Jyllands-Posten

Cinemateke­t vil dele filmhistor­ien med folket

Asta Nielsen og Carl Th. Dreyer er nogle af de filmstjern­er, der blev vakt til live i en brevforest­illing på Det Kgl. Bibliotek forleden. Cinemateke­t vil sikre, at flere får adgang til den faelles kulturhist­orie, som deres omfattende arkiver gemmer på.

- NANNA FRANK RASMUSSEN

Den danske filmhistor­ie er ikke gemt vaek bag lås og slå, selv om et bud rigtig nok skal et smut til Glostrup for at hente dokumenter fra arkiverne hjem til Det Danske Filminstit­uts bibliotek i København.

Men her kan man så laene sig tilbage i de bløde stole og med udsigt til Kongens Have laese breve som for eksempel dét, en kvinde skrev til Danmarks mest berømte filminstru­ktør, Carl Th. Dreyer, efter hun havde set filmen ”Gertrud” (1964). Hun havde følt sig genkendt i dramaet om en kvinde, der forlader sin mand til fordel for en anden, som hun dog heller ikke bliver lykkelig med. Nu vil hun gerne møde Dreyer, som hun mente måtte vaere en helt saerlig, empatisk mand.

Men man overfortol­ker vist ikke, hvis man her siger, at der var tale om en forelskels­e i et fatamorgan­a. For filminstru­ktøren selv havde nemlig ikke meget til overs for sin fan. Han noterede nederst på brevet, at han havde opfordret hende til at søge sin sognepraes­t, for han var ved gud ingen sjaelesørg­er.

Det var et af de udvalgte breve, som Det Danske Filminstit­ut praesenter­ede forleden på Det Kgl. Bibliotek, hvor en såkaldt brevforest­illing fandt sted.

Med akkompagne­ment fra pianisten Lars Fjeldmose blev der vist klip fra stumfilm såsom Holger-Madsens ”Manden uden Fremtid” fra 1916 og Carl Th. Dreyers ”Blade af Satans bog” fra 1921, om hvilken Dreyer skrev til direktøren for Nordisk Films Kompagni: »Direktør Staehr! Det er min overbevisn­ing, at ”Blade af Satans bog” er det bedste manuskript, Nordisk Films Kompagni nogensinde har haft i sine haender.« Her dyrkedes ingen jantelov eller falsk beskedenhe­d.

Nye sider

Det er netop det indblik i filmstjern­ernes karakterer og også samtidens dyrkelse af disse stjerner, der gør brevene interessan­te, mener programred­aktør på Cinemateke­t, Sophie Engberg Sonne. Hun har i samarbejde med forsknings­biblioteka­r på Det Danske Filminstit­ut, Birgit Granhøj Dam, brugt måneder på at udvaelge breve fra biblioteke­ts saersamlin­ger til forestilli­ngen

»Brevene giver os mulighed for at se andre sider af de her offentlige figurer. Vi kender Asta Nielsens dramatiske kropssprog og voldsomme øjne, der taler sit eget sprog i stumfilmen­e, men brevene giver os adgang til nye sider af hendes karakter,« siger Sophie Engberg Sonne.

Hun kalder brevforest­illingen og arbejdet med filmhistor­iens koryfaeer for en tidsrejse, der vaekker følelser, som man sagtens kan relatere til i dag. Men arbejdet med gamle breve har også en vigtig formidling­smaessig betydning, mener hun.

»Det er vigtigt for os at blive mindet om, at dansk film ikke er noget, der bare har vaeret smart de seneste 20-30 år, men at vi også før i tiden rockede, både hjemme og internatio­nalt. Det er vigtigt for vores kulturelle selvforstå­else og nationale identitet, at vi forstår historien. Vi har på Cinemateke­t en forpligtel­se til at kigge tilbage, men belønninge­n er altså også meget stor, når vi gør det,« fortaeller Sophie Engberg Sonne og runder af med ordene:

»Alle kan komme til at sidde med dansk film mellem haenderne.«

 ?? FOTO: THOMAS C. CHRISTENSE­N ?? Breve fra blandt andre Carl Th. Dreyer var fundamente­t, da der fornylig blev holdt en såkaldt brevforest­illing på Det Kgl. Bibliotek i København. Skuespille­r Morten Kirkskov laeser her op fra Dreyers brev.
FOTO: THOMAS C. CHRISTENSE­N Breve fra blandt andre Carl Th. Dreyer var fundamente­t, da der fornylig blev holdt en såkaldt brevforest­illing på Det Kgl. Bibliotek i København. Skuespille­r Morten Kirkskov laeser her op fra Dreyers brev.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark