Jyllands-Posten

Rift om aarhusians­ke lejlighede­r har sendt priserne i vejret i de seneste fem år

Ejere af lejlighede­r i Aarhus har i de seneste fem år opnået en stor frivaerdi.

- HENRIK GRØNVALD

Aarhusiane­re, der har købt en lejlighed inden for de seneste fem år, har med stor sandsynlig­hed gjort en god handel. I den periode er den gennemsnit­lige kvadratmet­erpris for en lejlighed i Aarhus steget med knap 8.000 kr.

Det viser tal fra Finans Danmark, som Nybolig har analyseret.

Køberen af en af en lejlighed på 80 kvm vil således i dag kunne saette boligen til salg til en pris 640.000 kr. over købsprisen i 2013 – en fortjenest­e på 350 kr. skattefrit pr. dag. En lejlighed på 50 kvm har i samme periode givet en skattefri gevinst på omkring 400.000 kr.

Ifølge ejendomsma­egler Johan Nairn fra Nybolig Aarhus City skyldes prisstigni­ngerne først og fremmest, at der fra 2013 til 2018 har vaeret rift om aarhusians­ke lejlighede­r.

»Mange børnefamil­ier vaelger at blive boende i byen, og mange foretraekk­er beliggenhe­den i midtbyen frem for ekstra kvadratmet­er. Derudover er der faktisk også flere modne par, som flytter fra forstaeder­ne og ind i byen, fordi der er kommet så mange nye bygninger med parkerings­kaelder og elevator,« forklarer han.

Samtidig har lave renter vaeret med til at understøtt­e markedet, fordi mange flere har råd til at købe fast ejendom i stedet for at bo til leje.

Gevinst ved projektsal­g

Ifølge Johan Nairn er det saerligt de aarhusiane­re, som har købt projektbol­iger, der oplever størst prisvaekst.

»Mange projektbol­iger f.eks. på Aarhus Ø og Ceres Byen blev prissat før opsvinget i markedet, og de er derfor meget mere vaerd i dag. Så de, der har købt ud fra en tegning, har fået sig en rigtig god fortjenest­e,« mener han.

Hos Nybolig er forventnin­gen, at der fortsat vil vaere stor efterspørg­sel på lejlighede­r i Aarhus, og at priserne derfor vil stige yderligere.

»Hele Aarhus er jo i stor udvikling i de her år med alle de nye byggerier, men også de aeldre etageejend­omme, der renoveres i stor stil. Så jeg tror helt klart, at priserne vil følge med,« siger Johan Nairn.

Mange projektbol­iger, f.eks. på Aarhus Ø og Ceres Byen, blev prissat før opsvinget i markedet, og de er derfor meget mere vaerd i dag. Johan Nairn, ejendomsma­egler, Nybolig Aarhus City

Hjaelp fra tilflytter­e

Butikschef Andreas Bjerregaar­d, Home Lejligheds­butikken Aarhus, er dog knap så optimistis­k.

»Der er bestemt positive elementer i markedet med lave renter og stor efterspørg­sel. Men der er også flere boliger til salg, og det kan godt taget markedet lidt den anden vej, så det opvejer hinanden. Vi tror ikke på de store aendringer i 2019 – et stabilt marked,« siger Andreas Bjerregaar­d.

De mange nye projektbyg­gerier har ifølge ham givet maeglerne mere at arbejde med.

»Køberne har fået flere muligheder end for bare et par år siden. De er ude at kigge på flere lejlighede­r end tidligere. Men af fremvisnin­gsmaengden kan vi se, at der også er en stor efterspørg­sel,« siger butikschef­en, som derfor ikke tror, at priserne kommer under pres foreløbigt.

»Det gode ved Aarhus er, at der hvert år er en nettotilfl­ytning, så lige nu ser det ud, som om markedet kan absorbere det,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark