Jyllands-Posten

NORD STREAM 2

-

Nord Stream 2 bliver 1.200 km lang, heraf 139 km gennem Danmark.

Selskabet har i april 2017 søgt om en linjeførin­g så taet på Bornholms sydkyst, at regeringen kan sige nej af sikkerheds- og udenrigspo­litiske hensyn.

I august 2018 søgte Nord Stream 2 desuden om en alternativ linjeførin­g nord om Bornholm, som regeringen ikke kan afvise med samme begrundels­e.

Projektet koster omkring 70 mia. kr. Halvdelen finansiere­s af franske Engie, østrigske OMV, engelsk/hollandske Shell, tyske Uniper og tyske Wintershal­l.

Resultatet er blevet, at det er ”ankomstlan­det” – i Nord Stream 2’s tilfaelde Tyskland – der håndterer reglerne, men med kommission­en på nakken.

»Undtagelse­r er kun mulige under strenge procedurer, hvor kommission­en spiller en afgørende rolle,« lyder det i en meddelelse fra EU-Kommission­en.

Udover gennemsigt­ighed om priser og brug af gasledning­en betyder de nye regler, at ejeren af gasledning­en teknisk skal adskilles fra det firma, der leverer gassen til ledningen.

Desuden skal andre leverandør­er tilbydes en andel af ledningens kapacitet.

I tilfaeldet Nord Stream 2 er det ikke umiddelbar­t relevant, men det kan blive det i forhold til andre gasledning­er, der i fremtiden ankommer til EU fra tredjeland­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark