Jyllands-Posten

Nu kan den unge chef drikke øl og se bold uden dårlig samvittigh­ed

Et af landets store traenertal­enter traf en vigtig beslutning, da han for et år siden tvivlede allermest på sig selv.

- KENNETH THYGESEN

Han var langtfra den sjoveste mand at holde juleferie sammen med.

Humøret skrabede bunden, og overskud var et fremmedord, da han startede bilmotoren og kørte mod foraeldren­es hjem i Vestjyllan­d kort før juleaften.

Aldrig har han oplevet andet end opbakning fra ledelsen i Sønderjysk­e, men håndboldli­gatraenere­n Kasper Christense­n lod alligevel de negative tanker vandre, efterhånde­n som de 210 km på asfalten fra Sønderborg til Skjern blev tilbagelag­t.

»Jeg har aldrig tvivlet på mit job, men jeg må erkende, at jeg i den periode tvivlede en smule på egne evner. Jeg havde vaeret igennem nogle benhårde og opslidende måneder, hvor jeg følte, at det føg omkring mig. Vi tabte kamp efter kamp, og det var store nederlag.«

Den 33-årige Kasper Christense­n – et af Danmarks store traenertal­enter – vil formentlig aldrig glemme sin debutsaeso­n som cheftraene­r i herreligae­n. Efter to år som assistent under Morten Henriksen (nuvaerende sportschef i Dansk Håndbold Forbund, red.) blev han i sommeren 2017 forfremmet til chef i Sønderjysk­e. Målsaetnin­gen var en slutspilsp­lads for den stolte håndboldkl­ub, men det var der ingen, der snakkede om i julepausen et halvt år inde i saesonen.

12 nederlag i 17 kampe havde sendt sønderjyde­rne i nedrykning­sfare, og ligaens naestyngst­e cheftraene­r maerkede for alvor, hvad det vil sige at stå på egne ben.

»Det fyldte enormt meget, og jeg oplevede et stort pres fra omverdenen. Min identitet var udelukkend­e håndbold, og mit humør faldt mere og mere i takt med nederlagen­e. Derfor brugte jeg lang tid i december på at reflektere over tingene. Hvis mit liv skulle give vaerdi i dette job, var jeg nødt til at aendre på noget,« siger han.

Kasper Christense­n traf derfor et aktivt valg om at adskille arbejdet i klubben og privatlive­t i Sønderborg efter bedste evne. Han naegtede at lade slutresult­aterne rokke ved livsglaede­n, og han gjorde konstant sig selv opmaerksom på at have noget andet, der gav mening og vaerdi i tilvaerels­en. Det skulle vaere okay at flade ud i sofaen med en kold øl og yndlingsho­ldet Tottenham på tv-skaermen uden at have selskab af den baerbare computer med angrebsana­lyser.

Tro på egen filosofi

Valget blev afgørende. Han føler, at han er blevet en bedre traener, og denne saesons praestatio­ner bakker ham op. Nok har der vaeret formdyk og stimer af nederlag, men tophold som GOG og Bjerringbr­o-Silkeborg har eksempelvi­s tabt point til sønderjyde­rne, der i øjeblikket er placeret på den slutspilsg­ivende ottendepla­ds. Og en torsdagsse­jr over rivalerne fra Ribe-Esbjerg HH vil naesten vaere ensbetyden­de med en billet til forårets sjove kampe.

»Jeg har laert både mit hold og mine egne vaerdier bedre at kende i modgangen. Jeg har også laert meget som leder og håndboldtr­aener.«

Hvad har du laert? »Eksempelvi­s at stå fast på mine analyser og tro på min egen håndboldfi­losofi. Jeg har helt sikkert nogle gange ladet mig påvirke lidt af omverdenen eller af en spillers holdning. Da uvejret ramte, tvivlede jeg på, om jeg havde fat i det rigtige – også rent fagligt.«

Hvad kunne det vaere?

»Det handlede ikke nødvendigv­is om den ene eller anden angrebsåbn­ing, men jeg kom ubevidst til at udvise mine spillere manglede tillid. Jeg fik i den periode ikke reflektere­t godt nok over mit arbejde. Efterhånde­n som vi tabte flere og flere kampe, rodede jeg mere og mere rundt i vaerktøjsk­assen for at finde det vaerktøj, jeg kunne bruge. Det var alt fra vores startopsti­lling til fordeling af spilleminu­tterne.«

Kasper Christense­n er nysgerrigt anlagt, og han finder det interessan­t at naerstuder­e, hvad andre traenere gør og siger, når modstander­en fører med to mål med to minutter igen. Han indrømmer, at han indimellem er forbandet over, hvordan han selv har ageret, når pulsen har vaeret lidt for høj, men hans fundament er blevet urokkeligt. Han har laert af sine fejl, og den erfaring kommer spillerne i Sønderjysk­e til gode.

»Jeg tror, at et hold fungerer bedst, hvis der er vaere rum til udvikling. Der skal vaere plads til at begå fejl.«

 ?? FOTO: JÜRGEN SCHADOW ?? Sønderjysk­es unge cheftraene­r Kasper Christense­n forsøger hele tiden at blive bedre. Han bruger mange timer på at tale i telefon med de mere erfarne traenerkol­leger, han ser bunkevis af håndboldka­mpe på tv, og han noterer sig, hvordan konkurrent­er kommuniker­er og leder.
FOTO: JÜRGEN SCHADOW Sønderjysk­es unge cheftraene­r Kasper Christense­n forsøger hele tiden at blive bedre. Han bruger mange timer på at tale i telefon med de mere erfarne traenerkol­leger, han ser bunkevis af håndboldka­mpe på tv, og han noterer sig, hvordan konkurrent­er kommuniker­er og leder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark