun kan potentielt købe én enkelt laegemidde­lkandidat for omkring 30 mia. kr. og satse hele butikken, eller hun kan vaebne sig med tålmodighe­d og håbe på det bedste.

Sandsynlig­heden for den gyldne middelvej ser størst ud for Lundbecks nye topchef, der dog entydigt er på jagt efter opkøb.

Det er bydende nødvendigt at få styrket den tynde pipeline af laegemidde­lkandidate­r på et tidspunkt, hvor Lundbeck nok en gang kaemper med patentudlø­b og forventer at miste omkring 1,5 mia. kr. i omsaetning i indevaeren­de år.

»Jeg vil gerne se os få aktiver ind udefra, uanset om det så er fra partnerska­ber, indlicense­ring eller opkøb,« siger Deborah Dunsire, adm. direktør i Lundbeck.

På den positive side står, at Lundbeck det seneste årti rent faktisk har haft stor succes med at købe op.

Transforme­rende køb

I 2009 betalte Lundbeck 5,2 mia. kr. for bioteksels­kabet Ovation, mens Lundbeck i 2014 købte bioteksels­kabet Chelsea Therapeuti­cs. Alene i 2018 solgte de laegemidle­r, der kommer fra de handler, for knap 7 mia. kr.

»Da Lundbeck købte Ovation, var det på mange måder et transforme­rende opkøb, selvom det ”kun” kostede 900 mio. dollars. Det tilførte noget, Lundbeck ikke havde i pipelinen, og fik selskabet ind på det amerikansk­e marked,« siger Deborah Dunsire.

Det tilførte også nye evner og muligheder, for uden den amerikansk­e organisati­on i Ovation havde det ifølge Lundbeck-direktøren ikke vaeret muligt at få den vaerdi ud af skizofreni- og depression­smidlet Rexulti samt depression­smidlet Trintellix, som Lundbeck har fået.

»Hvis jeg så en mulighed som Ovation i dag, ville jeg købe det, men det behøver ikke se sådan ud,« siger Deborah Dunsire.

En anden mulighed kunne også vaere laegemidde­lkandidate­r taet på markedet i specifikke geografisk­e regioner.

Det kunne også vaere at købe sig adgang til en laegemidde­lkandidat, der var langt fremme inden for én specifik sygdom, men hvor Lundbeck med selskabets evner relativt hurtigt ville kunne køre samme middel frem til markedet inden for behandling af andre sygdomsomr­åder.

Klar til at slå til

»Vi behøver ikke at sidde og vente på den ene perfekte ting, men hvis vi ser det, vil vi utvivlsomt gå efter det,« siger Deborah Dunsire.

Hun er til gengaeld ikke vild med tanken om at købe sig adgang til laegemidle­r, der allerede er på markedet i hele verden. For det første tilfører det ikke vaekst, men kun omsaetning.

»Enhver kan analysere de fremtidige omsaetning­sstrømme for et laegemidde­l, der allerede er på markedet. Det er meget svaerere at returnere mere vaerdi, end du betaler for. Vi vil altid foretraekk­e noget, der er tidligere i vaekstcykl­en,« siger Deborah Dunsire.

Pipeline snaevrer ind

Lundbecks egen pipeline er i dag nogenlunde fyldt op med de helt tidligere laegemidde­lkandidate­r, mens den Deborah Dunsire, adm. direktør, Lundbeck snaevrer ind, jo senere i udviklings­fasen man kigger. Først fra omkring 2025 kan der, hvis alt går godt, for alvor komme guld ud af egne laboratori­er.

Dyrt og uden garanti

I fase 3, der er den sidste fase, inden et laegemidde­l typisk kommer på markedet, er Lundbeck tom for muligheder. Det er den type mulighed, der har størst sandsynlig­hed for at lukke hullet de kommende år og berolige investorer­ne. Det er bare også de dyreste, og der er ingen garantier.

Hvor mange fase 3-aktiver er der på verdenspla­n, som reelt er interessan­te for jer?

»Det er sandsynlig­vis mindre end 20,« siger Deborah Dunsire og understreg­er, at der selvsagt findes flere aktiver. De er bare ikke relevante for Lundbeck af forskellig­e årsager – f.eks. at de ikke umiddelbar­t er til salg.

Og hvad med priserne?

»Det spaender rimelig bredt. Der er nogle, hvor det vil vaere meget svaert for os at betale prisen for specifikke aktiver vi ville skulle betale. Markedet behandler ikke alle aktiver ens, og der er nogle, hvor prisen er rimelig,« siger Lundbeck-direktøren.

De seneste 16 år har Lundbeck kun fået ét laegemidde­l på markedet, som kommer fra selskabets egen forskning. Alt andet nyt er i den ene eller den anden form tilkøb.

Det har igennem årene fået flere til at stille spørgsmåls­tegn ved Lundbeck-forskernes evner til at finde nye laegemidle­r, men det er mere komplicere­t end som så, mener Deborah Dunsire.

Investorer­nes dom

Godt nok anerkender hun, at det primaere formål for de medarbejde­re er at finde nye laegemidle­r, men de tilfører langt mere vaerdi end blot det.

»Når jeg ser på, hvor meget succes Lundbeck har haft med at få noget ind udefra, så tillaegger jeg det aldrig kun udviklings­afdelingen­s fortjenest­e. Forsknings­afdelingen bidrager altså også vaesentlig­t i sådanne sammenhaen­ge, og det er for mig at se fordelen ved at have både forskning, udvikling og kommercial­isering i selskabet,« siger Deborah Dunsire.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark