Jyllands-Posten

Enhedslist­en: Dyrere biler skal saette fart på grøn omstilling

EL vil investere milliarder i kollektiv trafik og pålaegge benzin- og dieselbile­r afgifter.

-

Enhedslist­en vil haeve prisen på benzin- og dieselbile­r samt braendstof og kraeve betaling for at benytte veje.

Allerede om seks år skal salg af nye biler drevet af fossilt braendsel vaere forbudt, hvis det står til partiet, der onsdag fremlagde udspillet, som ser på transport, energi, produktion og landbrug.

»Det handler om, at vi alle giver hinanden et håndtryk på at tage det individuel­le ansvar, der skal til. Til gengaeld skal politikern­e love, at der bliver foretaget de strukturel­le aendringer, der skal til for at leve mere grønt,« siger politisk ordfører Pernille Skipper (EL).

Planen vil bl.a. aendre på, hvordan borgerne transporte­rer sig, hvad de spiser, samt hvordan de opvarmer huse og får strøm i stikkontak­terne. Konkret vil partiet i 2030 i runde tal mindske udledninge­n af CO2 med 20 mio. ton mere om året end de 10 mio., som energiafta­len fra 2018 laegger op til.

Der skal indføres en kontant støtte til køb af 250.000 elbiler fra 2020 til 2025. Støtten varierer fra 50.000 til 100.000 kr.

Dansk Industri er positiv over for Enhedslist­ens mål om at forbyde salget af nye benzin- og dieselbile­r i 2025. Michael Svane, branchedir­ektør i DI Transport, kalder det ambitiøst.

»Det er ambitiøst i forhold til regeringen­s udspil, der har sat målet senere. Det vigtigste for os er, at der er en bred opbakning om det,« siger Michael Svane.

Bilejernes interesseo­rganisatio­n, FDM, kalder forslaget for socialt skaevt, politisk umuligt og uden hold i virkelighe­den.

»Enhedslist­en kommer til at straffe alle dem, der bor i provinsen og har et stort kørselsbeh­ov for at kunne komme på arbejde, men ikke har råd til at købe en elbil,« siger Torben Lund Kudsk, afdelingsc­hef i FDM.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark