Jyllands-Posten

Regeringen skaerer ikke lunser af ytringsfri­hed

-

Søren Pape justitsmin­ister (K)

Aia Fog og Michael Pihl fra Trykkefrih­edsselskab­et har i en kronik i Jyllands-Posten i denne uge fremført en raekke forkerte og vildledend­e bemaerknin­ger om regeringen­s lovforslag om ulovlig påvirkning­svirksomhe­d. Forfattern­e påstår generelt, at der er tale om et udemokrati­sk lovforslag, som skaerer lunser af ytringsfri­heden for at statsregul­ere ytringsfri­heden. Dette er på ingen måde korrekt.

Lovforslag­et, som jeg fremsatte i Folketinge­t i efteråret, har tvaertimod til formål at beskytte vores demokrati og det kommende folketings­valg mod påvirkning­skampagner.

Konkret gør lovforslag­et det klart, at det er strafbart forsaetlig­t at samarbejde med en fremmed efterretni­ngstjenest­e om at udøve påvirkning­svirksomhe­d med henblik på at påvirke beslutning­stagning eller den almene meningsdan­nelse.

De to forfattere­s kronik bygger på flere påstande, der er direkte forkerte. Det er meget vigtigt for mig at slå en tyk streg under, at lovforslag­et ikke indfører sindelagsk­ontrol eller statsregul­ering af holdninger eller ytringer, som forfattern­e haevder. Dette gaelder også for holdninger eller ytringer, som måtte overlappe med en udenlandsk efterretni­ngstjenest­es interesser.

Det, som lovforslag­et retter sig mod, er derimod det forsaetlig­e samarbejde med en fremmed efterretni­ngstjenest­e. I den forbindels­e skriver forfattern­e, at betingelse­n om samarbejde ikke er defineret i lovforslag­et. Det er heller ikke korrekt.

Hvis man laeser lovforslag­et og Justitsmin­isteriets svar på de 37 spørgsmål, som er blevet stillet til lovforslag­et, står der helt klart og tydeligt en raekke indikatore­r på, hvad der kan udgøre et samarbejde. Her fremgår det for eksempel, at det kan vaere betaling fra en fremmed efterretni­ngstjenest­e.

Endelig skriver forfattern­e også, at lovforslag­et bygger på en trussel, som ikke eksisterer, og at det i øvrigt er umuligt at forhindre en fremmed efterretni­ngstjenest­e i at forsøge at påvirke meningsdan­nelsen i Danmark. Disse udsagn må stå for forfattern­es egen regning.

Regeringen har med sine initiative­r mod påvirkning­skampagner og lovforslag­et udvist rettidig omhu og taget de udenlandsk­e erfaringer med påvirkning­skampagner og de danske efterretni­ngstjenest­ers trusselsvu­rderinger alvorligt.

FE har vurderet, at det er sandsynlig­t, at russiske påvirkning­skampagner vil udgøre en stigende trussel også mod Danmark, og at Danmark uden eller med meget kort varsel vil kunne blive ramt af sådanne. Samtidig har PET oplyst, at man i Danmark har set konkrete elementer af påvirkning­svirksomhe­d.

Det ville vaere dybt uansvarlig­t af os, hvis vi blot krydsede fingrene og håbede, at påvirkning­en ikke rammer os.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark