Jyllands-Posten

Beboerne i Vestergade 69 har fået adgang til deres ting

Lørdag og mandag har beboerne i det revnede hus i Vestergade 69 kunne hente af deres ejendele. Men fremtiden for bygningen er endnu uvis.

- CECILIE ALS MORTENSEN

Lørdag og mandag kunne beboerne i Vestergade efter knap tre uger komme ind til deres ejendele, som har vaeret spaerret inde siden slutningen af januar. Her slog bygningen i Vestergade 69 nemlig pludselig revner, og inden for kort tid blev alle beboere i ejendommen evakueret.

»Vi har dét med, som vi havde på af tøj og havde i haenderne under evakuering­en. Det er mildest talt en maerkelig oplevelse. Det føles lidt, som om alt er braendt ned, men vi ved, at alle vores ting står 100 meter nede af gaden. Skraekscen­ariet er, at de vaelter huset med alle vores ting i, men vi ved intet endnu,« sagde Anna Lillevang dagen efter evakuering­en til JPAarhus.

Siden har ingen af de i alt 28 personer, som er tilmeldt adressen, ønsket at udtale sig til avisen eller fortaelle om deres situation, efter at deres genhusning gennem MT Højgaard, som arbejder på nabogrunde­n, i forrige uge ophørte.

Beboere kan hente ejendele

Men nu fortaeller Jens Winther, direktør for Norcap Developmen­t, som er bygherre på nabogrunde­n, at beboerne i Vestergade igen har fået adgang til deres ting.

»Vi har fået lavet en raekke undersøgel­ser af jorden og baereevnen i fundamente­t. Det gør, at vores eksperter nu har vaeret i stand til at lave nogle mere praecise beregninge­r end tidligere. De har vist, at det var forsvarlig­t at lukke beboerne ind og hente deres ting,« siger han.

Han mener desuden ikke, at der skulle vaere noget i vejen for, at beboerne offentligt udtaler sig om deres situation.

Siden evakuering­en den 30. januar har ekspertern­e arbejdet for at få vished om, hvad der er foregået på grunden og i fundamente­t, og flere gange er beboernes afhentning af ejendele blevet aflyst, fordi der ganske enkelt ikke var nok viden omkring sikkerhede­n.

Men nu har både ekspertern­e på grunden og Aarhus Kommune godkendt, at beboerne lukkes ind.

»Vi har vurderet, at ekspertern­es arbejde er gennemarbe­jdet, og har tillid til, at de har undersøgt sagen og har styr på, at det er sikkert at bevaege sig ind i bygningen. Den er dog fortsat ustabil, og derfor er det vigtigt, at der bliver taget de rette forbehold. For eksempel må der ikke vaere sne på taget, og det må ikke blaese for meget,« siger Ann Hamborg, chef for Byggeri hos Teknik og Miljø, Aarhus Kommune.

Lukket ind i hold

Beboerne i ejendommen er blevet lukket ind i to hold. Et i lørdags og et mandag eftermidda­g. Her har de hver haft et par timer til at tømme deres hjem, og ifølge Jens Winther er der ingen yderligere forbehold end dem, som ligger til grund for udregninge­rne. Og det er, som Ann Hamborg forklarer, bl.a. vejrforhol­dene.

»Meget kraftig blaest vil vaere en yderligere belastning på bygningen, men det er sikkert for beboerne at bevaege sig ind, når forholdene er i orden. Vi holder øje med, hvem der går ind, og hvem der kommer ud igen. De kan tage det med, som de har lyst til. Men vi sikrer, at ejendommen bliver tømt og arbejder videre med at afdaekke, hvad der skal til for, at beboerne kan flytte ind igen,« siger hun.

Ifølge et dokument, som MT Højgaard har sendt til Aarhus Kommune, har et eksternt firma i samarbejde med en raekke eksperter og en uafhaengig statiker ligeledes konkludere­t, at »det vil vaere forsvarlig­t at tillade beboerne kortvarig adgang til bygningen til afhentning af personlige ejendele«.

Stadig uvished om bygning

Om bygningen i Vestergade 69 ender med at blive vaeltet eller får lov at blive stående, er endnu uvist. Aarhus Kommune har fortsat ikke modtaget den redegørels­e fra bygherren, som viser, hvad der er årsagen til, at ejendommen pludselig slog revner.

Ifølge det dokument, som MT Højgaard har sendt til kommunen, har undersøgel­ser på stedet afsløret, »at fundamente­t langs hele gavlen er underdimen­sioneret(...)«, og at »hele gavlen ikke lever op til nutidens krav til fundering af bygninger. Derfor anbefales det, at funderinge­n forstaerke­s, inden der igen tages permanent ophold i bygningen«, skriver Reeholm og Bredal, som uafhaengig­t har vaeret rådgivende ingeniør i forbindels­e med undersøgel­serne og ikke tidligere har vaeret involveret i sagen.

Ifølge Ann Hamborg kommer Aarhus Kommune dog ikke til at gøre noget for de beboere, som siden slutningen af januar har stået uden tag over hovedet.

»Det er en civilsag mellem de to parter, og vi kommer som bygningsmy­ndighed ikke til at blande os i den. Men om sagen bliver taget op politisk, kan jeg ikke sige noget om,« forklarer hun.

I alt indeholder Vestergade 69 otte lejlighede­r, samtidig med at Café Mellemfolk og baren Hos Anton holder til i bygningens underetage. Begge er fortsat nødsaget til at holde lukket, ligesom gaden foran bygningen fortsat er spaerret for al trafik.

Hverken Ann Hamborg eller Jens Winther kan oplyse, hvor beboerne befinder sig, efter at de siden ophøret af genhusning­en den 4. januar har vaeret på egen hånd.

 ?? FOTO: STINE RASMUSSEN ?? De seneste måneder har rystelser bekymret en raekke beboere tilknyttet Vestergade 69. Onsdag den 30. januar blev de alle evakueret. Først nu er det sikkert for dem at hente deres ejendele – i hold.
FOTO: STINE RASMUSSEN De seneste måneder har rystelser bekymret en raekke beboere tilknyttet Vestergade 69. Onsdag den 30. januar blev de alle evakueret. Først nu er det sikkert for dem at hente deres ejendele – i hold.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark