Jyllands-Posten

Protektion­isme og produktivi­tet rimer ikke

En nedkøling af klimaet for samhandel med resten af verden er en gigantisk trussel, saerligt for en økonomi som den danske.

- KATRINE ELLERSGAAR­D NIELSEN

seniorøkon­om i Dansk Erhverv Vilkårene for internatio­nal handel står højt på den internatio­nale politiske dagsorden. Handelskri­g, brexit og nye politiske strømninge­r giver bekymring for protektion­isme og endnu mere faedreland­et-først-politik. Herhjemme afstedkomm­er det isaer bekymring for eksporten. Den er utvivlsomt vigtigt braendstof til dansk økonomi, men det er ikke kun eksporten, der lider, hvis protektion­ismen får fat. Der er andet og meget mere på spil.

Når politikere og andre meningsdan­nere herhjemme diskuterer de protektion­istiske strømninge­r, er det de eksportrel­aterede arbejdspla­dser, der giver bekymrede miner over en bred kam. Eksporten er selvfølgel­ig vigtig, men vi skal huske, at importen og muligheder­ne for at flytte ressourcer, kapital og arbejdskra­ft på tvaers af nationale graenser også er vaesentlig­e for vores produktivi­tet og velstand.

Man kan få den tanke, at importen har fået et ufortjent dårligt ry i folkemunde; nogle opfatter importen som uvedkommen­de konkurrenc­e udefra, som stjaeler forretning fra indenlands­ke virksomhed­er – og dermed arbejdspla­dser. Ret beset er det i hvert fald en mulig forklaring på vaelgeradf­aerden i USA og Storbritan­nien, og holdningen findes også herhjemme.

Men importen er ikke nogen skurk. Danske forbrugere nyder godt af udenlandsk­e produkter, bl.a. fordi større markeder giver plads til nicheprodu­kter og større udvalg. Laeg dertil skaerpet priskonkur­rence, som giver lavere forbrugerp­riser.

Det er selvfølgel­ig kun et overbevise­nde argument, så laenge konkurrenc­e sker på fair vilkår og forbrugern­e har job og dermed råd til forbrug. Her er det vigtigt at forstå, at danske virksomhed­er indgår i en global vaerdikaed­e, hvor vi er specialise­rede i de opgaver, hvor vi har konkurrenc­emaessige fordele i forhold til udlandet.

Danmark bliver rigere

Det er trist, når danske virksomhed­er må lukke og slukke, men det er den mekanisme, som på lidt laengere sigt sikrer, at vi bruger vores ressourcer optimalt og bevarer konkurrenc­ekraften både hjemme og på eksportmar­kederne. Historisk har bytteforho­ldsgevinst­er gjort Danmark rigere. Vi har importeret produktivi­tetsfremga­ng ved at nyde godt af billigere varer fra udlandet.

En anden vigtig kilde til produktivi­tetsforbed­ringer er åbenhed for investerin­ger udefra, muligheder­ne for at investere i udlandet og sidst, men langt fra mindst, muligheden for at tiltraekke specialise­ret og fleksibel udenlandsk arbejdskra­ft.

En nedkøling af klimaet for samhandel med resten af verden er en gigantisk trussel, saerligt for en økonomi som den danske. Det diskuterer de til årsmødet i World Economic Forum, men diskussion­en skal fortsaette herhjemme bagefter. Enhver politiker, virksomhed og vaelger bør tage emnet meget alvorligt, og jeg håber, at vi kan få en grundig og nuanceret debat om emnet i den kommende valgkamp forud for folketings­og europaparl­amentsvalg­et.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark