Jyllands-Posten

Region fyrer sygehusdir­ektør efter sag om brystunder­søgelser

En redegørels­e fra sygehusdir­ektør Vagn Bach i sagen om mangelfuld­e brystunder­søgelser til politikern­e var ikke nok til, at han kan fortsaette i sit job.

- MORTEN PIHL TEA KROGH SØRENSEN

Sygehusdir­ektør Vagn Bach bliver afskediget som følge af sagen om mangelfuld­e undersøgel­ser af kvinder med mulig brystkraef­t på Ringsted Sygehus.

Beslutning­en traf et enigt forretning­sudvalg i Region Sjaelland onsdag på et hasteindka­ldt, ekstraordi­naert forretning­sudvalg efter Jyllands-Postens afdaekning af sagen.

»Vi mener ikke, at sygehusdir­ektør Vagn Bach har levet op til det ansvar og de pligter, han har, og derfor har vi bedt direktione­n (i regionen, red.) om at indlede en afskedigel­sessag,« siger regionsråd­sformand Heino Knudsen (S).

Inden beslutning­en om at skille sig af med sygehusdir­ektøren havde politikern­e modtaget en redegørels­e fra ham. Men forklaring­en var langtfra nok for politikern­e, der mener, at sygehusdir­ektøren ikke har taget opgaven alvorligt nok.

»Det samlede forløb har vaeret så mangelfuld­t, at vi mener, at dette er den rigtige løsning. Der er flere steder i redegørels­en, hvor det er tydeligt, at man ikke har levet op til det, man kan forvente, og derfor tager vi disse ret drastiske skridt,« siger Heino Knudsen.

Han henviser til, at regionen ikke nøjes med at fyre Vagn Bach. Den gennemføre­r samtidig syv initiative­r, der skal hjaelpe de hundredvis af kvinder, der er ramt af de mangelfuld­e undersøgel­ser og sikre kvaliteten af undersøgel­serne.

Blandt andet bliver Radiologis­k Afdeling på Ringsted Sygehus, som gennemført­e de mangelfuld­e undersøgel­ser, flyttet til Sjaellands Universite­tshospital i Roskilde.

Vildledend­e brev

Vagn Bach har vaeret sygehusdir­ektør for Naestved, Slagelse og Ringsted sygehuse siden april 2016 og vicedirekt­ør samme sted siden 2009. Han skriver i en sms til Jyllands-Posten, at han ikke ønsker at kommentere afskedigel­sen.

Inden politikern­e modtog redegørels­en onsdag, tøvede de med at udtrykke deres tillid til sygehusdir­ektøren. Som Gitte Simoni, medlem af regionsråd­et for Dansk Folkeparti, sagde til JyllandsPo­sten før mødet i forretning­sudvalget på baggrund af avisens artikler om sagen:

»Det er simpelthen ikke godt nok. Alle alarmklokk­er burde have ringet i regionen og på sygehuset. Der er nogen, som har sovet i timen.«

Udtalelsen var møntet på det faktum, at sygehuset i april 2018 udsendte et vildledend­e brev til 503 kvinder, som havde fået en mangelfuld undersøgel­se, med tilbud om at få en ny undersøgel­se.

Brevet forklarede ikke sagens alvor, og måske derfor havde kun godt halvdelen af kvinderne reageret på brevet et halvt år efter – uden at sygehuset fandt anledning til at reagere på det. Det var først, da Styrelsen for Patientsik­kerhed slog i bordet i slutningen af november, at sygehuset i et nyt brev til kvinderne fortalte sandheden.

I perioden fra marts 2013 til maj 2017 undersøgte sygehuset kvinder, der var henvist fra egen laege på grund af mistanke om brystkraef­t, alene med mammografi. I strid med de nationale retningsli­njer fik kvinderne ikke samtidig en fysisk undersøgel­se og heller ikke en ultralydsu­ndersøgels­e.

Nye undersøgel­ser

Sygehuset har genindkald­t 735 kvinder til en ny og fuldstaend­ig undersøgel­se, efter at de fik en mangelfuld undersøgel­se i perioden fra 1. januar 2016 til 24. maj 2017, hvor en ny afdelingsl­edelse besluttede at følge de nationale retningsli­njer.

Foreløbig har ni kvinder fået konstatere­t kraeft i forbindels­e med genundersø­gelse.

Nu har sygehuset udvidet undersøgel­sen, så man gennemgår 8.700 patientfor­løb siden 2013 for at finde ud af, om de mangelfuld­e undersøgel­ser kan have betydet, at kraeften er opdaget med forsinkels­e.

De mangelfuld­e undersøgel­ser skete for at »spare laegetid og undersøgel­sestid«.

Ved kun at give én af tre undersøgel­ser, som retningsli­njerne ellers foreskrev, kunne man undersøge flere kvinder per dag – men prisen var, at ikke alle kvinder fik en fuldstaend­ig udredning, skrev en overlaege i en skrivelse til Styrelsen for Patientsik­kerhed.

Vagn Bach har oplyst, at han først blev bekendt med den forkerte praksis i januar 2018 i forbindels­e med en henvendels­e fra Styrelsen for Patientkla­ger.

Det er dog først og fremmest det efterfølge­nde forløb, som har ført til afskedigel­sen af ham.

 ?? FOTO: BRIAN KARMARK ?? Ringsted Sygehus har igennem fire år udført mangelfuld­e undersøgel­ser af kvinder med mulig brystkraef­t.
FOTO: BRIAN KARMARK Ringsted Sygehus har igennem fire år udført mangelfuld­e undersøgel­ser af kvinder med mulig brystkraef­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark