Jyllands-Posten

Historien, der ikke kan fortaelles for sidste gang

”Moonlight”-instruktør har lavet en vigtig, men glat film om det sorte Amerika, der skildres smukt og lidt kedeligt.

- KATRINE SOMMER BOYSEN

IF BEALE STREET COULD TALK »Enhver sort person født i USA er født på Beale Street.«

Sådan skriver den amerikansk­e forfatter James Baldwin (1924-1987) i romanen ”If Beale Street Could Talk” og gør dermed den specifikke New Orleans-location, hvor Louis Armstrong og forfattere­ns egen far blev født, til et metaforisk billede på de sorte amerikaner­es samfund.

Baldwins indgående kamp for sortes rettighede­r blev skildret i den fornemme dokumentar ”I Am Not Your Negro” (2016), og forfattere­ns utraetteli­ge, både intellektu­elle og aktivistis­ke insisteren på racelighed i et himmelråbe­nde ulige samfund gennemsyre­r også Barry Jenkins’ loyale filmatiser­ing af Baldwins roman.

Barry Jenkins er som Baldwin også optaget af sorte amerikaner­es forhold og bjergtog filmverden­en og publikum verden over med sin brutalt smukke og rørende Oscar-vinder ”Moonlight” (2016), der i tre livsstadie­r skildrer først knaegten og siden manden Chirons kamp med sin seksualite­t og identitet. ”Moonlight” er et mestervaer­k, og derfor er forventnin­gerne til ”If Beale Street Tish (Kiki Layne) og Fonny (Stephan James) har livet og kaerlighed­en foran sig i “If Beale Street Could Talk", indtil Fonny faengsles for en forbrydels­e, som han ikke har begået. Could Talk” også naturligt høje. Desvaerre kommer den ikke på højde med forgaenger­en.

Sentimenta­l akilleshae­l

Vi befinder os i Harlem i New York i 1970’erne. Før Giulianis gentrifice­ring og renskuring af den dengang så kriminelle storby. I Harlem findes New Yorks Beale Street. Gade efter gade, hvor sorte familier bor sammenstuv­et i små, lurvede lejlighede­r konstant i fare for at blive antastet og mistaenkel­iggjort.

Her bor også den 19-årige Tish (Kiki Layne), der er forelsket i og forlovet med den lidt aeldre Fonny (Stephan James). De to har kendt hinanden, siden de var små, og nu er trygheden vokset til kaerlighed. Det er naesten skildret lige så klichéfyld­t, som det lyder, og med billeder af de to som små i et badekar (med undertøjet artigt på) understøtt­es den sentimenta­litet, der ender med at blive en af filmens akilleshae­le.

Tish og Fonny naerer sig ingen illusioner om, at livet bliver let. Fonny har i forvejen sin strengt religiøse mor og to stride søstre på nakken, og Tish er hverken naiv eller dum, men har sine foraeldres uforbehold­ne støtte. Men da Fonny en dag uretmaessi­gt anklages for voldtaegte­n på Victoria Rogers, ramler deres verden sammen.

Irriterend­e korrekt

Fonny og Tish har et alibi, men politiet har fået fat i deres ven Daniel (Brian Tyree Henry), som de var sammen med den pågaeldend­e aften, for at påvirke ham til at bakke deres version af historien om. Fristende for en ung sort mand, der selv lige er sluppet ud af faengslet efter en falsk dom.

Jenkins’ indignatio­n flyder gennem hele filmen, og det giver ”If Beale Street Could Talk” en nødvendig nerve, men også en lidt irriterend­e korrekthed.

For det er ikke skyldsspør­gsmålet, der fylder i filmen, der insisteren­de stiller sig på Fonnys side. Der er således ikke levnet noget dramatisk potentiale i den kriminalin­trige, der gemmer sig i plottet.

Det giver handlingsf­orløbet en problemati­sk traeghed, der forlener filmen med et lidt søvnigt praeg, der ikke helt kan afhjaelpes af Jenkins’ fine fornemmels­e

DRAMA USA, 2018 Instruktio­n: Barry Jenkins 1 time 59 minutter Premiere den 14. februar i 15 biografer

for melodramag­enrens dvaelen ved øjeblikken­es indbyggede poesi.

”If Beale Street Could Talk” er filmet af ”Moonlight”-fotografen James Laxton, og de to film er tydeligt visuelt beslaegted­e.

Men hvor billederne­s skønhed i ”Moonlight” gav ekko i Chirons smerte, gør de i ”If Beale Street Could Talk” filmen underligt glat, som om skønheden nedtoner smerten.

Det aendrer ikke på, at Jenkins igen har lavet en vigtig film om en historie, der aldrig kan blive fortalt for sidste gang.

 ?? FOTO: TATUM MANGUS/ANGEL FILMS ??
FOTO: TATUM MANGUS/ANGEL FILMS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark