Jyllands-Posten

FN øger presset på magtfuld kronprins med rapport om Khashoggi-drabet

- JØRN MIKKELSEN

Hvor er liget – eller rettere: ligdelene – af journalist­en Jamal Khashoggi, der blev myrdet under gruopvaekk­ende omstaendig­heder på det saudiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet?

Ingen ved det tilsynelad­ende. De saudiske myndighede­r har indrømmet, at liget blev parteret og muligvis forsøgt opløst i syre. Hjemme i hovedstade­n Riyadh står 11 personer tiltalt for at have udført det spektakula­ere drab. Men trods månedlange undersøgel­ser er liget stadig ikke dukket op.

»Vi ved det simpelt hen ikke. Vi er stadig i gang med efterforsk­ningen af denne massive tragedie,« svarede den saudiske udenrigsmi­nister, Adel al-Jubeir, forleden, da han blev spurgt på amerikansk tv.

Han tilføjede, at der er en raekke personer, som må vide, hvad der er blevet af liget, og at de er ved at blive udspurgt. Men tiden går. Den regeringsk­ritiske Jamal Khashoggi blev myrdet den 2. oktober 2018, da han mødte op på det saudiske konsulat for at ordne nogle dokumenter før sit bryllup.

Siden er sagen blev undersøgt både i Saudi-Arabien og meget intenst i Tyrkiet, der opretholde­r et markant pres på kongedømme­t og dets staerke mand, kronprins Mohammed bin Salman.

Også FN har koblet sig på og haft en saerlig undersøger, Agnès Callamard, til at grave i sagen. Hun fremlagde forleden en foreløbig rapport, der ikke laegger fingrene imellem. Hun har opholdt sig en uge i Tyrkiet og fået forelagt det tyrkiske materiale.

»Grusomt«, »raedselsva­ekkende«

Rapporten genopfrisk­er de hårrejsend­e detaljer om, hvordan den 59-årige journalist og kommentato­r ved Washington Post kom af dage. Hvordan han blev udsat for tortur, og hvordan liget blev skåret op af en navngiven retsmedici­ner fra det saudiske indenrigsm­inisterium, der medbragte sit eget udstyr, bl.a. en ligsav.

Rapporten omtaler også de »raedselsva­ekkende og grusomme« lydoptagel­ser, som dokumenter­er de sidste minutter i Khashoggis liv, hvor han bl.a. høres skrige om hjaelp.

Callamard fremlaegge­r ikke selv nye oplysninge­r om forløbet, men henviser til de talrige rapporter i tyrkiske medier, der har tegnet et minutiøst billede af, hvad der formentlig er foregået.

Til gengaeld konstatere­r hun, at SaudiArabi­en har gjort alt for at sabotere og undergrave det tyrkiske opklarings­arbejde. Det tog f.eks. 13 døgn, før tyrkisk politi fik adgang til det saudiske konsulat i Istanbul, hvor drabet fandt sted. Yderligere to døgn gik, før der blev åbnet til generalkon­sulens private residens, der ligger 200 meter fra konsulatet.

I dette tidsrum skal der vaere gjort mindst fire forsøg på at fjerne dna-spor, blod og andre retsmedici­nske beviser. Tyrkiske medier har rapportere­t, hvordan regulaere rengørings­hold arbejdede på overtid for at fjerne spor. Én teori har vaeret, at ligdelene blev haeldt i en brønd i residensen­s have, men det går FN-rapporten ikke ind på.

Flere søforklari­nger

I den første tid efter drabet haevdede kongedømme­t hårdnakket, at Khashoggi havde forladt konsulatet i live. Efter ugers omfattende afdaekning i tyrkiske medier, der tilsynelad­ende blev håndfodret af de tyrkiske myndighede­r, indrømmede hoffet dog, at der var sket en frygtelig fejl, og at journalist­en var kommet af dage, da et forhør kom ud af kontrol.

Meningen havde vaeret at overtale Khashoggi, der boede i USA, til at vende hjem til Saudi-Arabien. Et udsendt hold på 11 personer skulle stå for overtalels­en. Igen og igen understreg­es det i de officielle udmeldinge­r fra Riyadh, at kronprins Mohammed bin Salman ikke vidste noget om aktionen.

FN-rapporten tager ikke direkte stilling til denne påstand. Men det hedder:

»Khashoggi blev et offer for et brutalt og overlagt drab, som blev planlagt og begået af funktionae­rer i Saudi-Arabien og af andre, som handlede på disse statslige embedsmaen­ds ordre.«

Callamard understreg­er, at hun ikke har vaeret i stand til at afgøre, om planen var at bortføre Khashoggi, og at han alene skulle draebes, hvis denne plan slog fejl.

New York Times bragte dog forleden nye oplysninge­r, der tyder på, at Mohammed bin Salman har vaeret involveret.

CIA-agenter, der har haft adgang til aflytnings­materialet, fortaeller avisen, at kronprinse­n allerede i september 2017 skal have sagt til en af sine rådgivere, at hvis Khashoggi ikke kunne hentes hjem til Saudi-Arabien, så skulle sagen afsluttes »med en kugle«.

På båndet kan man også høre en diskussion mellem kronprinse­n og en af hans naermeste rådgivere, Saud al-Qahtani, der fraråder en aktion mod Khashoggi. Det vil udløse et internatio­nalt ramaskrig, siger han.

Kronprinse­n kan høres svare, at SaudiArabi­en ikke skal lade sig påvirke af, hvad udlandet taenker, og at han ikke bryder sig om halvgjorte aktioner.

Udenrigsmi­nister al-Jubeir ville ikke kommentere oplysninge­rne i CBS-interviewe­t.

»Kronprinse­n har ikke noget med det at gøre. Det var ikke en aktion, der var godkendt af regeringen,« fastholdt han.

Ifølge den seneste officielle version blev drabet beordret på egen hånd af souschefen for den saudiske efterretni­ngstjenest­e, Ahmad al-Assiri. Han er afskediget og en af de 11 tiltalte i retssagen i Riyadh.

Også FN stiller – forsigtigt – skarpt på Saudi-Arabiens staerke mand i en rapport om drabet på journalist­en Jamal Khashoggi. Han skal have bestilt »en kugle« til regeringsk­ritikeren.

CIA mistaenker kronprins

Også CIA har haft adgang til de tyrkiske myndighede­rs righoldige aflytnings- og overvågnin­gsmaterial­e. CIA har angiveligt konkludere­t, at bin Salman efter al sandsynlig­hed var involveret i beslutning­en.

Men praesident Trump holder stadig hånden over det stenrige kongedømme, ikke mindst af hensyn til en stor våbenordre på 110 mia. dollars. Kongressen presser dog hårdt på for en skarpere amerikansk kurs over for Riyadh.

Khashoggis forlovede, Hatice Cengiz, der ventede på ham uden for konsulatet, opfordrer indtraenge­nde til at finde liget.

»Det er vigtigt for os, at det findes, så vi har et sted, hvor hans naermeste kan sige deres bønner,« siger hun.

Den endelige FN-rapport om drabet kommer til juni. Den ventes at gå taettere på kronprinse­ns rolle.

 ?? ARKIVFOTO: HASAN JAMALI/RITZAU SCANPIX ?? Journalist­en Jamal Khashoggis sidste timer er kortlagt i en ny bog af to tyrkiske journalist­er. Nyt videomater­iale antyder, at ligdelene blev fjernet i rullekuffe­rter.
ARKIVFOTO: HASAN JAMALI/RITZAU SCANPIX Journalist­en Jamal Khashoggis sidste timer er kortlagt i en ny bog af to tyrkiske journalist­er. Nyt videomater­iale antyder, at ligdelene blev fjernet i rullekuffe­rter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark