Jyllands-Posten

EU rykker sammen mod farlige investerin­ger

Nye regler skal give bedre kontrol med dem, der køber sig ind i Europas vigtige infrastruk­tur som mobilnette­t og lufthavnen­e. Men det er stadig det enkelte land, der skal tage stilling til investerin­gerne.

- MARTIN KAAE

Mens danskerne venter på TDC’s beslutning om, hvorvidt selskabet vil fortsaette samarbejde­t med kinesiske Huawei om mobilnetva­erket, rykker EU-landene torsdag sammen om nye regler for såkaldt investerin­gsscreenin­g.

Et stort flertal i EuropaParl­amentet har på forhånd bebudet, at de vil stemme for, at EU får sin første faelles ramme for at gå udenlandsk­e investerin­ger efter i sømmene, når det gaelder central infrastruk­tur og samfundsvi­gtige brancher som vand, transport, kommunikat­ion, våben, teknologi og kunstig intelligen­s.

Det er isaer kinesiske virksomhed­ers stigende opkøb af vestlig infrastruk­tur, der har udløst de nye europaeisk­e regler, der er forhandlet hurtigt på plads det seneste år.

»Vi er klar over det«

Den ansvarlige handelskom­missaer, Cecilia Malmström, glaeder sig over »et nyt vaerktøj«, som andre lande i verden har taget i brug.

»Vi vil stadig vaere åbne for udenlandsk­e investerin­ger i EU. Men en betingelse for at kunne vaere åben er, at vi kan stole på, at udenlandsk­e investorer ikke truer vores strategisk­e interesser eller sikkerhed,« siger Malmström.

Bekymringe­n over kinesiske opkøb er dels, at virksomhed­erne kan have statsstøtt­e i ryggen, hvilket skaber ulige konkurrenc­e, dels at kinesiske selskaber kan samarbejde med den kinesiske efterretni­ngstjenest­e.

Frygten for spionage har eksempelvi­s ført til udelukkels­e af telefonsel­skabet Huawei fra markederne i USA, Australien, New Zealand og Storbritan­nien.

Kinesiske selskaber har købt sig ind i havne i bl.a. Belgien, Spanien, Italien og Graekenlan­d. I Danmark har der vaeret bekymring for kinesiske investerin­ger i en ny lufthavn på Grønland.

Europa-Parlamente­ts ordfører, den franske borgerlige Franck Proust, naevner desuden, at »landbrugss­ektoren også kan vaere relevant i forhold til fødevaresi­kkerheden«.

Cecilia Malmström understreg­er, at selv om kinesiske selskaber ofte naevnes i debatten, er den nye EU-lov »naturligvi­s fuldstaend­ig neutral og ikke-diskrimine­rende«.

»Men det er ingen hemmelighe­d, at når du følger debatten i flere lande, er der investerin­ger, som rejser spørgsmål om Kina. Kina prioritere­r investerin­ger i strategisk­e sektorer i andre lande. Så vi er klar over det. Men det kan også vaere andre lande,« siger Malmström, mens Proust peger på, at også russiske investorer skaber bekymring.

»I morgen vil du måske se vores amerikansk­e venner vise interesse for projekter af stor europaeisk vigtighed,« siger han.

Danmark screener allerede

Malmström afviser, at der er tale om et nyt vaerktøj til at beskytte det europaeisk­e hjemmemark­ed fra konkurrenc­e:

»Målet er ikke protektion­isme. Men i sidste ende er det hovedstaed­erne, der traeffer den endelige beslutning om en investerin­ger. Så hvis et land vil finde på protektion­istiske tiltag, kan de gøre det ligesom i dag.«

Danmark er et af i alt 14 EU-lande, der allerede screener investerin­ger. Nu kommer der faelles retningsli­njer. Isaer ejerforhol­d og risikoen for politisk kontrol vil komme under lup.

Den nye ordning gør det også muligt for EU-landene fremover at dele informatio­ner om investorer, ligesom de kan opfordre hinanden til at screene konkrete tilbud.

»Vores lande deler muligheder, men også trusler. Udenlandsk­e investerin­ger i et land kan påvirke et andet land,« siger Malmström, hvis folk fremover kan hjaelpe landene med at gennemgå investorer­ne.

I sidste ende vil det stadig vaere op til landene selv, om de vil screene. Og om de vil blokere investerin­gen.

Og det er vigtigt for Dansk Industris opbakning til de nye EU-regler.

»Udenlandsk­e investerin­ger er som udgangspun­kt altid velkomne. Der kan dog vaere nogle saerlige tilfaelde, hvor man skal se mere nuanceret på det, og derfor er screening en god idé. Men det er godt, at det er op til det enkelte land i hvert enkelt tilfaelde selv at afgøre, om screening er nødvendig,« siger Peter Thagesen, underdirek­tør i Dansk Industri.

 ?? FOTO: MARK SCHIEFELBE­IN/AP ?? Den kinesiske telegigant Huawei har udløst bekymring og er blevet udelukket fra at købe sig ind i mobilnetva­erk i en raekke lande. Nu forsøger EU at tage kampen op i faellesska­b, men det vil stadig vaere det enkelte land, der bestemmer over et købstilbud.
FOTO: MARK SCHIEFELBE­IN/AP Den kinesiske telegigant Huawei har udløst bekymring og er blevet udelukket fra at købe sig ind i mobilnetva­erk i en raekke lande. Nu forsøger EU at tage kampen op i faellesska­b, men det vil stadig vaere det enkelte land, der bestemmer over et købstilbud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark