Jyllands-Posten

Engelsk nationalis­me truer freden i Irland

- MICHAEL BÖSS

Irland. Det var første gang, en britisk monark besøgte Irland, siden hendes farfar, Georg 5., foretog en rejse på øen i 1911. På det tidspunkt var hele den irske ø stadig var en del af Det Forenede Kongerige. Det, der havde forhindret kongelige besøg efter den anglo-irske krig og delingen af øen i 1921, var en irsk nationalis­me, som gjorde krav på hele Den Irske Ø. Kravet blev i 1937 skrevet ind i to paragraffe­r i republikke­ns grundlov.

Som led i Belfast-aftalen i 1998 – efter 30 års borgerkrig­slignende tilstande – foretog det irske parlament en grundlovsa­endring, som erstattede paragraffe­rne med et ønske om »i harmoni og venskab at forene alle folk, som er faelles om Den Irske Øs territoriu­m i alle deres identitete­rs og traditione­rs mangfoldig­hed«. Allerede i 1990 havde den britiske minister for Nordirland, Peter Brooke, fra britisk side fremsat en erklaering om, at den britiske regering ikke havde »nogen selvisk strategisk eller økonomisk interesse i Nordirland«.

Dermed kom Belfast-aftalen til at markere et brud med historien og helt nyt forhold mellem Irland og Det Forenede Kongerige. Men også et helt nyt syn på national identitet. Aftalen fastslog nemlig, at det er alle nordireres »fødselsret (…) at identifice­re sig som irere eller briter, eller som begge dele, sådan som de selv måtte vaelge«. Med andre ord blev nationalit­et gjort til et valg for den enkelte. Men man behøvede vel at maerke slet ikke at vaelge mellem den ene og den anden. Men kunne også have ”begge”.

Belfast-aftalen blev vedtaget ved folkeafste­mninger i både syd og nord. Men det var ikke det eneste historiske ved den. Det andet var, at den også hvilede på en helt tredje identitet, nemlig en europaeisk. I aftalens forord hedder det nemlig, at den er indgået mellem den britiske og den irske regering »i taet samarbejde (…) som partnere i den Europaeisk­e Union«.

Med indgåelsen af unionstrak­taten i 1993 – den såkaldte Maastricht-traktat – var bevaegelse­n af varer, tjenester, kapital og arbejdskra­ft henover graensen blevet meget lettere. Men med den afmilitari­sering, som fulgte med Belfast-aftalen fem år efter, kunne alle synlige tegn på graensen fjernes, og Irland blev i al anden end politisk forstand ét sammenhaen­gende territoriu­m. Det var altså EU, der – sammen med den irske regering og den britiske regering under Tony Blair – stod faddere til fredsaftal­en. Fra da af var irsk nationalis­me forandret: Fortidens militante og udemokrati­ske nationalis­me, som den republikan­ske bevaegelse (IRA og Sinn Féin) havde repraesent­eret, var blevet erstattet af en anerkendel­se af, at der kun kunne vaere en demokratis­k vej til en aendring af den politiske graense.

Selv om der opstod nationalis­tiske udbrydergr­upper, der ikke anerkendte aftalen, udgjorde de ikke laengere nogen alvorlig trussel mod freden. Så meget desto større har overraskel­sen vaeret, at den nu er truet af en ny nationalis­me.

Ikke en irsk, men en engelsk nationalis­me, som ser stort på det konfliktfy­ldte forhold mellem de to øer gennem flere hundrede år. Ifølge en undersøgel­se, som blev foretaget sidste oktober, mener 75 pct. af konservati­ve engelske brexit-vaelgere, at fred i Nordirland er en pris, der er ”vaerd at betale” for at ”genvinde kontrol”.

Det siges ofte, at englaender­ne er det mest historisk bevidste folk i Europa. Men det er ikke sandt. Mange englaender­e lever på myter om deres fortid og har kun begraenset kendskab til deres virkelige historie. Og slet ikke til Storbritan­niens belastede forhold til Irland.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark