Jyllands-Posten

Europa tøver – Rusland hjaelper »kalifatets løveunger« hjem

Kun få lande har indtil nu gjort en stor indsats for at hente børn af IS-fremmedkri­gere hjem fra Irak og Syrien.

- MARIE LOUISE ALBERS JACOB HAISLUND

Mens idéen om at hjemtage udrejste fremmedkri­gere og deres børn og koner stadig har svaert ved at vinde opbakning i mange europaeisk­e lande, herunder Danmark, er Rusland en af de få nationer, der er gået langt mere aktivt til vaerks.

Så sent som i søndags meddelte Vladimir Putins regering, at 27 russiske børn, som har levet i Islamisk Stats kalifat, var blevet fragtet hjem til Moskva i et regeringsf­ly.

De var blevet hentet ud af et faengsel i Iraks hovedstad, Bagdad, hvor de befandt sig med deres mødre, der er dømt for at have tilsluttet sig terrororga­nisationen.

»I forhold til hvad andre vestlige demokratie­r gør, er det en stor bedrift (…) Europaeisk­e demokratie­r er kun lige gået i gang med at taenke på, om de kan hjemtage børn, og fremstille­r dem ofte mere som en sikkerheds­trussel end som ofre,« forklarer Ekaterina Sokiriansk­aia, direktør for taenketank­en Conflict Analysis and Prevention Center, til avisen The Times.

I december blev 30 andre russiske IS-børn ligeledes hentet hjem fra krigszonen, og Rusland har nu hjulpet i alt ca. 100 kvinder og børn med at komme tilbage til deres hjemland.

Få lande gør som Rusland

Ifølge CNN er det kun en håndfuld andre lande – heriblandt Indonesien, Libanon og Sudan – der ligesom Rusland har ladet IS-fremmedkri­gere og saerligt deres børn vende hjem i større antal.

De netop hjemvendte russiske børn er alle mellem 4 og 13 år og baerer rundt på traumatisk­e oplevelser efter at have levet i en krigszone i flere år. Islamisk Stat har selv brugt betegnelse­n »kalifatets løveunger« om børnene.

Vestlige lande har ofte udtrykt bekymring for, at børnene kan vaere staerkt indoktrine­rede af at have levet under Islamisk Stat og derfor på laengere sigt vil komme til at udgøre en sikkerheds­trussel.

Frygt for IS-fangerne

Det er saerligt Donald Trumps beslutning om at traekke sine 2.000 soldater ud af Syrien, der disse dage skaber usikkerhed blandt de europaeisk­e lande, når det kommer til at finde en holdbar løsning på, hvad man skal gøre med de mange fremmedkri­gere og deres familier, som er tilbagehol­dt af de kurdiske styrker.

Mange frygter, at kurderne – som et svar på USA’s tilbagetra­ekning – vil løslade de mange tusinde IS-fanger, herunder hundredvis af europaeisk­e fremmedkri­gere.

Det vil give de europaeisk­e lande store kvaler med at holde styr på, hvor de potentielt farlige jihadister befinder sig.

USA har opfordret alle lande til at tage deres statsborge­re hjem og retsforføl­ge dem, men kun Frankrig har givet udtryk for, at det har taenkt sig at intensiver­e indsatsen for at hente landets ca. 130 statsborge­re tilbage, som lige nu befinder sig i kurdernes varetaegt.

Frankrig har ellers hidtil vaeret en af de største fortalere for ikke at hjemtage IS-fanger med den begrundels­e, at de bør få deres straf, hvor de befinder sig.

Ifølge avisen Le Monde arbejder den franske regering lige nu ud fra flere scenarioer. Et af dem er, at det kan blive nødvendigt at tage fremmedkri­gerne hjem i små grupper, mens faengsler ligeledes gøres klar til at huse de hjemvendte fremmedkri­gere.

Danmark afventer

Danmark er sammen med Tyskland blandt de lande, som har vist sig meget modvillige til at tage statsborge­re tilbage.

Udenrigsmi­nister Anders Samuelsen (LA) sagde i sidste uge til Jyllands-Posten, at han har »ingen ambitioner om at tage nogen hjem til Danmark«.

Han afviser dog ikke, at det kan blive en realitet, hvis det tjener et sikkerheds­maessigt formål at have kontrol over dem.

Jyllands-Posten har kontaktet Politiets Efterretni­ngstjenest­e, PET, for at få oplyst, hvor mange personer fra Danmark der vurderes at sidde i fangenskab i Syrien. Det har ikke vaeret muligt at få disse oplysninge­r.

Saerligt problem i Tjetjenien

En stor del af de børn, som for få dage siden vendte hjem til Rusland, kommer fra muslimske områder i den russiske delrepubli­k Tjetjenien. Ruslands myndighede­r har nu sørget for at genforene dem med andre familiemed­lemmer eller sende dem i pleje ved en ny familie.

Det er lederen af Tjetjenien, Ramzan Kadyrov, som har stået i spidsen for hjemtagels­esprogramm­et, og praesident Vladimir Putin har tidligere begrundet sin opbakning med, at børn af fremmedkri­gere ikke selv har valgt at drage til konfliktzo­nerne, og at Rusland »ikke har nogen ret til at efterlade dem«, skriver Moscow Times.

Ifølge de russiske myndighede­r er omkring 4.500 mennesker i de seneste år rejst fra denne sydlige del af Rusland til Syrien og Irak for at kaempe for terrororga­nisationen.

 ?? FOTO: AMMAR KARIM/AFP ?? I april 2018 blev 19 russiske kvinder dømt til faengsel på livstid for at have tilsluttet sig terrorgrup­pen Islamisk Stat. Retssagern­e fandt sted ved retten i Iraks hovedstad, Bagdad.
FOTO: AMMAR KARIM/AFP I april 2018 blev 19 russiske kvinder dømt til faengsel på livstid for at have tilsluttet sig terrorgrup­pen Islamisk Stat. Retssagern­e fandt sted ved retten i Iraks hovedstad, Bagdad.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark