Jyllands-Posten

I fatwaens skygge

-

Ikke mange uden for

den islamiske verden anede, hvad en fatwa var. Det aendrede sig med ét slag den 14. februar 1989, for praecis 30 år siden. Den dag udskrev det iranske praestesty­res førstemand, ayatollah Khomeini, en fatwa over den britisk-indiske forfatter Salman Rushdie for hans bog ”De sataniske vers”.

Rushdie skulle draebes, forlangte ayatollahe­n. Hans bog var en fornaermel­se mod islam og dens profet. Verden har stort set ikke vaeret den samme siden. Hvad der i første omgang virkede som et ubegribeli­gt abstrakt-teologisk skoleridt, blev snart blodig alvor. Der blev udlovet en stor dusør til den, der myrdede Rushdie. Hans japanske oversaette­r blev draebt; den italienske såret ved et angreb. Hans norske forlaegger, William Nygaard, slap mirakuløst med livet i behold.

Fatwaen mod Rushdie

gaelder stadig. Den er ikke trukket tilbage. Den verdensber­ømte forfatter lever fortsat under fuld politibesk­yttelse – som nu så mange andre. Fatwaer og dødstrusle­r er blevet en fast ingrediens i den globale vaerdikamp, som Vesten er blevet påtvunget i dét ”Civilisati­onernes sammenstød”, som den amerikansk­e forfatter Samuel P. Huntington­s banebryden­de vaerk hed. Det udkom fem år efter Khomeinis fatwa.

Lige siden har ytringsfri­heden som en af Vestens kernevaerd­ier vaeret under pres i store og mindre spørgsmål. Der går en lige linje fra fatwaens udskrivels­e til dagens debat om en stadigt mere skinger kraenkelse­skultur. Den har traditione­lt haft et muslimsk afsaet, men er i de senere år blevet suppleret med indre-vestlige faenomener som f.eks. MeToobevae­gelsen, absolut uden sammenlign­ing i øvrigt. Der er i sandhed den konkrete trussel mod liv og levned til forskel, men kraenkelse­skulturen som sådan har vist sig i forskellig­e afskygning­er siden Rushdie-fatwaen.

Der går en ubrudt linje fra fatwaen over Muhammedkr­isen, angrebet på satiremaga­sinet Charlie Hebdo, utallige terrorakti­oner rettet mod den vestlige udlaegning af ytringsfri­heden til drab og drabsforsø­g på islamkriti­kere eller kunstnere, der har naegtet at bøje sig for islams regler. Intimideri­ngen er blevet en del af en ny global virkelighe­d. Påstanden om en kraenkelse er ofte et spørgsmål om liv og død. Selvcensur­en er dens faste ledsager, selv om den er svaer at dokumenter­e. Hér ligger ofte den virkelige udfordring.

Der er den indre sammenhaen­g

mellem Rushdie-sagen og f.eks. Muhammed-krisen, at selve spørgsmåle­t om, hvad der er omfattet af ytringsfri­hed, en overgang skaevvred debatten. Mange af dem, der oprindelig støttede Rushdie, endte med at vende sig mod Muhammed-tegnerne med det argument, at Rushdie praestered­e verdenslit­teratur, mens tegningern­e bare var – ja, tegninger. Argumentet overså, at ytringsfri­hed ikke er et spørgsmål om kunstneris­k vaerdi og netop ikke underlagt smagsdomme­ri. Ytringsfri­heden er udelelig; inden for lovens rammer og almindelig god stil naturligvi­s. Men den kan ikke gradbøjes i sig selv. At den så har måttet underordne­s praktiske hensyn – også på denne avis – er en anden sag, der i sig selv er det bedste vidnesbyrd om, hvor presset ytringsfri­heden er i dag. Det er sørgeligt.

Også Rushdie forsøgte at arrangere sig. Han sagde faktisk undskyld. Lige lidt har det hjulpet. Dusøren gaelder stadig. Det er en anden bitter laere af de 30 år i fatwaens skygge: hvis man bøjer sig for vold, får man ikke mindre, men mere vold. Vold virker simpelthen. Dén erkendelse er lige så svaer at kapere i de vestlige samtaledem­okratier.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark