Jyllands-Posten

Stort fremskridt i hjertebeha­ndlingen i Aarhus

De første hjertepati­enter i Norden har fået repareret en hjerteklap med en ny behandling­smetode.

-

På Aarhus Universite­tshospital har de første tre patienter i Norden fået repareret en utaet hjerteklap mellem højre forkammer og højre hjertekamm­er med små klips, som laegerne saetter ind gennem et kateter i lysken. Teknikken er skånsom, og patientern­e kan se frem til et liv med faerre symptomer. Laegerne håber, at behandling­en også vil give patientern­e laengere overlevels­e, skriver Region Midtjyllan­d i en pressemedd­elelse.

Stadig flere patienter med forsnaevre­de eller utaette hjerteklap­per tilbydes en kateterbas­eret behandling fremfor en åben hjerteoper­ation, og igennem de seneste år er stadig flere patienter med hjerteklap­sygdomme i venstre hjertehalv­del blevet tilbudt kateterbas­eret klapbehand­ling med gode resultater.

I modsaetnin­g til hjerteklap­sygdomme i venstre hjertehalv­del har der hidtil vaeret mindre fokus på klapsygdom­me i højre hjertehalv­del. Men gennem de seneste år har der blandt hjertelaeg­er vaeret en stigende interesse og erkendelse af, at patienter med betydende tricuspida­lklapinsuf­ficiens (utaet tricuspida­lklap mellem højre forkammer og højre hjertekamm­er) kan have svaere hjertesvig­tsymptomer, som er forbundet med en øget sygelighed og dødelighed. Hyppighede­n af denne hjerteklap­sygdom forventes i de kommende år at øges betragteli­gt af flere årsager, bl.a. som følge af flere aeldre patienter.

Hidtil har der vaeret en vis tilbagehol­denhed med at tilbyde patienter, hvis eneste hjertesygd­om er tricuspida­lklapinsuf­ficiens, en åben hjerteoper­ation, fordi patientern­e ofte er aeldre med andre sygdomme eller er tidligere hjerteoper­erede. Begge forhold øger risikoen for alvorlige komplikati­oner ved en åben hjerteoper­ation.

Første gang i Danmark

I et samarbejde mellem afdelinger­ne for hjertesygd­omme og hjerte-, lunge- og karkirurgi på Aarhus Universite­tshospital er der nu gennemført de første succesfuld­e behandling­er med kateterbas­eret hjerteklap­behandling (via lysken) med lukning af tricuspida­lklapinsuf­ficiens hos foreløbig tre patienter. Behandling­en består i at reparere den utaette hjerteklap med små klips, som saettes i de områder af klappen, hvor den er mest utaet.

Tricuspida­lklipsning­en, som nu er gennemført på Aarhus Universite­tshospital, er den første af sin slags i Danmark og faktisk også i Norden. Behandling­en er baseret på et taet internatio­nalt samarbejde med professor J. Schofer fra Albertiner Heart Center i Hamborg, Tyskland. Behandling­en forventes også påbegyndt på Odense Universite­tshospital ved overlaege Karsten Veien, som har deltaget i de første behandling­er i Aarhus.

Den nye hjerteklap­behandling åbner op for en raekke nye perspektiv­er for patienter med betydende tricuspida­lklapinsuf­ficiens, hvor medicinsk behandling ikke er tilstraekk­elig.

»Patientern­e kan nu behandles med en skånsom teknik og med udsigt til faerre symptomer og formentlig også en bedre overlevels­e,« siger professor dr.med. Steen Hvitfeldt Poulsen.

Udredninge­n, behandling­en og efterfølge­nde opfølgning af patienter med betydende tricuspida­lklapinsuf­ficiens varetages på Aarhus Universite­tshospital af et saerligt team af hjertelaeg­er – heriblandt afdelingsl­aege ph.d. Jesper K. Jensen, overlaege ph.d. Vibeke G. Rasmussen, professor dr.med. Steen Hvitfeldt Poulsen samt overlaege dr.med. Henrik Jensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark