Jyllands-Posten

De Radikale vil have varmefølso­mme kameraer ved åen og på havnen

Gode erfaringer fra Aalborg får De Radikale til at foreslå at saette termiske kameraer op på udvalgte steder. S vil have muligheden undersøgt, og teknikrådm­anden udelukker ikke idéen.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN

I to tilfaelde har varmefølso­mme kameraer haft afgørende betydning for at redde personer, der er faldet i vandet i Aalborg. Og nu vil De Radikale have sat samme slags kameraer op ved Aarhus Å og på havnen i områder med høj risiko for at falde i vandet.

Derfor har partiet stillet forslag i byrådet om, at Teknik og Miljø skal kortlaegge de økonomiske og praktiske omstaendig­heder ved at anskaffe såkaldte termiske kameraer.

»Vi er en stor by, hvor der er sket op til ni dødsfald, ved at personer er faldet i vandet, så nu synes jeg, at vi må handle, og hvorfor ikke vaelge at saette termiske kamerarer op på udvalgte lokationer? Vi skal have et overblik over, hvad de koster, og en diskussion af, hvor de skal vaere,« siger De Radikales politiske ordfører, Eva Borchorst Mejnertz.

De varmefølso­mme kameraer i Aalborg er sat op som et forsøg. De registrere­r temperatur­forskelle og spotter derfor personer, som er faldet i vandet, selvom det sker i nattens mørke.

Siden 2003 er otte personer fundet druknet i Aarhus Havn. Det frygtes, at tallet stiger til ni, da den 27-årige Steffen Dam Jensen stadigvaek ikke er blevet fundet, efter at han forsvandt den 1. december sidste år.

R roser rådmanden

Siden 2016 er antallet årlige af alarmer hos Østjylland­s Brandvaese­n (ØB) om folk i nød steget fra 4 til 10 i 2018. Antallet af gange, hvor en situation har kraevet dykkere i vandet, er i samme periode steget fra to til syv om året. Ifølge ØB skyldes stigningen bl.a., at flere kajarealer i Aarhus Ø er blevet faerdiggjo­rt i de senere år og har givet aarhusiane­re bedre adgang til vandet.

Teknik og Miljø har i øjeblikket fokus på sikkerhed ved Aarhus Å og havnen. Den 5. februar var afdelingen sammen med ØB, politiet og Trygfonden på en sikkerheds­rundering for at afdaekke risikoområ­der. Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) ønsker at gentage runderinge­n hvert år.

Eva Borchorst Mejnertz roser afdelingen­s og rådmandens fokus på sikkerhed ved vandet i Aarhus. Hun mener også, at der med fordel kunne hentes inspiratio­n i udlandet. F.eks. fra Hamborg, hvor der ligger flydende baelter i kanalerne beregnet til fugle, men som folk også kan gribe fat i, hvis de falder i vandet.

Bünyamin Simsek vil afvente den kommende rapport, inden han laegger sig fast på mulige nye sikkerheds­foranstalt­ninger.

»Men det er godt, at flere byder ind og dermed tager ansvar. Så tak til De Radikale. Jeg vil lytte til fagpersone­r. Derfor har jeg sat en årlig sikkerheds­revision i gang, så det ikke er følelser, men faglighede­n, som vi lytter til og handler ud fra,« siger han og konstatere­r, at hans afdeling allerede kigger på erfaringer­ne med varmefølso­mme kameraer i Aalborg:

»Vi udelukker intet på forhånd. Jeg ser gerne forslaget gennemført, hvis bl.a. politiet og brandvaese­net anbefaler det som et primaert redskab.«

De Radikales forslag falder også i god jord hos Socialdemo­kratiet.

»Det er en god idé at få undersøgt muligheder­ne for varmefølso­mme kameraer. Vi skal også have andres erfaringer med ind i vores undersøgel­se, og vi skal have fagekspert­ise til at udtale sig om fordele og ulemper ved systemet. Så det vil vi gerne bakke op om,« siger Ango Winther (S), naestforma­nd for teknisk udvalg.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark