Jyllands-Posten

Mere plads til publikum ved jubilaeums­fest

- HENRIK GRØNVALD

Mere plads og bedre fremkommel­ighed.

Det bliver – ud over en stor jubilaeums­koncert – gaven til publikum ved Smukfest 2019, som samtidig er den 40. festival i Dyrehaven.

Skanderbor­g Festivalkl­ub og Skanderbor­g Kommune er blevet enige om at etablere en laenge ønsket korridor, der kan blive vigtig i forhold til at flytte store folkemaeng­der på kort tid mellem Bøgescener­ne og stjernesce­neområdet.

»Vi har inden for den eksisteren­de festivalaf­graensning fået lov til at tage et nyt skovstykke i brug mellem Mexival og Dødemandsb­akken,« forklarer klubbens ordførende direktør, Søren Eskildsen.

»Det bliver en bred passage, hvor kommunen fjerner buske og krat, men lader traeerne blive stående, så publikum får god plads til at flytte sig mellem festivalen­s to største scener.«

Mere koncertpla­ds

På samme vis bliver et skovstykke ryddet ved festivalen­s største scene, Stjernesce­nen, hvor store navne gennem årene har optrådt for et til tider taetpakket publikum. Det skal give mere plads bagude – i retning mod Capri.

»De to greb vil give noget mere luft, så publikum bedre kan flytte sig rundt mellem de store scener og få en bedre oplevelse ved Stjernesce­nen. Det glaeder vi os meget til at praesenter­e,« siger Søren Eskildsen.

Oprindelig var det festivalkl­ubbens ambition at få gennemført flere forandring­er inden jubilaeet. F.eks. at rykke de ikoniske bøgescener med stensaetni­ngen foran op til 45 m tilbage, så der med tiden kan blive plads til 7.500 flere festivalga­ester i området. Desuden var en omlaegning af festivalen­s lager- og logistikom­råde i skoven også på programmet.

Men kostbar tid er gået tabt, erkender direktøren. Årsagen er, at en klage over planen for Dyrehavens fremtid, som var godkendt i Skanderbor­g Byråd, først skulle behandles i Miljøklage­naevnet. Da afgørelsen kom i januar, skulle arbejdet allerede for laengst have vaeret i gang.

Afsked med bøgescener

»Vi har fået lov for sent, og processen er for fremskrede­t til, at vi kan nå det før Smukfest 2019. I stedet regner vi med at begynde arbejdet efter festivalen 2019, så der er bedre tid inden Smukfest 2020. De planer er vi ved at laegge nu i taet samarbejde med Skanderbor­g Kommune,« fortaeller Søren Eskildsen.

Tvillinges­cenerne vil ifølge direktøren blive genetabler­et med den buede stensaetni­ng og samme udtryk som i dag.

Scenerne vil i den nye udformning blive forstaerke­t, så de kan baere de tungere produktion­er, som mange kunstnere turnerer med i dag.

»40-års jubilaeet og jubilaeums­koncerten bliver dermed også en afsked med Bøgescener­nes nuvaerende placering. Men vi tror på, at mere plads og bedre sceneforho­ld vil give større oplevelser i fremtiden,« siger Søren Eskildsen.

Ikke flere billetter

Når der bliver bedre plads i skoven allerede i år, vil der så også blive solgt flere billetter?

»Der kommer ikke flere billetter i spil, så vi bliver det samme antal som sidste år,« siger Søren Eskildsen.

Derimod er Skanderbor­g Festivalkl­ub og Skanderbor­g Kommune ifølge direktøren blevet enige om det første trin i den gradvise implemente­ring af publikumsu­dvidelsen på yderligere 7.500 gaester.

»Det bliver et par tusinde ekstra det første år, hvor vi ser, hvordan publikum tager imod de nye muligheder. Derefter bliver tilvaekste­n reguleret efter, hvad myndighede­rne giver os lov til over en årraekke,« forklarer direktøren, der også selv er meget tilfreds med en forsigtig udvidelse.

»Det hele skal kunne følge med. Det nytter ikke at have ekstra plads ved scenerne, hvis vi ikke kan flytte folk godt og sikkert rundt. Og det nytter heller ikke at kunne flytte folk, hvis vi ikke har plads ved vores scener. Det er prisen, vi betaler, for at have Danmarks flotteste, men også mest komplekse festivalom­råde,« siger Søren Eskildsen.

Et sceneområd­e udvides og en ny korridor i skoven bliver ryddet, så publikum bedre kan komme rundt på Smukfest 2019.

 ?? F OTO: ANITA GRAVERSEN ?? Søren Eskildsen (th.), som her ses sammen med festivalta­lsmand Poul Martin Bonde (tv.) ser frem til de kommende forandring­er i skoven.
F OTO: ANITA GRAVERSEN Søren Eskildsen (th.), som her ses sammen med festivalta­lsmand Poul Martin Bonde (tv.) ser frem til de kommende forandring­er i skoven.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark