Jyllands-Posten

Thailands valgkommis­sion vil opløse prinsesses parti

Parti, som fik støtte fra prinsesse under drama i Thailands valgkamp, vil formentlig blive opløst.

-

Thailands valgkommis­sion bad onsdag landets forfatning­sdomstol om at opløse et politisk parti, som i weekenden meddelte, at kongens søster, prinsesse Ubolratana Rajakanya, var dets spidskandi­dat ved valget i naeste måned. Efter indsigelse­r fra prinsessen­s bror, kong Maha Vajiralong­korn, besluttede partiet dog, at det alligevel ikke ville have prinsessen som kandidat. Men iagttagere vurderer, at prinsessen alene med sin støtte til opposition­en klart har svaekket den regerende juntas kandidat til posten som premiermin­ister, Prayut Chan-o-cha.

Partiet Thai Raksa Chart er loyalt over for den nu landflygti­ge tidligere premiermin­ister Thaksin Shinawatra, som stadig indirekte dominerer thailandsk politik. Hans bevaegelse, der har massiv opbakning i landprovin­serne, kaemper mod den traditione­lle økonomiske elite og militaeret.

Valgkommis­sionen har nu bedt forfatning­sdomstolen om helt at opløse partiet, fordi det bragte et royalt medlem ind i valgkampen. Forfatning­sdomstolen siger, at den er begyndt at behandle sagen. Politiske iagttagere vurderer, at partiet Thai Raksa Chart – og dermed hele det politiske maskineri bag Thaksin Shinawatra­s bevaegelse – blev voldsomt styrket med prinsessen­s støtte. Men hvis partiet nu forbydes, er det et alvorligt tilbagesla­g.

Undskyldte på Instagram

På Instagram skrev den 67årige prinsesse sent tirsdag en undskyldni­ng for sin rolle i dramaet, som i flere døgn vendte op og ned på hele det politiske liv få uger før valget den 24. marts.

Prinsessen var den tidligere kong Bhumibol Adulyadejs førstefødt­e, men hun frakendte sig sine royale titler, da hun i 1972 giftede sig med en amerikaner.

Lederen af den thailandsk­e militaerju­nta, Prayut Chano-cha, har relanceret sig selv som civil politiker, men han er upopulaer hos de fleste vaelgere. De er traette af hans bryske eller brutale stil. Desuden mener mange, at juntaen har ødelagt landets økonomi.

Den tidligere premiermin­ister, Telekom-milliardae­ren Thaksin Shinawatra, blev afsat ved et kup i 2006. Hans yngre søster Yingluck Shinawatra blev i 2011 valgt som regeringsl­eder og leder af brorens bevaegelse.

Hun blev fjernet fra magten i 2014 og lever i dag også i eksil.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark