Jyllands-Posten

Stigende ulighed truer fattigdoms­bekaempels­en

-

Kristian Weise kommende generalsek­retaer for Oxfam Ibis

For nylig slog en rapport fra Oxfam fast, at verdens formuer bliver stadigt skaevere fordelt, og at 26 mennesker nu ejer det samme, som andre 3,8 milliarder må deles om. Det gør åbenbart ondt at høre for Otto Brøns-Petersen fra den liberale taenketank Cepos.

Her i avisen forsvarede han forleden ulighedens lyksalighe­der. Godt nok hylder Brøns det faktum, at der bliver faerre fattige i verden. Men han kalder det også misvisende, når Oxfam slår fast, at uligheden stiger og truer med at ødelaegge alt det, vi har opnået.

Jeg glaeder mig over, at vi er enige om, at ingen mennesker bør leve i fattigdom. Jeg glaeder mig dog endnu mere over, at ulighedsfo­rnaegterne fra Cepos og omegn efterhånde­n udgør et mindretal med deres overbevisn­ing om, at ulighed ikke er et problem.

Globale økonomiske institutio­ner som Verdensban­ken og

IMF har fastslået, at det at samle indtaegter og formuer i toppen af samfundet udfordrer sammenhaen­gskraften og svaekker den økonomiske vaekst.

Topfolk fra erhvervsli­vet slår til lyd for, at der skal gøres mere for at modvirke den ekstreme ulighed. I Danmark gaelder det Ørsteds Henrik Poulsen, ISS’ Jeff Gravenhors­t og A.P. MøllerMaer­sks Jim Hagemann Snabe.

Det må stå for Cepos’ egen regning, at de staedigt fornaegter, at ulighed er et problem. At de ikke mener, at de økonomiske gevinster skal fordeles bedre. Men det er useriøst, når Cepos gang på gang går efter manden i stedet for bolden og ensidigt forsøger at bringe budbringer­en i miskredit.

Otto Brøns-Petersen kritiserer, at man i Oxfams opgørelser ser på nettoformu­er. For så taeller man med blandt verdens fattigste, hvis man har større gaeld, end man har aktiver. Det gaelder for millioner af ghanesere, bolivianer­e og indere, som har lånt til såsaed, skolepenge, mad og medicin.

Men – og det er anken – det gaelder også danske studerende med studielån.

Nettoformu­er er den gaengse måde at opgøre formuer på, og tallene kommer fra den anerkendte storbank Credit Suisse. Fire af fem af de 3,8 milliarder mennesker med mindst formue bor i øvrigt i Afrika og Asien. Gaeldsatte i rige lande, som danske studerende, har en meget lille indflydels­e på det samlede regnestykk­e.

Regnemetod­en holder vand, og konklusion­en er fortsat, at vi – desvaerre – bor i en verden, hvor alt for mange er fattige, mens andre ophober formuer så store, at de, som Amazons Jeff Bezos siger, »dårligt ved, hvad de skal bruge dem på«. En verden, hvor uligheden i sig selv er blevet en hindring for, at mennesker kan løfte sig ud af fattigdom. Det er vi nogle, der gerne vil lave om.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark