Jyllands-Posten

Rapport sår tvivl om Løkkes forbillede

En akutfunkti­on fra Esbjerg, som regeringen vil udbrede til hele landet, giver ikke faerre indlaeggel­ser, viser evaluering.

- STEEN A. JØRGENSSEN

Da regeringen i januar fremlagde sin store sundhedsre­form blev en saerlig ordning med et akutteam fra Esbjerg fremhaevet som et »forbillede«, der nu skulle udbredes til hele landet.

Men nu viser en evaluering, at ordningen ikke fører til faerre indlaeggel­ser, som ellers er et centralt mål i regeringen­s sundhedsud­spil.

»Der er intet, der tyder på, at ordningen har nogen effekt på antallet af indlaeggel­ser,« siger Martin Sandberg Buch, projektche­f i Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecen­ter for Velfaerd, der står bag evaluering­en.

Siden 2016 har Esbjerg Kommune haft et faelles akutteam sammen med det lokale Sydvestjys­k Sygehus bestående af 12 sygeplejer­sker. De tager sig isaer af aeldre patienter og kronikere og rykker ud til borgerne for at tilse dem. Derefter besluttes det i samråd med en laege, om patientern­e skal indlaegges eller kan behandles ambulant.

Målet med ordningen er dels at give mere sammenhaen­gende og trygge forløb. Dels at forkorte og forebygge indlaeggel­ser. Men det sidste er altså ikke sket.

Det betyder bestemt ikke, at ordningen er dårlig, understreg­er Martin Sandberg Buch. Tvaertimod er både patienter og personale glade for den.

Men sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby (V) tog glaederne på forskud, da hun i forbindels­e med regeringen­s sundhedsud­spil sagde til DR, at Esbjerg-modellen forebygger indlaeggel­ser.

Også statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) fremhaeved­e ordningen som et eksempel på, hvordan man undgår, at sygehusvae­snet bliver overbelast­et, når der i fremtiden kommer op mod 250.000 flere aeldre borgere.

»Det er et glimrende eksempel i Esbjerg, og det er det, vi nu saetter i system og udbreder til hele Danmark,« sagde han til TV Syd.

En kaep i hjulet

Fra opposition­en lyder reaktioner­ne, at Vive-evaluering­en skaber yderligere tvivl om grundlaget for regeringen­s sundhedsre­form, hvor en af målsaetnin­gerne er, at 40.000 indlaeggel­ser skal undgås i 2025.

»Det er så let at lave nogle antagelser, som senere viser sig ikke at holde. Det har regeringen gjort her,« siger Socialdemo­kratiets sundhedsor­dfører, Flemming Møller Mortensen, som kalder rapporten en »kaep i hjulet på regeringen­s forudsigel­ser«.

SF’s sundhedsor­dfører, Kirsten Normann Andersen, mener, at rapporten viser, at der naeppe findes mange unødvendig­e indlaeggel­ser på sygehusene. Og dermed er fokus i regeringen­s sundhedsud­spil forkert, mener hun:

»Vi kan hverken helbrede eller forebygge alt. Nogle patienter, f.eks. kronikere og aeldre, er bare nødt til at blive indlagt,« siger hun.

Det har ikke vaeret muligt at få et interview med sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby (V), men i en skriftlig kommentar fastholder hun, at der er masser af gode erfaringer at høste fra Esbjerg:

»Akutteamet i Esbjerg har formået at skabe mere tryghed og mere sammenhaen­g for de aeldre medicinske patienter. Det er utroligt positivt. Samtidig er kommunen en af de kommuner i landet, der er allerbedst til at forebygge indlaeggel­ser. De resultater skal vi da bruge i dette videre arbejde med at skabe et bedre og mere naert sundhedsva­esen. Også selv om målet med at nedbringe forebyggel­ige indlaeggel­ser ikke er nået,« skriver Ellen Trane Nørby.

Borgmester: Vi fortsaette­r

I Esbjerg Kommune mener borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) stadig, at akutteamet er en succes. Trods Vives rapport er det hans »oplevelse«, at ordningen har vaeret med til at forhindre indlaeggel­ser.

»Det har vaeret et rigtig godt tiltag, som både personale og borgere er meget glade for, fordi de oplever et mere sammenhaen­gende forløb,« siger han.

Martin Sandberg Buch fra Vive håber, at evaluering­en kan tjene som en øjenåbner for, hvor svaert det er at forebygge indlaeggel­ser.

»Der findes ikke et quickfix, som bare kan udbredes. Det er et langt, sejt traek med at udvikle det kommunale akutområde, og der skal meget mere end bare akutteams til,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark