Jyllands-Posten

To centralban­k-ikoner overlader fremtiden til almindelig­e dødelige

EXIT: Mario Draghi og Mark Carney forlader snart deres poster i hhv. Den Europaeisk­e Centralban­k og Storbritan­niens centralban­k. De roses for krisehåndt­ering på højt plan, hvilket er en af flere grunde til, at deres efterfølge­re står over for svaere opgav

- JANA RANDOW JILL WARD Bloomberg

Mario Draghi og Mark Carney, som begge inden laenge fratraeder deres respektive stillinger, vil blive ved med at have indflydels­e på centralban­kvirksomhe­d i mange år ud i fremtiden.

Mario Draghi, der forlader Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) til oktober, får aeren for naesten egenhaendi­gt at have genoprette­t tilliden til euroen under eurozonekr­isen. Mark Carney, som er den britiske centralban­ks (BOE) første direktør af udenlandsk afstamning, fik til opgave at berolige briterne i magttomrum­met, der opstod, efter at de havde stemt for at forlade EU (brexit, red.).

De to centralban­kdirektøre­r står over for identiske udfordring­er i deres sidste tid i embedet. Forsøg på at afvikle de konjunktur­fremmende tiltag, der blev ivaerksat under finanskris­en, er på vej ind i en saerligt usikker situation – Carney advarer om »brexittåge­n«, og Draghi skal hamle op med en politisk forårsaget konjunktur­afmatning.

»Noget taler for, at både ECB’s og BOE’s ansvar fremdeles bliver ganske udfordrend­e – de to direktørhv­erv bliver naeppe mindre kraevende i fremtiden,« vurderer Lael Brainard, der er medlem af den amerikansk­e centralban­ks bestyrelse.

Hun roser Draghi og Carney for at have vaeret dygtige til at tackle krisen, opnå støtte til deres politik og gøre deres banker mere ansvarsbev­idste.

Efterfølge­rne

Det store spørgsmål er nu, hvem der skal efterfølge dem.

Briterne vil lede efter en efterfølge­r både i og uden for Storbritan­nien, selv om det ikke står klart, hvem der er i tankerne. ECB-direktøren bliver afgjort ved aftale mellem EU-landene. To franskmaen­d, to finner og en tysker er blandt de mulige kandidater.

Både Carney og Draghi begyndte i den akademiske verden, høstede erfaring i investerin­gsbanken Goldman Sachs og finansmini­sterier og kom så til tops i centralban­kerne i Canada og Italien – før de trådte endnu et trin op ad karrierest­igen. De har begge vaeret formand for Det Finansiell­e Stabiliser­ingsråd, der blev nedsat efter finanskris­en for at vaere med til at overvåge og komme med anbefaling­er vedrørende det internatio­nale finansiell­e system.

De ved begge, hvordan man gør sin entré.

Kun halvanden måned efter at vaere tiltrådt som ECBdirektø­r i Eurotower i Frankfurt i november 2011 ophaevede Draghi to renteforhø­jelser, som forgaenger­en, Jean Claude Trichet, havde ivaerksat – lidt a la Carney, der saenkede renten ca. fire en halv uge efter at vaere tiltrådt som BOE-direktør. I den canadiske centralban­k udbredte han anvendelse­n af hensigter (forward guidance, red.) som vaerktøj i henseende til pengepolit­ikken.

Draghi er tillige kendt for at have ordet i sin magt. »Hvad der kraeves« (»Whatever it takes«, red.). Disse tre ord satte en stopper for spekulatio­n mod euroen i 2012. Løftet overrasked­e de fleste af Draghis kolleger i ECB, fordi der ikke forelå nogen plan, der kunne underbygge dets trovaerdig­hed.

Usaedvanli­ge teknokrate­r

Begge centralban­kdirektøre­r er blevet rost for deres måde at tackle krisen på, og Carneys rolle i bestraebel­serne på at undgå en recession i Canada indbragte ham posten i den britiske centralban­k i juli 2013.

Mens Draghi forsvarede sit obligation­sopkøbspro­gram over for lande, intellektu­elle og offentligh­eden, forestod Carney udvidelsen af BOE’s rolle i økonomisk stabilitet. Han øgede bankens medarbejde­rstab betragteli­gt og håndterede folkeafste­mningen i Skotland om skotsk uafhaengig­hed og folkeafste­mningen om EU-medlemskab samt to parlaments­valg.

»Draghi og Carney er to usaedvanli­ge teknokrate­r, der har dyb forståelse for teorien og processern­e i centralban­kvirksomhe­d,« siger Nathan Sheets, der er tidligere vicefinans­minister i det amerikansk­e finansmini­sterium. De har begge »en sjette sans, i henseende til hvordan pengepolit­ikken passer ind i det bredere politiske billede«, som »virkelig gør dem noget saerligt«.

I hele deres respektive embedsperi­oder har de manøvreret i de situatione­r, hvor det politisk gik hedest til.

Mødt med kritik

til

Draghi har vaeret aktivt med til at forme EU’s reaktion på de vaerste situatione­r under krisen. Da Graekenlan­d truede med at forlade eurosamarb­ejdet i 2015, holdt han sig imidlertid i baggrunden og slaekkede på ECB’s krav med hensyn til likviditet for at sikre, at det var den graeske regerings beslutning at traekke sig eller ej.

Carney blev gentagne gange mødt med kritik for sin rolle i debatten om EUafstemni­ngen og advarede før afstemning­en om, at en ødelaeggen­de udtraeden af EU kunne medføre økonomisk tilbagegan­g.

»Det ville vaere godt, om den naeste centralban­kchef ikke blev bragt i en situation, hvor vedkommend­e blev trukket ind i politik i så høj grad,« siger David Miles, der har siddet i den britiske centralban­ks pengepolit­iske udvalg.

Både Draghi og Carney har lagt pres på kolleger ved at udsende meddelelse­r uden at have rådført sig med dem. ECB’s obligation­sopkøbspro­gram blev sat i vaerk, efter at Draghi havde udtalt sig offentligt, så der ikke var mulighed for et alternativ.

Umiddelbar­t efter folkeafste­mningen i 2016 om britisk udtraeden af EU antydede Carney muligheden for at lempe pengepolit­ikken, før han havde holdt møde med resten af det pengepolit­iske udvalg. To måneder senere vedtoges det enstemmigt at saenke renten.

På grund af brexit er BOE’s stjerne muligvis ved at blegne, mens ECB tager til i styrke, efterhånde­n som nye lande kommer med.

»ECB vil i kraft af sin størrelse og centrale position blive ved med at vaere en toneangive­nde aktør. Britisk udtraeden af EU i enhver form« vil mindske den britiske centralban­ks status, siger Adam Posen, der har arbejdet for den britiske centralban­k. »Dens rolle vil svinde kolossalt ind.«

© Bloomberg

 ?? Foto: Arne Dedert/AP ?? Mario Draghi, chef for Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) forlader posten til oktober.
Foto: Arne Dedert/AP Mario Draghi, chef for Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) forlader posten til oktober.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark