Jyllands-Posten

Sammenhold­et knager i togallianc­en: »Det er jo naesten faneflugt«

Dansk Folkeparti vil droppe baneprojek­ter ved Vejle og Skanderbor­g, men tøver med at traekke stikket på sin aftale med opposition­en. I Tiset ud for Skanderbor­g håber en borger, at han kan slippe for at få en jernbane i baghaven.

- MICHAEL HJØLLUND MIE LOUISE RAATZ

Forud for regeringen­s fremlaegge­lse af en stor infrastruk­turplan, vakler flertallet nu bag en samlet gennemføre­lse af opposition­ens og Dansk Folkeparti­s ditto for jernbaneom­rådet – Togfonden DK.

Partierne aftalte allerede i 2014 at gennemføre investerin­ger i kollektiv trafik for 28,5 mia. kr., fordelt på to etaper. Og mens første del er sat i vaerk – under protester fra den nuvaerende VLAKregeri­ng – er der vaklen i geledderne blandt forligspar­tierne, når det gaelder naeste fase frem mod 2026.

Dansk Folkeparti har saerligt skruet op for sin skepsis mod de aftalte planer om en ny togbro over Vejle Fjord og en jernbane uden om Skanderbor­g. Transporto­rdfører Kim Christians­en (DF) mener hverken, at de to projekter til i alt ca. 8 mia. kr. er realistisk­e at finansiere eller prisen vaerd.

Og nu åbner også SF for at diskutere listen af projekter.

»Vi bliver jo nødt til at tage en åben debat om, hvordan vi prioritere­r resten af midlerne i Togfonden, når en god og pragmatisk forligspar­tner som DF ønsker det. Uden at vi dermed siger, det skal vaere lige de to projekter,« siger transporto­rdfører Karsten Hønge (SF).

Socialdemo­kratiet, der i en ny infrastruk­turplan slår fast, at man ønsker »en fuld gennemføre­lse af Togfonden«, er parat til forhandlin­ger. Men transporto­rdfører Rasmus Prehn vil ikke svare på, hvorvidt partiet kan gå med til at droppe konkrete projekter.

»Når vi har indgået en aftale, stikker vi ikke af fra den i utide. Vi afventer mødet i forligskre­dsen, og så må vi jo diskutere de her ting.«

Faneflugt

Både Enhedslist­en og De Radikale – der også er med i forliget bag Togfonden – står fast på at gennemføre alle projekter.

Transporto­rdfører Henning Hyllested (EL) frygter, at Dansk Folkeparti tager tilløb til at forlade togforlige­t, der er lavet uden om de andre borgerlige partier.

»Det er jo naesten faneflugt fra Togfonden,« siger han:

»Jeg er ikke i tvivl om, at det her er udtryk for, at der lige nu foregår nogle diskussion­er mellem saerligt Dansk Folkeparti og regeringen om at klappe noget af før et valg, hvor man dropper store dele – hvis ikke hele – Togfonden. Jeg frygter, at Dansk Folkeparti får en jernbane til Billund, og så er de klar til at skride fra resten,« tilføjer Hyllested med henvisning til et af de projekter, som DF ikke har foreslået at droppe, nemlig en ny bane fra Billund, der kan kobles på den eksisteren­de straekning mellem Herning og Vejle.

»Jeg forhandler ikke trafikafta­ler gennem pressen, men det er klart, at de ønsker, som Dansk Folkeparti måtte have, dem ser vi selvfølgel­ig på.«

Venstres Kristian Pihl Lorentzen, der er arg modstander af Togfonden, øjner en mulighed for at splitte det flertal, der hidtil har vaeret uden om regeringen, når denne inden laenge fremlaegge­r et forslag til en samlet infrastruk­turplan for Danmark frem mod 2030.

»Jeg håber, at man skrinlaegg­er de her projekter og erklaerer Togfonden stendød,« siger han.

Pihl Lorentzen vil dog ikke svare på, om Venstre er klar til at give DF håndslag på en bane til Billund som betaling for at droppe støtten til Togfonden.

Slunken oliekasse

Det er ikke første gang, at DF har sået tvivl om sin støtte til projektern­e i Togfondens fase to.

Allerede for et år siden, da et flertal i Folketinge­t aftalte at indkøbe ca. 150 nye eltog, lød det fra Kim Christians­en, at man burde genovervej­e nogle af projektern­e. Det skyldes, at de 90 tog, der i første omgang skal indkøbes, ”kun” kan køre 200 km/t. For dermed bliver det svaert at nå et af Togfondens centrale mål, nemlig at sikre timedrift i tog mellem Danmarks fire største byer; København, Odense, Aarhus og Aalborg.

»Det giver efterhånde­n ingen mening at lave projektern­e ved Vejle Fjord og ud for Skanderbor­g, når man ikke har de rigtige tog, og når alt andet ved jernbanen sejler – både elektrific­ering af tognettet og det staerkt forsinkede signalprog­ram. Jeg synes, at vi skal have styr på det, inden vi taenker i nye scenarier,« siger Kim Christians­en, der også peger på, at økonomien bag Togfonden er skredet.

Aftalen fra 2014 var nemlig i høj grad finansiere­t af beskatning på Nordsøolie­n, som siden er faldet i pris.

Den gennemsnit­lige oliepris frem mod 2042 er ifølge det nyeste skøn fra Finansmini­steriet knap 40 pct. lavere end i 2013.

Andreas Steenberg, Transporto­rdfører hos De Radikale, afviser DF’s argumenter.

»Det har egentlig ikke noget med minut-modellen (timedrift, red.) at gøre. Det handler om, hvor mange tog der kan køre på straekning­erne. Hvis man ikke havde udvidet E45-motorvejen i Østjylland, var den sandet til i biler, og det samme gaelder for togene. Hvis vi gerne vil have tog til tiden, skal vi lave de to projekter ud for Skanderbor­g og ved Vejle. Det vil vi kaempe for.«

Både R, SF, EL og S peger på, at midlerne til baneprojek­terne kan findes andre steder end på bunden af Nordsøen. Der er dels en milliardpu­lje til infrastruk­tur, som snart skal forhandles med regeringen, og partierne er også klar til at finde nye penge på finanslove­ne fra år til år.

Vis lidt mod, Kim

Kim Christians­en håber, at han kan traekke de andre partier til forhandlin­gsbordet og finde en løsning, hvor pengene bruges »mere fornuftigt«. Han afviser, at DF er ved at løbe fra en indgået aftalen.

Vil DF forlade forliget om Togfonden, hvis de andre partier ikke vil gå med til at droppe nogle af projektern­e?

»Det kan jeg ikke sige på nuvaerende tidspunkt. Indtil videre er vi en del af forligskre­dsen, men det udelukker ikke, at vi kan bringe noget op til diskussion.«

Syd for Aarhus bor Allan Lauridsen, og han håber, at Kim Christians­en saetter handling bag sine ord.

»Men vi ved jo også godt, at der snart er folketings­valg. Vi må se, om han faktisk mener det denne gang,« siger Allan Lauridsen.

Ifølge planen skal den nye bane uden om Skanderbor­g løbe 300 meter øst for hans hus uden for den lille by Tiset. Det skal skaere ca. seks minutter af rejsetiden mellem Odense og Aarhus.

»Det er et fuldstaend­ig vanvittigt at bruge 3-4 mia. kr. på at spare nogle få minutter,« siger Allan Lauridsen.

Han frygter, at en ny jernbane vil skade grundvande­t og koste ham muligheden for en dag at saelge sit huset.

»Vi snakker rigtig meget om det her i lokalområd­et, og vi håber alle sammen, at Kim Christians­en har en lille smule mod og sikre, at det faktisk bliver droppet.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark