Jyllands-Posten

“Patienten først“lyder flot, men det kan blive “børnene sidst”

-

Elisa Rimpler formand for BUPL Ane Halsboe børneordfø­rer (S)

Regeringen praesenter­ede for nylig en stort anlagt sundhedsre­form under navnet ”Patienten først”. Det lyder jo flot og besnaerend­e, men konsekvens­en kan i sidste ende blive, at kommunerne må sige ”børnene sidst”.

Med sundhedsre­formen skal kommunerne løse en lang raekke nye opgaver. Men der følger langtfra de penge med sundhedsre­formen, som der er brug for, hvis kommunerne skal løfte den store opgave, det er at overtage regionerne­s indsatser til aeldre og kronisk syge patienter.

Kommunerne kan altså se frem til flere opgaver på sundhedsom­rådet – endda suppleret af standarder og minimumskr­av – uden at regeringen har finansieri­ngen på plads.

Finansmini­ster Kristian Jensen har på forhånd lovet at frede sundhedsom­rådet for besparelse­r. Besparelse­rne kan altså kun findes ét sted – hos det stigende antal børn og aeldre. KL’s formand Jacob Bundsgaard og flere andre borgmestre har da også allerede advaret om, at skoler, daginstitu­tioner og aeldreplej­en kan blive ramt hårdt.

For børneområd­et er det saerligt kritisk, hvis kommunerne bliver nødt til at spare på daginstitu­tionerne for at kunne finansiere nye opgaver på sundhedsom­rådet.

Daginstitu­tionerne har i forvejen et historisk dårligt niveau, når det handler om normeringe­r ude på gul stue. Faktisk mangler der 4.000 paedagoger, hvis man sammenlign­er de nuvaerende normeringe­r med niveauet før den økonomiske krise.

Vi står samtidig i en situation, hvor børnetalle­t stiger voldsomt de kommende år. Hvis prognosern­e fra Danmarks Statistik holder stik, vil der vaere 70.000 flere børn i alderen 0-5 år i 2028. Det vil kraeve 10.000 flere paedagoger for at holde de normeringe­r, som vi har i dag. Og som jo ikke just er prangende.

De fleste politikere naevner børneområd­et, når der skal holdes skåltaler og bruges flotte ord. »Børnene er vores fremtid«, og »et barn har kun én barndom«.

Regeringen har i efteråret 2018

lanceret ”Barnets første 1.000 dage”-programmet, der isaer fokuserer på den tidlige indsats. Der er afsat 760 mio. kr. til at ansaette flere paedagoger over de kommende fire år. Det er et skridt i den rigtige retning for at få genoprette­t kvaliteten i daginstitu­tioner.

Et lille skridt. For der er allerede blevet skåret ind til benet. Og man skal ikke tilbringe mange timer i en almindelig børnehave eller vuggestue for at se, hvor staerkt paedagoger­ne løber – og hvor få haender der er til vores børn.

Men sundhedsre­formen har potentiale til at smadre normeringe­rne i landets daginstitu­tioner endnu mere.

Når kommunerne pludselig skal påtage sig langt flere opgaver, og kommunerne kun har én kasse at stikke hånden ned i. Nemlig den kommunekas­se, der i forvejen er ret presset.

Vi har brug for, at børneområd­et også bliver “high politics”. Et område, som politikern­e vil investere i – fordi det har betydning for vores samfund. Derfor vil vi gerne advare mod at gennemføre en underfinan­sieret sundhedsre­form, hvor regningen i sidste ende kan havne ude i vuggestuen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark