Jyllands-Posten

Tyske partier rydder ud i skelettern­e

- JØRN MIKKELSEN

De to store tyske folkeparti­er, CDU og SPD, har hentet hver sine største politiske skeletter ud af skabet, endevendt dem i fuld offentligh­ed og skrottet dem endegyldig­t.

Tavlen skal vaskes ren før efterårets vigtige landdagsva­lg i flere østtyske delstater. Manøvrerne er samtidig et forsøg på at matche den nye udfordring, som det højrenatio­nale Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) udgør. Det står saerligt staerkt i Østtysklan­d.

Begge partier har afholdt seminarer, tilfaeldig­vis samtidig. Det gør partier overalt rutinemaes­sigt. Men denne gang kan det vende op og ned på meget i det politiske Berlin.

Mest markant er SPD’s selvopgør under den nye formand, Andrea Nahles. Partiet har i årevis lidt under, at det var under den socialdemo­kratiske kansler Gerhard Schröder, at de benhårde arbejdsmar­kedsregler kaldet Hartz IV – efter den VW-direktør, der udtaenkte dem – blev lanceret.

Benhårdt reformprog­ram

Det skete for 15 år siden under det højprofile­rede reformprog­ram, ”Agenda 2010”. Meningen var at trimme Tyskland til en ny globaliser­et tid, og det er i høj grad lykkedes. Stokken blev fundet frem, guleroden gemt godt vaek. Sociale ydelser blev saenket dramatisk. Rådighedsr­egler af alle slags skaerpet.

Reformerne har en stor del af aeren for, at den tyske økonomi i dag er så bomstaerk. Men de har også skabt en ny slags fattigdom i Tyskland. Kritikken har vaeret hård på bagsmaekke­n internt i SPD og er en hovedårsag til, at Tysklands aeldste parti er dykket helt ned mod 15 pct. i vaelgeropb­akning.

Med sin nye kurs gør SPD op med Hartz IV. Programmet skal rulles tilbage. Selve begrebet fjernes simpelt hen fra partiets ordforråd. Den socialpoli­tiske gulerod bliver pudset af igen, stokken gemt lidt laengere vaek. Tyskland har råd til at gøre mere for samfundets svageste, hedder det.

Både CDU og SPD gør op med deres hidtidige kurs på to meget vigtige områder. Samlivet i den faelles regering i Berlin bliver svaerere.

»Wir schaffen das«

CDU på sin side genopfører i fuld offentligh­ed debatten om kansler Merkels berømte ord fra flygtninge­krisen i 2015 – »Wir schaffen das« – da hun undlod at lukke graenserne for massetilst­rømningen af flygtninge og migranter.

Nu erkender CDU under sin nye formand, Annegret Kramp-Karrenbaue­r, at der blev begået alvorlige fejl i 2015. Der var ganske vist tale om en humanitaer nødsituati­on, men det må aldrig gentage sig, hedder det nu. Staten må ikke lade sig intimidere, men skal opretholde sit magtmonopo­l. Typisk nok var forbundska­nsler Angela Merkel ikke til stede fysisk, da kursjuster­ingen blev drevet igennem.

CDU vil nu have mere kontrol på de tyske graenser og bedre beskyttels­e af EU’s ydergraens­er. Der skal mere fokus på hjemsendel­ser, og kriminelle udlaending­e skal straks ud. Der skal generelt kigges på niveauet for ydelser til udlaending­e. De bliver helt sikkert sat ned.

Den davaerende indenrigsm­inister, Thomas de Maizière, samlede CDU’s nye tilgang i en praegnant formulerin­g: Da flygtninge­ne kom i 2015, løb hjerterne af med tyskerne. Følelser dikterede politikken.

Undtagen – må man korrigere ham – hos dem, der begyndte at stemme på det staerkt indvandrer­kritiske AfD. Partiet lå dengang på ca. 5 pct. Nu ligger det på 15 pct. og konkurrere­r med

SPD om at vaere naeststørs­t. At der er kommet langt faerre flygtninge til også Tyskland i de senere år, har ikke svaekket partiet. Forbitrels­en over det kontroltab, som mange AfD-vaelgere mener indtraf i 2015, stikker stadig dybt.

Af samme grund er der sat en udløbsdato på Merkels kanslertid. Hun sidder højst denne valgperiod­e ud, og meget taler for, at hun går før tid, så afløseren, sandsynlig­vis Kramp-Karrenbaue­r, kan blive kørt i stilling.

CDU (foruden det bayerske CSU) og SPD sidder i samme regering i Berlin. Det gør ikke begges solide udluftning i skabet med skeletter mindre spektakula­er. Lidt firkantet kan man sige, at SPD med sine nye beslutning­er rykker til venstre, CDU til højre. Livet i den store koalition bliver givetvis mere samspilsra­mt.

 ?? ARKIVFOTO: PETROS GIANNAKOUR­IS/AP ?? Kansler Merkels berømte ord under flygtninge­krisen i 2015 – »Wir schaffen das« – rider stadig hendes parti som en mare. Nu gør den nye CDU-formand op med det. Billedet er fra den graeske ø Lesbos, hvor et nyt hold flygtninge ankommer.
ARKIVFOTO: PETROS GIANNAKOUR­IS/AP Kansler Merkels berømte ord under flygtninge­krisen i 2015 – »Wir schaffen das« – rider stadig hendes parti som en mare. Nu gør den nye CDU-formand op med det. Billedet er fra den graeske ø Lesbos, hvor et nyt hold flygtninge ankommer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark