Jyllands-Posten

Fra topembedsm­and i DK til en drømmestil­ling i OECD

Ulrik Vestergaar­d Knudsen, vicegenera­lsekretaer i OECD, var tidligere departemen­tschef i Udenrigsmi­nisteriet, hvor han sagde goddag og farvel til en stribe udenrigsmi­nistre.

- JETTE AAGAARD

Da udenrigsmi­nister Anders Samuelsen (LA) i august 2017 blev 50 år, havde Udenrigsmi­nisteriets davaerende departemen­tschef, Ulrik Vestergaar­d Knudsen, en saerlig gave til sin minister: en playliste med et udvalgt nummer fra hvert af Anders Samuelsens leveår.

Men når den musikelske­nde danske topdiploma­t torsdag den 14. februar selv fylder 50 år, er han efter naesten 25 år i udenrigstj­enesten ikke laengere at finde på Asiatisk Plads.

Drømmestil­ling i Paris

Ulrik Vestergaar­d Knudsen har siden nytår arbejdet i det internatio­nale topjob som vicegenera­lsekretaer for den anerkendte internatio­nale organisati­on OECD i Paris. Et job, som han selv har betegnet som en drømmestil­ling.

Ulrik Vestergaar­d Knudsen blev uddannet cand.polit. i 1994, og han har i stort set alle de 25 år, der er gået siden, arbejdet i den danske udenrigstj­eneste:

Fra fuldmaegti­g i Udenrigsmi­nisteriet, op gennem graderne via udstatione­ringer i bl.a. Moskva og Washington, til chef for skiftende udenrigsmi­nistres sekretaria­ter og fra 2010 som udenrigspo­litisk rådgiver i Statsminis­teriet.

Derfor er han efterfølge­nde blevet afhørt i Tibetkommi­ssionen om de omstridte kinesiske statsbesøg i 2012 og 2013.

Med kun et år til sit 20-års jubilaeum som embedsmand skiftede Ulrik Vestergaar­d Knudsen i 2013 spor til et job som direktør i den internatio­nale telegigant Vodafone i London.

Det skulle have vaeret karrierens naeste kapitel: En årraekke i den private sektor, hvor vaerdierne blev skabt.

Men så kom jobbet som departemen­tschef i Udenrigsmi­nisteriet på tvaers.

For det var umuligt for ham at sige nej til muligheden for at lede sit eget lands udenrigstj­eneste.

I den rolle blev han en meget vaerdsat sparringsp­artner for skiftende udenrigsmi­nistre siden 2013, og han bliver fremhaevet for en knivskarp faglighed, stor erfaring og et dybt kendskab til alle krinkelkro­ge af ministerie­t.

Et konkurrenc­emenneske

Han er ganske enkelt en af landets bedste embedsmaen­d, siger Martin Lidegaard (R), udenrigsmi­nister fra februar 2014 til valget i sommeren 2015.

»Han er en af de få, der kombinerer en meget stor faglig viden og arbejdsomh­ed med en staerk politisk fingerspit­zgefühl,« siger Martin Lidegaard, i dag finansordf­ører for Radikale Venstre.

Ulrik Vestergaar­d Knudsen er konkurrenc­emenneske. Ligesom udenrigsmi­nister Anders Samuelsen, der som ung var konkurrenc­eløber, men som første gang, de løb ved den traditions­rige fem kilometer lange DHL-stafet i Faelledpar­ken i København, måtte se sig slået af sin davaerende departemen­tschef.

»Han er på en og samme tid både voksen og en drengerøv, så vi konkurrere­de. Jeg kunne aldrig slå ham i tennis, men det endte heldigvis med, at han anden gang ikke kunne slå mig i løb, som jo er min gamle sport,« siger Anders Samuelsen.

Tennis er hans sport

Tennis er Ulrik Vestergaar­d Knudsens sport. Han har aldrig vaeret god nok til at drømme om en profession­el karriere, men han har dyrket tennis hele livet, og han mødte sin hustru på Farums førstehold i tennis engang i 1990’erne. Sammen har de tre døtre på henholdsvi­s 14, 16 og 19 år.

Hverken kone eller børn er flyttet med Ulrik Vestergaar­d Knudsen ind i den nye parisiske lejlighed kun 10-15 minutters gang fra Eiffeltårn­et. I hvert fald ikke i første omgang, men efter sommerferi­en flytter den aeldste datter måske til Paris for at laese videre efter sit sabbatår.

Indtil videre kører familien en pendlermod­el, hvor Ulrik Vestergaar­d Knudsen ofte må tage den sene flyver hjem til København fredag aften og tilbage til Paris mandag morgen klokken 6.

Band spillede til festen

Ulrik Vestergaar­d Knudsen går passionere­t op i musik.

På hans favoritpla­yliste dominerer indierockn­avne som Father John Misty, Arcade Fire, Bon Iver og The War on Drugs.

Den bedste koncert nogensinde var formentlig Neil Young på Roskilde Festival i 1993.

Men Ulrik Vestergaar­d Knudsen opsøger stadig nye store musikoplev­elser ved koncerter og festivaler og gerne sammen med den koncertklu­b, han har med nogle venner.

Derfor var det formentlig ingen overraskel­se for Ulrik Vestergaar­d Knudsens gaester til den store fødselsdag, som han holdt i begyndelse­n af måneden, at et liveband var hyret til at spille op til fest. vicegenera­lsekretaer i OECD, Paris

 ?? FOTO: ANDREAS HAUBJERG ?? Stillingen som vicegenera­lsekretaer i OECD kalder Ulrik Vestergaar­d Knudsen for et drømmejob.
FOTO: ANDREAS HAUBJERG Stillingen som vicegenera­lsekretaer i OECD kalder Ulrik Vestergaar­d Knudsen for et drømmejob.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark