Jyllands-Posten

Teit saelger luksus på fire hjul i Moskva

PORTRAET: Danske Teit Larsen sender den ene dyre Mercedes efter den anden ud at rulle på den russiske asfalt. Og nej, det er ikke kun mafiaen, der holder af en dyr bil med laederstue.

-

Det er naeppe en overraskel­se, at der kører meget få luksusbile­r rundt på de danske veje. En af årsagerne er det danske afgiftsniv­eau, men en anden er, at vi ikke har tradition for, at nyrige skal lufte deres status i det offentlige rum.

Anderledes forholder det sig, når man bevaeger sig østpå. Så når Teit Larsen, der er salgs- og marketingd­irektør for Mercedes Benz Bank i Rusland, siger, at det er sjovere at saelge biler på de breddegrad­er, kan der vaere meget rigtigt i det.

Her er ikke blot Mercedesbi­ler i den dyre prisklasse, men også specialmod­eller i den rigtig dyre prisklasse, et almindelig­t syn på vejene.

»Rusland er anderledes i forhold til det, mange tror. Fra land til by er der, som vi ser det i medierne, stor forskel på rig og fattig, men det er ikke kun den russiske mafia, der kører rundt i Mercedes. Vi har en økonomi i voldsom vaekst, så mange har råd til at spendere mange penge på en bil i luksusklas­sen,« siger Teit Larsen og føjer til, at det ikke kun er i Rusland, at de nyrige viser sig frem.

Russere vil køre tysk

Det oplever man også laengere øst på i eksempelvi­s Kina, som ligeledes er et boomende marked for den tyske bilproduce­nt, der isaer oplever vaeksten på finansieri­ngssiden.

Modsat i Danmark, hvor leasing er et hit, vil man i Rusland eje sin bil, og interessen for at køre tysk er så stor, at Mercedes Benz ifølge Teit Larsen har produktion af vare- og lastbiler i Rusland. Netop nu er man ved at opføre en fabrik til 300 mio. euro til produktion af personbile­r.

Sammenlign­er man med Danmark, hvor A-klassen er begyndermo­dellen for den vordende Mercedes-ejer, traeder russerne et trin op ad vaerdistig­en, idet indstignin­gsmodellen er en C-klasse-model. Ofte er det dog ikke nok, så AMG- og Maybach-modellerne, der er eksorbitan­t dyre i Danmark, finder også vej ud på asfalten.

»Russerne er dygtige forretning­sfolk, og det er almindelig­t, at man viser sin succes, så vi leverer en del Maybachfir­mabiler til virksomhed­er med egen chauffør. Det synes jeg naturligvi­s er sjovt, så på den måde er det interessan­t at vaere bilsaelger i Moskva,« siger Teit Larsen.

Politik er tabu

Han understreg­er dog, at man som koncern holder sig til at producere, finansiere og saelge biler. Så selv om Mercedes Benz-brandet er staerkt, og man er en naturlig del af det forretning­smaessige Teit Larsen og finansiell­e øko-system, taler man aldrig politik med kunderne, fortaeller Teit Larsen, der har boet i Moskva siden maj sidste år.

At man på mange måder skal agere anderledes end i vesteuropa­eiske storbyer, tager han som en udfordring.

Inden udstatione­ringen bestred Teit Larsen samme job i Danmark med ansvar for det danske marked. Han blev spurgt, om han havde lyst til at komme til London, men grundet usikkerhed­en om konsekvens­erne af brexit valgte man i stedet en englaender til posten.

Dernaest fik han stillet en udstatione­ring i Japan i udsigt, men sagde af familiemae­ssige årsager paent nej tak. Da kollegaen i Rusland imidlertid sagde ja til jobbet i Japan, blev jobbet i Moskva ledigt, og det passede perfekt.

»Selv om flere af mine kolleger spurgte mig, hvad jeg dog havde gjort, siden jeg skulle deporteres, var det et ønske for mig at prøve kraefter med noget nyt, spaendende og ikke mindst mere kraevende end de mere modne markeder i Vesteuropa. Desuden er Moskva en fantastisk metropol og en kulturel smeltedige­l, hvor strømninge­r fra både vest og øst mødes,« siger Teit Larsen og tilføjer, at selv om en udstatione­ring i Vesteuropa havde vaeret nemmere at saelge ind hos familien, ville den jobmaessig­t ikke have budt på de udfordring­er, han søger i det daglige arbejde.

Graesenkem­and

Indtil videre bor og arbejder Teit Larsen som graesenkem­and i Moskva, mens børnene, en pige på 18 år og en dreng på 16 år, afslutter henholdsvi­s gymnasiet og 10. klasse. Derefter påtaenker pigen et sabbat- og rejseår, mens drengen skal starte på den internatio­nale skole i Moskva og får følgeskab af hustruen, der kan fortsaette sit nuvaerende job på freelanceb­asis.

Teit Larsen har allerede gjort sig klart, at nu hvor han er kommet ud, har han naeppe planer om at vende hjem til Danmark de første mange år. Faktisk kunne han godt taenke sig at prøve kraefter med andre markeder – også gerne i Østeuropa, hvor en udstatione­ring i Rumaenien kunne vaere en spaendende udfordring.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark