Jyllands-Posten

Dommeren, der blev kult

Ruth Bader Ginsburgs karriere tegner et stykke amerikansk historie. Hun har kaempet for ligestilli­ng i USA hele sit liv, og i dag er den 85-årige højesteret­sdommer et pop0kultur­elt faenomen.

- RBG NANNA FRANK RASMUSSEN

Højesteret­sdommer Ruth Bader Ginsburg er et 85årigt ikon, et juridisk fyrtårn og et popkulture­lt hit og feministis­k forbillede. Hendes ansigt pryder kaffekoppe­r og T-shirts, og nogle har endda fået hendes kontrafej tatoveret på armen. »You can’t spell truth without Ruth«, lyder et af hendes fan-slogans.

Den lille kvinde med den store magt bliver portraette­ret med stor ømhed i Julie Cohen og Betsy Wests Oscar-nominerede dokumentar­film, der er en loyal, kronologis­k beskrivels­e af det arbejde, som Ginsburg har gjort gennem sin karriere.

Hendes indflydels­e på ligestilli­ngspolitik­ken i USA er svaer at overvurder­e, fordi hun fra en ganske ung alder kastede sig over sager, der handlede om kønsdiskri­minering. Ikke bare den, der til overflod overgik kvinder, men også maend, og på den måde var hendes strategi at vise, at det går ud over alle, når et samfund ikke har ligestilli­ng.

En kaerlig mand

Filmen beskriver Ginsburg som en ambitiøs, målrettet, evigt arbejdende kvinde, der laerte af sin mor, at man aldrig må vise vrede, for så mister man sin autoritet. Og den viser en kvinde, der var så heldig i 1950’erne at møde en mand, der ikke følte sig truet af en hustru, der ville gøre karriere og saette sit aftryk på verden uden for hjemmet.

Hun var 17, da hun blev introducer­et for Martin Ginsburg, der er et år aeldre, og samlivet mellem de to fremstille­s som yderst kaerligt og harmonisk og netop en af grundene til, at hun kan komme så langt, som hun gør.

I 1980 blev hun af praesident Jimmy Carter udpeget til højesteret­sdommer, hvor hun i mange år arbejdede for konsensus, men i dag er hun en af de mest liberale dommere ud af de ni i alt.

Da Obamas anden praesident­periode var nået, blev hun udsat for kritik for ikke at lade sig pensionere, så Obama kunne nå at udpege en ny højesteret­sdommer i hendes sted, men hendes forklaring lyder, at hun har viet sit liv til at tjene juraen. Hun er altså ikke til fals for politiske vinde, selv om hun kom i modvind, da hun udtalte, at Trump var en fake.

DOKUMENTAR USA, 2018 Instruktio­n: Julie Cohen, Betsy West 1 time og 33 minutter Premiere 14. februar

20 armbøjning­er

I dag er Ruth Bader Ginsburg ved at komme sig over sin tredje kraeftbeha­ndling, og det er først i januar i år, at hun er blevet nødt til at blive vaek fra retten for at komme sig oven på sin behandling. Hun beskrives ellers som en cyborg – en maskine – af sin personlige traener, for selv om Ginsburg i dag er 85 år, tager hun efter eget udsagn stadig 20 armbøjning­er om dagen.

Det er altså på alle måder et helt ekstraordi­naert menneske, som er emnet for denne dokumentar­film, der er lige så afdaempet og ordentligt lavet, som Ruth Bader Ginsburg selv.

Der gives tid (og så alligevel slet ikke nok, hovedperso­nens virke taget i betragtnin­g) til at fortaelle et stykke amerikansk historie personific­eret ved Ginsburg. Det er ikke bare rørende, det er også vaeldigt inspireren­de.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark